JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyre legger berømt anbudssak på hylla

IKKE LENGER TRUET: En enorm snuoperasjon er gjort i Fagrent i Tromsø. Nå vil ikke Høyres gruppeleder sette tjenesten på anbud lenger.

IKKE LENGER TRUET: En enorm snuoperasjon er gjort i Fagrent i Tromsø. Nå vil ikke Høyres gruppeleder sette tjenesten på anbud lenger.

Lars Åke Andersen

Høyre gjør helomvending i Tromsø. Nå vil de ikke lenger sparke ut renholderne.

2020021412140120200214122056

ola.tommeras@fagbladet.no

Husker du demonstrasjonene og forbitrelsene i Tromsø under lokalvalget 2015, da Høyre-byråden satt 58 renholdere ut på anbud den siste dagen i sin periode?

Nå, fire år senere, snur Tromsø Høyre trill rundt og lar en av landets mest omtalte anbudssaker ligge i fred. Det bekrefter den nye gruppelederen for partiet, Sebastian Hansen Henriksen overfor Fagbladet.

I Fagforbundet Tromsø blir snuoperasjonen tatt godt imot, men med en god porsjon skepsis.

– Jeg tror det ikke helt før jeg får se det, sier leder av Fagforbundet Tromsø, Erik Johansen Jørgensen.

Ansatte sluttet i panikk da jobben skulle på anbud.

Ble valgkampsymbol

Renholderne i Tromsø fikk massiv oppmerksomhet fra hele landet under forrige lokalvalg.

Et forsøk på å sette en firedel av staben ut på anbud ble selve symbolet på politiske forskjeller i valgkampen.

Partiledere som Jonas Gahr Støre, Bjørnar Moxnes og Fagforbundets ledere reiste til Tromsø, møtte renholderne og tok avstand fra behandlingen de fikk.

På torget var det demonstrasjoner og appeller. Høyre tapte valget, men rakk likevel å skrive kontrakt med ISS om å overta renholdet. Det skjedde dagen etter valget, men før de rødgrønne valgvinnerne overtok byrådsstolen.

Tre uker senere var kontrakten annullert.

Demonstrasjoner og raseri på torget.

Snur etter valgnederlag

Foran valget 2019 var anbudsthrilleren for renholdere igjen i gang. Igjen ville høyresiden ha renhold på anbud.

To valgnederlag senere snur altså Tromsø Høyre nå tvert om.

– Det er ikke aktuelt for Tromsø Høyre å sette renhold ut på anbud, sier Tromsø Høyres ferske gruppeleder Sebastian Hansen Henriksen til Fagbladet. Han overtok som gruppeleder i vinter.

– Se til Fagrent

– Ifølge partiprogrammet vil dere vurdere å konkurranseutsette alt som ikke er kjernevirksomhet?

– Ja, det er vår generelle holdning, men nå driver avdelingen Fagrent så bra. Det vil ikke være noen god løsning å sette ut dette nå. Såpass pragmatiske må vi kunne være, sier Henriksen og fortsetter:

– Andre avdelinger i kommunen bør se på endringsprosessen Fagrent har vært igjennom. Den er imponerende.

Reinvaska avdeling

– Helt fantastisk, sier enhetsleder for Fagrent, Merethe Forfang i Tromsø kommune om Høyres snuoperasjon. Hun har ledet arbeidet med å effektivisere og forbedre avdelingen de siste åra.

Det har vært en stor ryddejobb, som Forfang og renholderne i Tromsø forteller om i neste utgave av Fagbladet.

Resultatet har vakt oppsikt. Sykefraværet er mer enn halvert, effektiviteten har økt og kvaliteten er sikret – til tross for stadige budsjettkutt.

– Vi har kartlagt utfordringer og funnet løsninger, men deretter er det viktig å dokumentere hva som er gjort og vise fram hva vi gjør til både politikere og administrasjon, sier hun.

Sebastian Hansen Henriksen bekrefter at det er som en direkte konsekvens av informasjonsmøter med enhetslederen at partiet nå freder renhold i egenregi.

Fikk stor oppmerksomhet

I oktober for fem år siden var det raseri i ishavsbyen. Utenfor rådhuset demonstrerte en samlet fagbevegelse og politikere på venstresiden mot konkurranseutsettingen av renholderne.

Inne i rådhuset satt høyrebyrådet i sitt siste møte etter valgnederlaget og vedtok å gjennomføre anbudsprosessen. Kontrakt ble signert med ISS.

Fagforbundets nestleder Sissel M. Skoghaug holdt appell foran rådhuset. Hun oppfordret avtroppende høyrebyråd å besinne seg. Det var da knapt tre dager til de skulle gå av.

– Kontraktene Høyre inngår koster renholderne masse bekymring, blant annet mister de over 58 AFP-ordning over natta, poengterte hun.

I dag sier Skoghaug:

– Høyre i Tromsø har gjort en klok beslutning, men det tok virkelig svært lang tid å komme dit. Nå håper jeg at flere på høyresiden ser til Tromsø. Denne tjenesten blir best med egne ansatte. Det mest uforståelige er at etter 40 års erfaringer med mislykka privatisering av offentlige tjenester, så påstår fortsatt Høyre at det blir bedre og billigere ved privatisering.

– Rydd i programmet

– Vi er fornøyd med at Tromsø Høyre freder renholderne i Fagrent, men klarer ikke helt å tro på at partiet skal holde på et slikt standpunkt. Det går jo på tvers av ideologien de forfekter, sier leder av Fagforbundet Tromsø, Erik Johansen Jørgensen.

I Fagforbundet var overraskelsen stor over Høyre-gruppelederens utspill overfor Fagbladet.

– Ingen hadde hørt om dette før, forteller Jørgensen. Han oppfordrer Høyre til å rydde i programmet, dersom de nå ønsker en annen linje overfor kommunens tjenester.

– De har hittil vært veldig klare på å sette ut alt de mener at ikke er kjernevirksomhet, men har ikke villet definere hva som er kjernevirksomhet. Nå ser vi fram til behandlingen av alternativt budsjett 2020-2021 i kommunen, og om denne linja vil synes der, sier Jørgensen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy