Slik gikk det med renholderne i Tromsø:
– Kollegaer sluttet i panikk da renholdet ble privatisert
ORGANISERTE SEG: Solveig Isaksen Johansen overbeviste Aida Mortensen om å melde seg inn i Fagforbundet da arbeidsplassene deres var truet i fjor.
Simen Aker Grimsrud
Det siste Høyre-byrådet i Tromsø gjorde før det gikk av i fjor høst, var å privatisere deler av renholdet. Det skapte usikkerhet og uro, og folk sa opp jobben i panikk.
simen.grimsrud@fagbladet.no
Høsten i fjor var turbulent for de kommunale renholderne i Tromsø. Det siste Høyre-byrådet gjorde før det gikk av etter valgnederlaget, var å privatisere en fjerdedel av renholdet i kommunen. Det vakte oppsikt siden det påtroppende byrådet var klart imot å sette ut jobbene til 58 renholdere til en privat aktør.
Uro og usikkerhet
– Det skapte uro og usikkerhet. Kollegaer av meg sluttet i panikk og begynte heller å kjøre buss og taxi, forteller renholder Solveig Isaksen Johansen.
Det nyvalgte byrådet, bestående av AP, SV og Rødt, fikk til slutt kjøpt seg ut av kontrakten med det private selskapet ISS. Renholderne fikk beholde jobben i kommunen.
– Vi var kjempeletta. Vi fikk gratulasjoner fra flere hold, smiler Isaksen Johansen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
SLIPPER USIKKERHET: Renholderne Aida Mortensen (f.v.), Ingunn Hansen og Solveig Isaksen Johansen er glade for at de slipper å leve med usikkerhet knyttet til jobbfremtiden.
Simen Aker Grimsrud
Flere organiserte seg
Et år senere er renholderne i byen mer samlet enn noen gang. Isaksen Johansen har blitt tillitsvalgt og flere har organisert seg.
Hun overtalte flere som tidligere ikke hadde brydd seg om å være organisert til å melde seg inn i Fagforbundet. Blant andre kollegaene Aida Mortensen (58) og Ingunn Hansen (55) som hun jobber sammen med på Kroken skole.
– Vi ble nødt til å organisere oss, sier renholder Ingunn Hansen (55).
Hun var sikker på at jobben skulle ryke da avtalen med ISS ble inngått.
– Det var veldig deilig da vi fikk beskjed om at vi beholdt jobben. Det hadde jeg ikke trodd.
Årene med usikkerhet var vanskelig for de ansatte. Det var tema i lunsjen hver dag.
– Jeg hadde bare jobbet her i to år, men ble redd for at jeg måtte finne meg noe nytt. Jeg tenkte på det hver eneste dag, sier Aida Mortsensen (58).
Ville spare på pensjon
At byrådet selv sa i lokalavisa at de ville spare penger på renholdernes pensjon, tror Isaksen Johansen var noe av grunnen til at folk i Tromsø snudde ryggen til byrådet i kommunevalget for ett år siden.
– Det la ikke engang skjul på at de ville spare penger på vår pensjon. Jeg føler at vi fikk mye støtte. Selv følger jeg egentlig ikke så mye med på politikk, men i fjor forhåndsstemte jeg faktisk. En del av innvandrerne som jobber i Fagrent stemte for første gang. Denne saken mobiliserte voldsomt, sier Isaksen Johansen.
58 jobber truet
Det var renholdet på fastlandet i Tromsø som i første omgang skulle tas over av det private selskapet ISS. De 58 renholderne med kortest ansiennitet ville mistet jobben. Solveig Isaksen Johansen ville beholdt stillingen i kommunen, men måtte ha byttet arbeidssted.
– Det hadde jeg lite lyst til. Vi har et godt miljø her, og jeg føler vi hører til her. Vi blir behandlet som en del av personalet på skolen, sier renholderen.
– Vi kjenner bygget godt og har et eierskap til skolen. Vi ser ting i korridorene som lærerne kanskje ikke får med seg. Vi kjenner elevene her og kan melde fra til skolen hvis vi for eksempel ser noen blir mobbet. Det er ikke like lett hvis du bare er innom en gang imellom, fortsetter Isaksen Johansen.
Jobber for bedring
Å puste helt ut tør hun ikke ennå. Isaksen Johansen frykter hva som vil skje hvis de borgerlige kommer til makta etter neste lokalvalg.
– Derfor jobber vi hver dag for å bli bedre, slik at ingen kan si at vi ikke er konkurransedyktige hvis det blir en ny runde med privatisering. Vi har høy kvalitet på jobben vi gjør.