Da koronaen rammet, mistet mange pasienter tilbud om rehabilitering. Det bekymrer Helsedirektoratet
Illustrasjonsfoto.
Nicolaas Kippenbroeck
Helse Nord sluttet nesten helt med dag- og poliklinisk rehabilitering i fjor, mens tilbudene ble mer enn halvert i hele landet.
marte.bjerke@fagbladet.no
Rehabilitering er blitt nedprioritert til fordel for smittevernhensyn og andre oppgaver under pandemien. – Dette gir grunn til bekymring for pasienten, sier avdelingsdirektør Liv Heidi Brattås Remo i Helsedirektoratet.
Nedstengingen av Norge har hatt store konsekvenser for rehabiliteringsaktiviteten i spesialisthelsetjenesten i 2020, fastslår Helsedirektoratet i et nyhetsbrev.
Rapporten «Rehabliteringsaktivitet under pandemi i mai- august 2020 sammenlignet med samme periode i 2019» viser at aktiviteten i rehabiliteringstjenestene var langt lavere i perioden mai til august 2020 enn i tilsvarende periode i 2019.
– Vi ser også at variasjonen mellom regionene var stor, en variasjon som ikke nødvendigvis avspeiles i graden av smittetrykk hver enkelt region opplevde i denne perioden, sier Brattås Remo.
Helsedirektoratet vil følge utviklingen videre.
• Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Her er oversikten
Størst nedgang i nord
Dag- og poliklinisk rehabilitering hadde en samlet nedgang på 57 prosent i perioden mai til august i fjor. Helse Nord hadde sterkest reduksjon i aktivitet ved sykehusene, her var nedgangen på hele 90 prosent.
Mindre nedgang blant private
Rapporten tar for seg både rehabilitering på sykehus og i private behandlingsinstitusjoner.
Reduksjonen i rehabiliteringsaktivitet var større i sykehus enn ved private rehabiliteringsinstitusjoner. Nedgangen var særlig stor for rehabilitering gjennomført som dag- og poliklinisk behandling i sykehus.
• Rusinstitusjonen ble stengt etter knusende kritikk. Nå får sjefen mulighet til å starte på nytt