VIL OPP: De to første lønningene fra nyjobben gikk i stor grad med til å betale regninger og inkassokrav, forteller Malin Sandvik Bergdal.
Glen Musk
berit.baumberger@fagbladet.no
En sølvfarget Toyota Auris 2008-modell svinger den bratte veien ut fra gårdsplassen. Malin holder rundt rattet med begge hender, med lange, lakkerte negler.
Hun har akkurat låst hunden inn i hundegården, kysset forloveden på munnen og gitt mamma en klem. «Glad i deg.»
{o}
Glen Musk
Hun skal på 12-timersvakt som brukerstyrt personlig assistent.
{/o}
Snøen ligger fortsatt flekkevis rundt eneboligen, seks kilometer utenfor Melhus i Trøndelag. Her, i en toromshybel, bor Malin og samboeren Henrik, som jobber på Rema 1000. I det hvitmalte trehuset bor også faren til Malin, som er skadedyrbekjemper, og moren, som er uføretrygdet. Og tre hunder og fire katter.
Glen Musk
Økende forskjeller
I mange år har de med lavest lønn i Norge sakket akterut sammenlignet med dem som har bedre betalt. I snitt hadde de lavest lønte bare 2,6 prosent i årlig lønnsvekst de siste ti årene, viser nye TBU-tall. Det er langt under snittet.
Men i fjor endret bildet seg litt: De aller lavest lønte fikk plutselig en høyere prosentvis lønnsvekst enn dem som tjener mest.
– Det har ikke skjedd så langt tilbake jeg har oversikt over, sier Fafo-forsker Elin Svarstad.
Hun er ekspert på lønn og hvordan lønna blir bestemt. De siste 25 årene har de høyest lønte jobbene hatt en bedre lønnsutvikling enn lavere betalt arbeid, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette står altså i kontrast til fjoråret.
Hvorfor? Det skal vi snart se nærmere på, men først tilbake til Melhus.
Glen Musk
Skambelagt
På nyåret startet Malin i fast, full jobb. Hun er på Virke-tariff, på en av avtalene som fikk et såkalt lavlønnstillegg i fjorårets oppgjør. Enkelt sagt betyr det at snittlønna her er så lav at arbeidstaker- og arbeidsgiversida mener de ansatte trenger et ekstra løft.
Nå er Malin spent på årets oppgjør.
– De to første lønningene fra nyjobben gikk i stor grad med til å betale regninger og inkassokrav. Det føles veldig dritt. Jeg skulle heller kjøpt en ny bil, for den jeg har nå, detter fra hverandre, forteller hun.
{o}
Glen Musk
Hunden Adele tasser rundt på sofaen og slår seg til ro i en slags plysj-hundeseng, kjøpt på lavprisbutikken Temu.com.
{/o}
– Alle pyntetingene mine er også kjøpt på Temu, det er superbillig der!
Malins mål er klart: Å gå opp i lønn. Men da kan hun ikke bare sette sin lit til de som forhandler i Oslo. Hun vil også fullføre vitnemålet fra videregående og ta fagbrev. Når hun får tid og råd.
Glen Musk
En stund arbeidet hun nattetid på bensinstasjon mens hun tok opp igjen matten, uten å lykkes. Hun jobbet som assistent i barnehage og på bolig for utviklingshemmede.
Nå, som personlig assistent hos en privat aktør, har hun timelønn på 206 kroner. Med kvelds/natt- og helgetillegg på henholdsvis 62 og 59 kroner føler hun at det er ren luksus, sammenlignet med hva hun tjente før.
{f1}
{o}
Glen Musk
Smykkene hun har på seg, er en gave fra kjæresten.
– Han brukte hele lønna si på det, sier hun.
{/o}
Tallenes tale
I fjor endte altså de aller lavest lønte opp med en høyere prosentvis lønnsvekst enn dem som tjener mest. Vår ekspert forklarer det slik:
– At bildet endret seg i fjor, kan i stor grad tilskrives resultatet av lønnsoppgjøret, forklarer Fafos Elin Svarstad.
– Det endte som kjent i en historisk streik, utløst særlig av LOs krav om å øke kjøpekraften og gi mer til de lavtlønte. Den høye prisveksten og «dyrtid» rammer de lavest lønte hardest. I tillegg var bonusutbetalingene lavere i deler av privat sektor, noe som har trukket ned lønnsveksten blant de med høy lønn.
– Men det er mange uorganiserte blant de lavest lønte. Hvordan kan man slå fast at lønnsoppgjøret bidrar til løftet?
– Selv om mange ikke er organisert, kan de være omfatta av tariffavtale eller jobbe i en bransje med allmenngjort minstelønn, som i renhold og bygg og anlegg, sier Svarstad.
EKSPERT: – Lønnsoppgjøret kan også virke normerende på bedrifter som ikke er bundet av tariffavtale. Mange arbeidsgivere i slike bedrifter så nok også behovet for å løfte de lavest lønte, sier Fafos Elin Svarstad.
Fafo
SSB-statistiker Knut Snellingen Bye er enig i Svarstads analyse, men han peker også på en annen mulig, medvirkende forklaring.
– I årene etter pandemien jobbet unge mer enn før, og dette var i stor grad lavere lønnede jobber. Disse bidro til større ulikhet i lønn, men i fjor bremset denne utviklingen opp, sier Snellingen Bye.
{u1}
Glen Musk
Ingen utdannelse?
Det er fredag morgen, og det nærmer seg tiden da Malin skal på jobb. Samboeren, Henrik Brattland (20), han som fridde til Malin på 21-årsdagen hennes, kommer opp trappa fra svigerforeldrene i første etasje.
Det unge paret møttes en sein natt da Malin jobbet på bensinstasjon, og han gikk på videregående og bodde på internat.
{o}
Glen Musk
De falt for hverandre.
{/o}
Begge mener selv at de sliter på skolebenken, men de har fortsatt trua på å bli henholdsvis helsefagarbeider og anleggsgartner.
– Jeg ser ikke helt for meg hvordan jeg skal klare å fullføre noe de nærmeste årene, for det er dyrt å ta opp fag som privatist, sier Malin.
Glen Musk
Henrik har gått på arbeidsavklaringspenger. Nå jobber han to dager i uka på Rema 1000. Han vil ta førerkortet og bli lærling.
– Jeg har dysleksi, så jeg sliter med teorien. Det koster også 30.000 å ta lappen, og det er penger vi ikke har nå. Men jeg øvelseskjører litt med svigerfar og noen kompiser, forteller han.
Malin synes det er dumt at det skal være så vanskelig å skape seg et godt liv uten utdanning. Heller ikke mamma og pappa i første etasje har formell utdannelse.
STORFAMILIE: Moren, Anniken Sandvik (50), har kommet ut på gårdsplassen sammen med barnebarnet Tale (3), som er på besøk.
Glen Musk
– Jeg sleit også med å være ordblind. Så fikk jeg mitt første barn da jeg var 17 år. Da var det ikke så mye tanke på noe skole lenger, forteller Anniken.
{s1}
Glen Musk
Privat sektor lavest
Fafos forskning viser at de fleste varig lavtlønte jobber i privat sektor. Folk som bare har grunnskole og som er født i et annet land, er overrepresenterte.
Fafo-rapporten «Mathjelp på dugnad» fra i fjor, dokumenterer dessuten at flere av dem som står i matkø har jobb og inntekt. Sånn sett kan man begynne å snakke om såkalte «arbeidende fattige», også i Norge.
– Hvilken rolle spiller fagbevegelsen i kampen mot lavlønn?
– Fagforeningene har opplagt en sentral rolle. Sannsynligheten for å være lavtlønnet er lavere i bedrifter med tariffavtale. Også i andre land vektlegger fagbevegelsen små lønnsforskjeller, forklarer forsker Elin Svarstad.
Og hvilke «våpen» har de for å motvirke lavlønn? Forskeren peker på lavlønnstillegg og høye, generelle kronetillegg.
{u2}
TETTE: – Mamma er en helt fantastisk person, en så sterk dame, sier Malin om moren.
Glen Musk
Tabu med dårlig råd
Da Malin vokste opp, arbeidet pappa som lastebilsjåfør, mens mamma Anniken jobbet på Coop, litt som renholder og i barnehage.
– Det er ikke hemmelig at vi satt dårlig i det gjennom oppveksten, sier Malin.
Anniken nikker.
Glen Musk
– Vi klarer oss veldig fint nå, men det var annerledes da barna vokste opp. Jeg har hatt mye dårlig samvittighet. Malin, som er minst av de tre barna mine, hadde venner som var mer ressurssterke. Når de ville finne på ting som kostet penger, måtte hun komme med unnskyldninger, forteller moren.
– Jeg sa jeg var syk, at jeg måtte bort eller hjelpe mamma. Når jeg av og til sa at vi ikke hadde råd, trodde ikke folk på meg, sier Malin.
– Er det tabu å ha dårlig råd?
– Det er jo det, sier Anniken.
– Veldig, sier Malin.
Glen Musk
– Hvorfor er det tabu?
– Man blir litt dømt. For eksempel det med at jeg er uføretrygda: «Dere hadde ikke hatt så dårlig råd hvis mora di hadde jobba,» fikk Malin høre. Men kunne jeg jobba, så hadde jeg gjort det, sier Anniken, som har leddgikt.
Hun ser bort på Malin, som hjelper niesen med å varme kalde hender.
– Jeg er stolt over dattera mi. Selv om hun har tjent dårlig, så har hun virkelig stått på.
Glen Musk
Savner det lille ekstra
Malin synes det er litt stressende, men også «helt greit» å snakke om at hun og samboeren har mindre enn mange andre i Velstands-Norge.
– Alt her er kjøpt brukt, arvet eller kjøpt på veldig billige nettsider, sier hun og slår ut med armene.
– Sofaen kosta 1000 kroner på Finn. TV-en er splitter ny, men det er takket være innboforsikringa. Den gamle ble knust. Pappa har sponsa maling, så vi tok veggene før vi flyttet inn, forteller hun.
{o}
Glen Musk
Malin er med i ungdomsutvalget til Fagforbundet i Melhus.
{/o}
– Hva savner du, som du kunne gjort dersom du tjente bedre?
– Jeg skulle gjerne dra oftere på en fin restaurant. Nå går mye av pengene til regninger og husleie, og vi spiser veldig mye pølse og potetmos. Hvis vi går ut, er det gjerne på Mac’ern, sier Malin.
{u3}
Glen Musk
Drømmen
Ti år fram i tid. Da er Malin fortsatt bare 32 år.
– Forhåpentligvis sitter vi greit i det. Mest sannsynlig har vi ikke fått et eget hus ennå, men kanskje vi har klart å flytte ut herfra. Og jeg er kanskje fortsatt personlig assistent, men jeg har fagbrev, sier hun.
{o}
Glen Musk
– Det er fint å bo tett på foreldrene mine, men vi skulle vi helst bodd for oss selv.
{/o}
Malin forteller at hun har engasjert seg i ungdomsutvalget fordi hun ønsker endring. Hun vil at de som har minst, skal få bedre lønn.
– Men fagbevegelsen sier hvert år at de lavtlønte skal prioriteres … Lykkes de?
– Det er fortsatt store lønnsforskjeller i Norge, ja. Jeg velger å tro på fagbevegelsen, og det er derfor jeg er organisert. Selv om vi er unge, så skal vi ikke konstant måtte bekymre oss over regninger eller om bilen holder fram til jobb.
– Jeg krever ikke så mye, men vi skulle gjerne hatt litt mer enn hva vi har i dag, sier Malin.
Glen Musk
LES OGSÅ: Krever cash og bedre kår: – Et spetakkel å få kabalen til å gå opp
LES OGSÅ: Her er «alt» du lurer på om lønnsoppgjøret
Martin Guttormsen Slørdal
«Vi klarer oss fordi vi er vant med å leve for lite»
Minstelønna i kinobransjen ligger rundt 300.000 kroner, noe som gjør dem til lønnstapere i Fagforbundet og i Norge.
– Lønna er ikke til å leve av, sier Ida Nybroen, klubbleder i kinoene Trondheim kommune eier.
Hennes kampsak er høyere lønn og ubekvemstillegg for kveld og natt. Nybroen har selv en 95-prosentstilling og fyller på med ekstravakter. Det betyr mellom 20.000 og 23.000 utbetalt i måneden. Når samboeren også er lavtlønnet, må de leve sparsommelig.
– Vi klarer oss fordi vi er vant med å leve for lite, men vi har for eksempel vansker med å komme inn på boligmarkedet, sier Nybroen.
Kinoer er ofte kommunalt eide aksjeselskap. I Trondheim gikk de fra KS- til Virke-tariff for mange år siden. Når Aurora kino i Tromsø nå melder overgang fra NHO til Virke, samles alle de store kinoene under Virke.
Berit Baumberger
«Som i andre kvinnedominerte yrker har vi vært for snille»
Mange frisører er lavtlønte, men lønna varierer veldig – og mange lærlinger er med på å trekke snittet ned. I SSBs tall kommer de ut som en klart lavtlønna gruppe, men når arbeidsgiversiden legger tall på bordet, ser det litt annerledes ut.
For Dalehamn, som jobber på Ørlandet på Fosen-halvøya i Trøndelag, oppleves lønnspolitikken som «grovt urettferdig». Særlig reagerer hun på at hennes yrkesgruppe år etter år blir stående utenfor det såkalte lavlønnstillegget.
– Det er trist at vi ikke har kommet lenger. Som i andre kvinnedominerte yrker har vi vært for snille, sier Dalehamn.
Kristin Svorte
«Vi har vært for dårlig organisert»
Dyrepleiere kommer «alltid» dårlig ut når lønnstallene publiseres. I dag nærmer minstelønna seg 400.000 kroner, og løftet de siste årene henger klart sammen med bedre organisering, mener tillitsvalgte. Men hvorfor kommer et yrke, som krever treårig utdannelse på bachelornivå, fortsatt såpass dårlig ut?
– Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig til å hevde oss. Mange tror fortsatt at vi «koser med dyr», men det gjør vi minst av! Det er hardt arbeid og mange slutter fordi yrket betales så dårlig, forteller Schönen.
Med en lønn rundt snittet for dyrepleiere, ca. 39.000 kroner i måneden, ligger hun godt under 85 prosent av industriarbeiderlønna. Hun er likevel ikke blant de mest lavtlønna, noe hun mener skyldes at hun jobber ved et større dyresykehus i Oslo.
KAMP: – Frustrasjonen øker når det blir sagt at de lavtlønte løftes, uten at man selv får en del av kaka, sier Fagforbundet-toppen.
Kari Sofie Jensen
«Alltid» prioritert: – Det er lett å forstå at en del føler seg glemt
«De med lavest lønn skal prioriteres.» Det er et slags mantra foran de fleste lønnsoppgjør – så også i år.
Mette Nord i Fagforbundet fokuserte på det da hun slo fast kravene foran årets oppgjør. «De med lavest inntekt har båret den største børa,» sa Fellesforbundets Jørn Eggum. Å «motvirke lavlønn» er en av LOs hovedprioriteringer.
Ingunn Reistad Jacobsen i ledelsen i Fagforbundet er opptatt av hvor ødeleggende det er i hverdagen når du ikke har nok til å klare deg godt.
– Jeg har møtt en dyrepleier som gråt fordi hun følte at hun ikke hadde råd til å organisere seg. Vårt mål er å sikre at vi ikke har medlemmer på lav lønn, men det har vi fortsatt. Så vi har en jobb å gjøre, sier hun.
Deltid som fattigdomsfelle
Folk som jobber i barnehage, ansatte i kino og dyrepleiere har fått lavlønnstillegg. Men også i andre yrkesgrupper som Fagforbundet organiserer, finnes folk som tjener lite, som frisører, barne- og ungdomsarbeidere, helsesekretærer, kontormedarbeidere og ansatte ved asylmottak. Blant enkelte bussjåfører kan vi også finne noen av Norges lønnstapere.
– Frisørene har fått et bra tillegg de siste årene, men likevel er minstelønna svært lav. Vi har en lang vei å gå. Tariffavtaler i kommunene har bedret seg særlig i fjorårets oppgjør, da offentlig sektor ble prioritert. Den store utfordringen der er at mange jobber deltid. Det er en fattigdomsfelle, slår Jacobsen fast.
Kamp for ny modell
Fagbladet har skrevet flere saker om kampen for å endre modellen som LO bruker for å beregne lavlønn i samordna oppgjør. Uroen og misnøyen har økt i styrke, fordi en del lavtlønte faller utenfor.
– Det er lett å forstå at en del føler seg glemt. Frustrasjonen øker når det blir sagt at de lavtlønte løftes, uten at man selv får en del av kaka. Det kan skape mistillit, fordi de ikke føler seg godt nok ivaretatt av oss. Med rette, kan man si. Systemet fungerer ikke godt nok, og det preger livene til de med lavest lønn, sier Jacobsen i Fagforbundet.
Hun frontet denne kampen under representantskapet til LO i februar. Fagforbundet mener lavlønnstillegg må legges til den enkeltes personlige lønn. Et utvalg med LO og NHO ser nå på ulike løsninger fram mot oppgjøret i 2025. I år forhandler hvert forbund for seg, så det generelle lavlønnstillegget er først aktuelt nettopp i oppgjøret om ett år.
PS: For Malin sin del er dagens modell bra: Hennes tariffavtale faller inn under definisjonen lavtlønna.
Jeg har hatt mye dårlig samvittighet.
Anniken Sandvik, mor til Malin
Hvem er lavtlønte?
Forskere, fagbevegelse og politikere bruker ulike definisjoner, som:
• De 10 prosentene i Norge med lavest lønn: Per nå er det alle som tjener under 424.200 kroner i året. Eller de 20 prosentene med lavest lønn: 480.000 kroner.
• Med medianlønn – altså den midterste lønna – som utgangspunkt, kan man se på de som tjener mindre enn to tredeler av den. Det gir en grense på 401.280 kroner.
• Noen tar utgangspunkt i hva en gjennomsnittlig industriarbeider tjener, og regner 85 prosent av det. I år vil det bety 486.100 kroner.
Akkurat nå jobber et utvalg med å definere lavlønn. De legger fram sin rapport før sommeren.
Kilder: SSB og Fafo
Glen Musk
VIL OPP: De to første lønningene fra nyjobben gikk i stor grad med til å betale regninger og inkassokrav, forteller Malin Sandvik Bergdal.
Glen Musk