Danmarks statsminister Mette Frederiksen lover å bremse økningen i pensjonsalderen.
Liselotte Sabroe/NTB
frode@lomedia.no
Skal unge arbeidere vente til de er 74 år før de går av med pensjon? Fagbladet 3F har snakket med lærlinger og unge arbeidere som mener planen er «syk».
Danmark har planer om å øke pensjonsalderen gjennom hele dette århundret, men dette er ikke populært.
En undersøkelse utført av Epinion for Fagbevegelsen Hovedorganisasjon viser at hele 70 prosent av danskene tror ikke at helsa holder så den kan jobbe helt til pensjonsalder. De over 50 år er særlig bekymret.
Drar i bremsen
Forrige uke kom statsminister Mette Frederiksen med et svar på denne bekymringen. Da gikk hun ut og lovte at pensjonsalderen ikke skal øke så mye som tidligere varslet.
Neste år skal Folketinget – det danske Stortinget – stemme over en ny økning i pensjonsalderen. Da vil Sosialdemokratene sammen med høyrepartiene stemme for en økning i pensjonsalderen til 70 år.
Men dette blir siste gang partiet vil støtte en økning i pensjonsalderen, lover Frederiksen.
• Økt pensjonsalder betyr mange tusen flere uføre: – Veldig alvorlig
Ligner på Norge
Danmark har en ordning for å justere opp pensjonsalderen som likner på den norske.
De politiske partiene ble enige i 2006 om en gradvis økning i pensjonsalderen. Da ble det anslått at pensjonsalderen kunne bli 77 år i 2100.
Dette ble redusert for to år siden. Da ble pensjonsalderen anslått til å bli 74 år i 2100.
Nå lover altså sosialdemokratene i Danmark å bremse økningen i pensjonsalderen.
I Norge skal pensjonsalderen også øke i takt med økt levealder. Dette kalles levealdersjustering.
Finn din pensjonsalder: Så lenge må du jobbe før du kan gå av med pensjon
Nedtur for Sosialdemokratene
Utspillet fra statsminister Mette Frederiksen kom på et tidspunkt der velgerne flykter fra partiet.
Sosialdemokratene får bare 19 prosent på den siste meningsmålingen fra Danmarks Radio.
Det er en nedgang på hele åtte prosent siden forrige valg.
Socialistisk Folkeparti, som ligner på det norske SV, er snart like stor som Sosialdemokratene, og har 16 prosent oppslutning.
Også ytre høyre-partiet Danmarksdemokratene øker betydelig på meningsmålingene. Da Mette Frederiksen første gang ble statsminister, var det etter at sosialdemokratene vant veldig mange velgere fra ytre høyre etter løfter om å satse på velferd og streng innvandringspolitikk.
Flere kommentatorer i Danmark tror Mette Frederiksen vil forsøke å hente tilbake velgere ved å bremse økningen i pensjonsalderen.
Får ros fra fagbevegelsen
Formann i fagforbundet 3F, Henning Overgaard, roser Frederiksen.
– Det er en klok melding fra Sosialdemokratiet. Det er godt å kunne kjenne igjen partiet i denne spørsmålet – det fortjener stor ros, sier Overgaard til Fagbladet 3F.
Overgaard har en utfordring til Sosialdemokratene:
Han er bekymret over at aldersgrensa for tidligpensjonen øker framover, noe som gjør det vanskeligere for sliterne å gå av tidlig.
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
DELTID: To EU-dommer konkluderer med at det er forskjellsbehandling av deltidsansatte dersom de må jobbe like mye som fulltidsansatte for å utløse tillegg på lønna.
Frøy E. Hamstad
ALVOR: – Den økonomiske situasjonen i Kommune-Norge forverrer seg for hver dag som går, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Kathrine Geard