MINDRE Å RUTTE MED: Strømprisene fortsetter å stige - og reallønna gikk ned i 2021.
Frilanser 3
torgny@lomedia.no
Prisene fra desember i 2020 til desember 2021 økte med 5,3 prosent. Det er naturlig nok strømprisene som drar opp inflasjonsfarta. Tilsvarende periode for ett år siden, desember 2020, var ikke prisveksten på mer enn 1,4 prosent.
Prisveksten fra 2020 til 2021 var på 3,5 prosent. Det er denne som prisveksten som blir brukt når en sammenligner lønns- og prisvekst i forbindelse med lønnsoppgjøret.
2,6 prosent ned i kjøpekraft
Det kan dermed fastslås at 2021 betydde en reallønnsnedgang for de aller fleste arbeidstakere her i landet. Selv om ikke detaljene om lønnsveksten i 2021 er klare ennå, så var ramma for fjorårets lønnsoppgjør på 2,7 prosent. Hvis det også blir det endelige resultatet for lønnsveksten i 2021, betyr det at reallønna eller kjøpekraften sank med 0,8 prosent i fjor.
Det er energivarer som har den kraftigste prisveksten. Fra desember 2020 til desember 2021, økte elektrisitetsprisen med 15,9 prosent. Hvis en holder strømprisen utenfor, økte prisene med 1,8 prosent.
• Største nedgang i reallønna på 75 år: Prisene stiger dobbelt så raskt som lønningene
Billigere mat
Det har de siste månedene vært snakket om at prisene på mat på verdensmarkedet har økt betraktelig. Det har i tilfellet ikke slått ut på matvareprisene her til lands ifølge Statistisk Sentralbyrå som offentliggjør konsumprisindeksen. Maten ble billigere. Matvareprisene fra desember 2020 til desember 2021 sank med 1,9 prosent.
Prisene i Norge har økt kraftig gjennom 2020. Ved utgangen av året var prisveksten på 5,3 prosent.
Prisene i Norge har økt kraftig gjennom 2020. Ved utgangen av året var prisveksten på 5,3 prosent.
Det er store variasjoner mellom hvilke varegrupper som har hatt størst prisvekst. Matvareprisene og alkohol har blitt billigere, mens energiprisene har hatt en voldsom vekst.
Det er store variasjoner mellom hvilke varegrupper som har hatt størst prisvekst. Matvareprisene og alkohol har blitt billigere, mens energiprisene har hatt en voldsom vekst.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat