JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Den nye generasjonen pensjonister kombinerte jobb og trygd

Illustrasjonsfoto: Phovoir/Colourbox

En av fem i første kull av pensjonister etter pensjonsreformen valgte å kombinere jobb og pensjon.

2020081911502020200819115119

per.flakstad@fagbladet.no

De fleste som kombinerte jobb og pensjon rett etter pensjonsreformen var ansatte i privat sektor og begynte å ta ut AFP samtidig som de fortsatte å jobbe. I offentlig sektor, for eksempel i kommunene, er dette ikke mulig.

Beskjeden til Steinar (75): Din tjenestepensjon er null – før skatt

Offentlig ansatte får mer fleksibilitet

Offentlig ansatte har hatt mulighet til å ta ut folketrygd samtidig som de jobbet, men har ikke hatt den samme fleksibiliteten som i privat sektor.

Etter at den nye offentlig tjenestepensjonsordningen ble innført, har offentlig ansatte som er født i 1962 og senere den samme fleksibiliteten når det gjelder å kombinere jobb og pensjon som i privat sektor.

– Viser trekk som er verdt å diskutere

SSB har fulgt situasjonen for dem som ble født 1949 og som kan kombinere pensjon og jobb etter pensjonsreformen i 2011. Det første kullet i den nye pensjonsgenerasjonen har i år fylt eller fyller 71 år.

Steinar Fuglevaag.

Steinar Fuglevaag.

Anette Karlsen

– Bildet nå er nok noe mer nyansert enn hva denne rapporten viser. De senere årene har folk blitt mer forsiktig med å ta ut AFP og folketrygd tidlig siden de er blitt klar over at det kan føre til at de får dårligere pensjon senere i livet, sier Fagforbundets pensjonsekspert Steinar Fuglevaag til Fagbladet.no

Fuglevaag er oppnevnt i arbeidsgruppen som skal evaluere pensjonsreformen. Han antar at denne rapporten trolig blir en del av dokumentasjonen som denne arbeidsgruppa kommer til bruke i arbeidet.

– Den er ikke utfyllende, men viser blant annet noen sosiale trekk som er verdt å diskutere. Vi ser for eksempel at det er hovedsaklig menn med høy inntekt og lang yrkeskarriere som har kunnet kombinere jobb og pensjon, og at vi ikke finner mange kvinner eller ansatte i lavinntektsyrker i denne statistikken, sier han.

Advarer mot skremsler og spareråd: – De unge trenger ikke bry seg om pensjon og sparing

Menn i flertall

I 2012 så man at nesten en av fem kombinerte jobb og pensjon. Menn var et flertall i gruppen. Mens en av tre valgte å bare jobbe og ikke ta ut pensjonen det første året. I løpet av de neste årene mot 2018 så man at yrkesaktiviteten sank for begge grupper, viser SSB-rapporten.

Pensjonsalderen vil øke når pensjonsreformen skal opp til evaluering, tror seniorforsker

De som kombinerte jobb og pensjon hadde høyest inntekter i årene fram mot 2018. Denne forskjellen varte fram til 67 år og pensjonen ble hovedinntekten for de fleste.

Valget om å ta ut pensjon ved siden av jobb eller ikke, ser ikke ut til å ha påvirket formuen. Begge gruppene ligger på samme nivå for personlig formue.

Den såkalte nåverdien av pensjonsformuen i 2017 viser at de som tok ut av pensjonen mens de jobbet hadde en gjennomsnittlig pensjonsformue på 5,1 millioner kroner. De som ikke tok ut pensjon underveis hadde en formue på 6,1 millioner kroner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy