Derfor er innvandrere mindre organiserte enn folk født i Norge
INVITERER INN: Liaqat Ali Ayobi sier han har vervet mellom ti og tolv venner med innvandrerbakgrunn inn i fagbevegelsen.
Berit Baumberger
– Jeg visste ikke hva en fagforening var, sier Liaqat Ali Ayobi (24).
berit.baumberger@fagbladet.no
• Rundt 54 prosent av alle ikke-innvandrere i Norge er organiserte.
• Blant arbeidsinnvandrere er tallet 32 prosent.
• Blant de med annen innvandringsgrunn: 43 prosent.
• Ulikheten er særlig stor innenfor privat sektor, men også i offentlig sektor er innvandrere mindre organiserte enn norskfødte.
Kilde: Fafo
• Les også: Helsefagarbeider Bashir var uorganisert. Et møte med ledelsen endret hans måte å tenke på
Dette er hva fem personer med innvandrerbakgrunn selv mener om hvorfor innvandrere er mindre organiserte enn folk født i Norge:
Liaqat Ali Ayobi (24)
Bakgrunn fra: Kom fra Afghanistan for åtte år siden.
Jobb: Kontormedarbeider.
Medlem i fagforening? Ja.
– Når vi kommer til Norge, vet vi ikke noe om fagorganisering. I hjemlandet mitt, Afghanistan, finnes det ikke fagforeninger. Når man er helt ny i landet, er det også mye annet å sette seg inn i. Jeg visste ikke hva en fagforening var før jeg begynte på en butikk, og ble vervet til Handel og Kontor. Etter hvert gikk jeg over til Fagforbundet.
– Hva burde fagbevegelsen gjøre for å rekruttere flere med innvandrerbakgrunn?
– De burde være mer på arbeidsplassene, men også komme på introduksjonskurs for innvandrere og kanskje også på videregående skole. Da jeg gikk på service og samferdsel, kom det ingen. De må gjerne ha informasjon på flere språk, også for eksempel dari, som er mitt morsmål. Lavere kontingent kan være lurt, mange har dårlig råd. Jeg kjenner folk som ville blitt medlem hvis det var billigere.
– Har du gjort noe for å få flere organisert?
– Ja, jeg har vervet kanskje ti til tolv personer, både fra skole og arbeidsplass.
Ikke representert godt nok:
• 14 prosent av medlemmene i Fagforbundet oppgir å ha flerkulturell bakgrunn. Det tilsvarende tallet blant tillitsvalgte er ni prosent.
Kilde: Medlemsundersøkelsen til Fagforbundet
Tetiana (38)
Bakgrunn fra: Kom fra Ukraina i 2022.
Jobb: Konsulent som jobber med arkivering.
Medlem? Nei.
– Jeg har akkurat fått min første jobb, en midlertidig kontrakt i et halvt år med arkivering i Oslo. Jeg elsker hva jobben går ut på, hvordan det er på kontoret og at det er mye frihet og ansvar. Jeg er ikke medlem i en fagforening. Det er noen som har spurt meg om å bli medlem i Norsk Tjenestemannslag (NTL), men jeg vet lite om dette. Kanskje skal jeg snakke mer med dem. Det er ikke så vanlig eller populært å være fagorganisert i Ukraina. Jeg tror folk i Ukraina er skeptiske til at andre skal jobbe for å beskytte deres rettigheter.
Tetiana ønsker å være delvis anonym.
ORGANISERT: Pawandeep Kaur kom til Norge i voksen alder. Hun har vært fagorganisert hele veien, men hun tror hun vet hvorfor mange innvandrere kvier seg.
Kristin Svorte
Pawandeep Kaur
Bakgrunn fra: Kom i 1996 med ektefelle fra India.
Jobb: Sykepleier i Oslo.
Medlem? Ja.
– Mange innvandrere kommer fra land der det systemet ikke fungerer, da har de ikke troa. Men hvis de har bodd lenge nok her, så skjønner de. I India har vi et organisert arbeidsliv, men fagbevegelsen har ikke samme makt og rettigheter som i Norge. Det offentlige blir mer og mer privatisert i India, også innen helse.
Helsefagarbeider Bashir var uorganisert. Et møte med ledelsen endret hans måte å tenke på.
Indre Zagle (44)
Bakgrunn fra: Kom Litauen for 20 år siden for å jobbe.
Jobb: Sykepleier i Oslo.
Medlem? Ja, men vurderer å melde seg ut.
– Jeg tenker at prisen for å være medlem er veldig høy. Nå betaler jeg 900 kroner i måneden. Det er nesten like mye som jeg betaler for en halv SFO-plass, og for meg er det mye penger. Jeg er småbarnsmor, og nå har jeg gått ned i stilling fordi jeg mangler barnehageplass. Derfor har jeg drøftet med tillitsvalgt om jeg kanskje skal melde meg ut. Jeg er veldig fornøyd med Fagforbundet, men prisen plager meg.
• Les også: Lite mangfold på toppen i LO: – Vi har vært for dårlige
«Aron»
Bakgrunn fra: Kom fra Albania for å jobbe for cirka ti år siden.
Jobb: Sykepleier, fast ansatt i kommunen.
Medlem? Litt av og på.
– Der jeg kommer fra, er det svært få som er organisert, selv om det har blitt litt mer vanlig. Jeg har vært av og på medlem i Norsk Sykepleierforbund. Jeg betaler for en tjeneste, og da må jeg få noe tilbake. Det føler jeg ikke alltid at jeg gjør. Det er mange som vurderer å melde seg ut nå. For en del innvandrere føles det som bortkasta penger. Spanjolene kommer for en kort periode, de er ikke interesserte. De polske som har vært her før, har i stor grad reist hjem. Det tok lang tid før jeg ble medlem, for når du kommer til Norge, har du andre problemer: Du vet ikke hva, hvor, hvem… Det tar tid å bli kjent og stabilisere seg, finne nettverk og så videre.
«Aron» ønsker å være anonym fordi dette temaet er vanskelig på jobben.