Derfor er kvinner mer syke enn menn – vil ha nasjonale tiltak
KVINNEHELSE: Kvinner har høyere sykefravær enn menn, og flere kvinner er uføre, viser ny rapport.
Colourbox
30 prosent av kvinners sykefravær skyldes arbeidsmiljøet.
redaksjonen@fagbladet.no
Stress, vold og trakassering er en vanlig risiko i kvinnedominerte yrker, ifølge et utvalg som tirsdag leverte sin rapport til arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).
Utvalget foreslår en nasjonal strategi for å bedre kvinners arbeidshelse.
– Det som blir viktig framover, er at tiltakene tas tak i og at det ikke blir ord i en skuff, sier Fagforbundets leder Mette Nord til Fagbladet.
Stress, vold og trakassering
– Helseproblemer blant kvinner skyldes ofte måten arbeidet er organisert på i kvinnedominerte yrker og bransjer, slår det regjeringsoppnevnte Kvinnearbeidshelseutvalget fast.
De har sett på kvinners arbeidshelse og foreslår tiltak som kan bedre kvinners helse i arbeidslivet og redusere sykefravær og frafall.
Fysiske belastninger, psykososialt stress og eksponering for vold og trakassering er vanlige risikofaktorer, og det er behov for målrettede tiltak som kan forbedre arbeidsmiljøet, ifølge utvalget.
• Derfor har folk i omsorgsyrker det høyeste sykefraværet i Norge
Koster samfunnet 59 milliarder
– Det er ekstremt verdifullt at norske kvinner deltar mer i arbeidslivet enn de gjør i de fleste land. Skal vi ta vare på det i framtida, er det nyttig å vite hva som kan gjøre at kvinner holder seg friskere og tilknyttet arbeidslivet over tid, sier Tonje Brenna.
Kvinners langtidsfravær anslås å koste samfunnet 59 milliarder kroner årlig, ifølge en rapport fra Vista analyse som regjeringen har bestilt.
Brenna peker på at mer enn 30 prosent av sykefraværet er koblet til arbeidsmiljøet. Kvinner har høyere sykefravær enn menn, og flere kvinner er uføre.
Nasjonal strategi
Blant annet bør arbeidslivet være tilpasset kvinners ulike livsfaser, og forskning på kvinners arbeidshelse bør styrkes, mener utvalget.
Blant tiltakene som foreslås, er en nasjonal arbeidsmiljøstrategi.
– Det har jeg lyst til å se nærmere på. For å bedre kvinners arbeidshelse må det jobbes med å forebygge og forbedre arbeidsmiljøet, avslutter Brenna.
MER ENN ORD: Fagforbundets leder Mette Nord sier at tiltakene nå må settes i gang, så utvalgsrapporten ikke blir fine ord i en skuff.
Alf Ragnar Olsen
Nord: Viser behovet
– Denne utredningen viser behovet for at HMS-arbeidet rustes opp, så vi får tatt et nødvendig krafttak for kvinners arbeidshelse, sier leder i Fagforbundet, Mette Nord.
Hun presiserer at det ikke bare må jobbes med typiske sykefraværsårsaker som slitasjeskader, men også emosjonelle belastninger og det psykososiale arbeidsmiljøet.
• – Jeg får ikke bildene ut av hodet. Det er et konstant stress
– Handling, ikke ord
– Det som blir viktig framover, er at tiltakene tas tak i og at det ikke blir ord i en skuff, understreker Nord.
Hun mener utvalgsrapporten gir et godt grunnlag for å gjøre noe, men at jobben starter nå.
– Når tiltakene iverksettes, vil de gjøre en forskjell for kvinner rundt omkring på alle små og store arbeidsplasser, sier hun.
Utredningen sendes nå på høring.
(©NTB)