Derfor får du trekk i feriepengene dine

Fotomontasje: Per Flakstad

Juni er måneden for feriepenger, og hvert år er det mange som lurer på hvorfor de blir trukket nesten en ukelønn i stedet for å få all opptjent ferielønn. Her er svaret.

2018060812462320180608124331

per.flakstad@fagbladet.no

– Vi har ikke ferie med lønn. I stedet får vi opptjente feriepenger, forklarer Tone Faugli som er leder i Fagforbundets forhandlingsenhet.

Hvor mye ferie har du krav på når du jobber deltid?

Trekkes for fem uker

– Fagforbundets medlemmer har normalt tariffavtale med fem ukers ferie. Mange arbeidsgivere holder igjen hele junilønnen og utbetaler feriepenger i stedet. Men siden vi i tariffavtalen har 30 virkedager fri, mens juni bare har 26 virkedager, trekkes 4 dagers lønn av feriepengene. Arbeidsgiver må nemlig trekke det beløpet som tilsvarer fem ukers ferie.

Av tekniske og praktiske grunner gjøres det ved å trekke beløpet fra feriepengene. Det gjør også at vi får full lønn de 11 månedene vi ikke får feriepenger, fortsetter hun.

Så mye ferie kan du overføre til neste år

Høyere opptjening

Dette trekket i feriepengene er det kompensert for når det gjelder opptjeningen av feriepenger. De som har fem ukers ferie i tariffavtalen får 12 prosent av feriepengegrunnlaget i feriepenger i stedet for de lovbestemte 10, 2 prosent.

Alle over 60 år har rett til en ekstra ferieuke. Den får de ikke betalt for, men for dem er feriepengene økt til 14,3 prosent av feriepengegrunnlaget, sier Faugli.

Ferie og feriepenger «forsvinner» aldri

Hun minner også om at ferie eller opptjente feriepenger ikke er noe som «forsvinner» hvis du ikke får tatt ut ferien din. Inntil to ukers ferie kan overføres til neste år og brukes da. Og hvis du slutter hos en arbeidsgiver uten å ha tatt ut hele ferien, skal du ha tilbake det lønnstrekket du har fått for feriedager du ikke har brukt.

Dersom du er usikker på om feriepengene dine er beregnet feil, må du ta kontakt med tillitsvalgt og be om at arbeidsgiver gir et oppsett over hvordan beregningen er gjort slik at du og din tillitsvalgte kan går gjennom beregningen og se at alt er gjort i riktig måte

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy