JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Har du ikke tatt ut all ferien din?

Så mye ferie kan du overføre til neste år

KRAV: Dersom du har ferie til gode nå kan arbeidsgiver som hovedregel kreve at den avvikles før året er omme.

KRAV: Dersom du har ferie til gode nå kan arbeidsgiver som hovedregel kreve at den avvikles før året er omme.

Tri Nguyen Dinh

Etter loven skal all lovbestemt ubenyttet ferie som ikke er avviklet i løpet av året overføres til neste år.

2017120411505220230821171436

kathrine.geard@fagforbundet.no

I utgangspunktet har en arbeidstaker lovmessig krav på fire uker og en dag ferie hvert kalenderår, og rett og plikt til å avvikle full ferie. Mange med tariffavtale har rett på fem uker.

Mens arbeidsgiver har plikt til å sørge for at arbeidstaker avvikler full ferie. Det betyr at dersom du har ferie til gode nå kan arbeidsgiver som hovedregel kreve at den avvikles før året er omme.

– Arbeidstaker kan likevel nekte å ta ferie hvis feriepengene opptjent hos nåværende og/eller tidligere arbeidsgiver ikke dekker lønnsbortfallet under ferien. Du kan imidlertid ikke nekte å ta ferie hvis virksomhet stanser driften helt eller delvis i forbindelse med ferieavvikling – for eksempel under fellesferien, har Fagforbundets ferieekspert Herdis Schärer tidligere påpekt.

En smidigere løsning er å inngå avtale om overføring av feriedager. Dersom begge parter er enige om det, kan man nemlig inngå skriftlig avtale om overføring av inntil 12 virkedager (2 uker) til neste år.

Alt blir overført

Samtidig er det slik at hvis arbeidsgiver ikke har sørget for avvikling av all ferie i løpet av ferieåret, og du fortsatt har feriedager til gode som ikke er avtalt overført, så anses det som et brudd på ferieloven. Og da skal alle tilgodedager automatisk overføres til neste ferieår.

Schärer understreket også at ferien må tas ut i feriedager, ikke penger.

– Det er ikke lov å få utbetalt feriepenger for ferie som ikke er avviklet eller overført til påfølgende ferieår. Dette gjelder også i de tilfeller det er tale om overføring grunnet arbeidsuførhet eller foreldrepermisjon.

EØS-tilpasning

Ferieloven ble endret i 2014 fordi noen av de gamle bestemmelsene var i strid med EØS-reglene. Tidligere var det slik at arbeidstakere bare fikk kompensert for sjukdom i ferie etter seks virkedager. Noe som i praksis innebar at ferieloven ikke sikret norske arbeidstakere minst fire uker ferie i året, slik EUs arbeidstidsdirektiv krever. Etter endringen i 2014 kan du bli sjuk i ferien uten å tape seks feriedager.

I følge de gamle reglene kunne dessuten bare inntil to uker av de lovbestemte feriedagene overføres til året etter. Dermed risikerte langtidssjukemeldte at de ikke fikk brukt alle feriedagene. Ved endringen i 2014 ble altså begrensningen fjernet slik at all lovbestemt og ubenyttet ferie blir overført til året etter.

For å ha rett til ny ferie ved sjukdom må arbeidstakeren har vært 100 prosent arbeidsufør/sjukemeldt.

Utenfor ferieloven

Det er mange arbeidstakere i dag som har avtale om fem uker ferie. Disse avtalefestede feriedagene er ikke regulert av ferielovens bestemmelser, men i tariffavtaler. Partene kan dermed friere bestemme hvordan disse dagene skal håndteres.

Fagbladet har tidligere stilt spørsmål om sjefen kan bestemme at du må bruke ferien din i påsken og julen, selv om du vil bruke de opparbeidede avspaseringstimene dine. Bakgrunnen var ansatte som følte seg snytt fordi de «tapte» tre timer hver dag på å ta feriedager i romjula.

Slik makser du ferien din

Ferie før avspasering

Men ettersom arbeidsgiver plikter å sørge for at arbeidstaker får sin feriefritid innenfor ferieåret, vil arbeidsgiver ha dekning for at ferie skal tas ut før bruk av avspasering, sa Arne Løseth, rådgiver i Fagforbundets forhandlingsenhet om det.

– Ferieloven sier virkedager og ikke timer. Så uansett om du har åtte eller fem timers arbeidsdag, er en feriedag brukt, påpekte Løseth, som la til at arbeidsgiver også har styringsrett over når de ansatte kan avspasere timer/dager.

– Avspasering er lite lovregulert, men det kan være nedfelt lokale avtaler eller retningslinjer, sier Løseth.

Hvor mye ferie har du krav på når du jobber deltid?

Mer ferie og fritid gjør at seniorene vil stå lenger i jobb

Slik beregnes feriepengene dine

Rettigheter og plikter

* Alle har rett til 25 virkedager ferie hvert år. Som betyr 4 uker pluss 1 dag fordi ferieloven regner feriedager i form av seks virkedager pr. uke. (Mange omfattet av tariffavtale har fem uker ferie, men ferieloven gjelder ikke for disse ekstradagene.)

* Ferie skal avklares to måneder før den tas ut

* Arbeidstaker har rett til å avvikle tre uker sammenhengende ferie i perioden 1. juni til 30. september

* Blir du syk i ferien, har du rett på ny ferie fra første dag. Dette krever legeerklæring.

* Arbeidstaker har rett og plikt til å avvikle full ferie, også når han eller hun skifter arbeidsgiver.

* Arbeidsgiver plikter å sørge for at arbeidstaker tar ut ferie i løpet av ferieåret.

* All lovbestemt ferie som ikke er avviklet i løpet av kalenderåret skal overføres til påfølgende ferieår

* Det er ikke lov å få ut feriepenger for ferie som ikke er avviklet eller overført til neste år. Den eneste grunnen til å få ut feriepenger for ferie som ikke er avviklet er at man slutter i jobben.

Kilde:Arbeidslivet.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
KRAV: Dersom du har ferie til gode nå kan arbeidsgiver som hovedregel kreve at den avvikles før året er omme.

KRAV: Dersom du har ferie til gode nå kan arbeidsgiver som hovedregel kreve at den avvikles før året er omme.

Tri Nguyen Dinh