colourbox
knut.nygaard@fagbladet.no
Rådgiver Herdis Schärer Fagforbundets ferieekspert. Hun kan det meste som er verdt å vite om ferierettigheter. Dette er hva hun sier om feriepengene som du får på kontoen når sommerferien nærmer seg:
Så mye ferie har du krav på i sommer
Opptjent året før
Feriepenger fra arbeidsgiver beregnes på grunnlag av lønn som er utbetalt i opptjeningsåret, altså året før. Som lønn regnes ikke utbetalinger som gjelder dekning av utgifter til bilhold, kost, losji og liknende.
Dette har du krav på hvis du blir syk i sommerferien
Du har rett til feriepenger fra arbeidsgiver med 10, 2 prosent av feriepengegrunnlaget. Har du tariffavtale øker dette til 12 prosent. Og er du over 60 år er satsen 12,5 prosent i ferieloven og 14, 3 prosent med tariffavtale.
Er du over 60 år gammel og jobber på tariffavtale? Da er du med andre ord en feriepengevinner.
Sjefen bestemmer når du får avspasere
Derfor får du et trekk
Noen reagerer på at de får et trekk i feriepengene. Her kommer forklaringen på at du blir trukket nesten en ukelønn:
Lønnen for juni måned pluss 4/26 månedslønn av feriepengegrunnlaget holdes tilbake og utbetales når vi faktisk avvikler ferie.
Grunnen til at utbetalingen skjer på denne måten er at juni kun har 26 virkedager, mens hele ferieperioden inneholder 30 virkedager. Junilønnen er derfor ikke tilstrekkelig for å dekke full lønnsutbetaling i ferieperioden. Lønnen for de siste 4 virkedagene må derfor overføres fra det oppsparte feriepengegrunnlaget.
Dette er altså årsaken til trekket på 4/26 av brutto månedslønn fra feriepengene.
Dette har du krav på når du jobber røde dager i påska
Skatt
Utbetaling av feriepengene framstår normalt som skattefritt. Men likevel regnes de inn som en del av inntekten og beskattes på vanlig måte. Det som vanligvis skjer er at man betaler litt mer skatt av de vanlige lønningene resten av året, for at det rent fysisk ikke skal trekkes skatt av feriepengene når de utbetales.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat
Anita Arntzen