JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik beregnes feriepengene dine

colourbox

I disse dager kommer feriepengene inn på kontoen din. Her ser du hvordan beløpet beregnes, slik at du kan kontrollere at det er riktig.

2016061013285420230821171436

knut.nygaard@fagbladet.no

Rådgiver Herdis Schärer Fagforbundets ferieekspert. Hun kan det meste som er verdt å vite om ferierettigheter. Dette er hva hun sier om feriepengene som du får på kontoen når sommerferien nærmer seg:

Så mye ferie har du krav på i sommer

Opptjent året før

Feriepenger fra arbeidsgiver beregnes på grunnlag av lønn som er utbetalt i opptjeningsåret, altså året før. Som lønn regnes ikke utbetalinger som gjelder dekning av utgifter til bilhold, kost, losji og liknende.

Dette har du krav på hvis du blir syk i sommerferien

Du har rett til feriepenger fra arbeidsgiver med 10, 2 prosent av feriepengegrunnlaget. Har du tariffavtale øker dette til 12 prosent. Og er du over 60 år er satsen 12,5 prosent i ferieloven og 14, 3 prosent med tariffavtale.

Er du over 60 år gammel og jobber på tariffavtale? Da er du med andre ord en feriepengevinner.

Sjefen bestemmer når du får avspasere

Derfor får du et trekk

Noen reagerer på at de får et trekk i feriepengene. Her kommer forklaringen på at du blir trukket nesten en ukelønn:

Lønnen for juni måned pluss 4/26 månedslønn av feriepengegrunnlaget holdes tilbake og utbetales når vi faktisk avvikler ferie.

Grunnen til at utbetalingen skjer på denne måten er at juni kun har 26 virkedager, mens hele ferieperioden inneholder 30 virkedager. Junilønnen er derfor ikke tilstrekkelig for å dekke full lønnsutbetaling i ferieperioden. Lønnen for de siste 4 virkedagene må derfor overføres fra det oppsparte feriepengegrunnlaget.

Dette er altså årsaken til trekket på 4/26 av brutto månedslønn fra feriepengene.

Dette har du krav på når du jobber røde dager i påska

Skatt

Utbetaling av feriepengene framstår normalt som skattefritt. Men likevel regnes de inn som en del av inntekten og beskattes på vanlig måte. Det som vanligvis skjer er at man betaler litt mer skatt av de vanlige lønningene resten av året, for at det rent fysisk ikke skal trekkes skatt av feriepengene når de utbetales.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy