JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal du jobbe i påska?

Dette har du krav på når du må jobbe røde dager i påska

Er påskeaften en rød dag, og hvordan er det med palmesøndag?

EKSTRA: Må du jobbe på de røde påskedagene, blir det noen ekstra kroner i kassa.

EKSTRA: Må du jobbe på de røde påskedagene, blir det noen ekstra kroner i kassa.

colourbox.com

Vet du hvilke dager i påska som er skikkelig røde, og hva du har krav på i ekstra betaling om du må jobbe?

2018031310274520230327113033

simen.grimsrud@fagbladet.no

Svaret er at påskeaften først blir rød etter klokka 15.00. Men er du omfattet av tariffavtalen mellom Fagforbundet og KS, skal du imidlertid ha "rød betaling" hele døgnet – altså fra klokka 00 til 24. Palmesøndag regnes som en helt vanlig søndag i tariffsammenheng.

Helligdagsdøgnene i påska begynner klokka 18.00 onsdag, og omfatter deretter skjærtorsdag og langfredag. Etter en liten pause påskeaften formiddag starter helligdagsdøgnene igjen klokka 15. Dermed kan du være sikker på at påskelammet kan inntas under skikkelig hellige forhold. Det aller helligste tar imidlertid slutt mandag, 2. påskedag, klokka 22.00.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FERIE: Ikke alle kan slippe gleden fri i fjellet.

FERIE: Ikke alle kan slippe gleden fri i fjellet.

flicr.com

Dette må du huske på om du blir syk i ferien

Leser du videre, ser du hva du har krav på i betaling om du jobber de røde dagene, og også hva som skjer om du blir syk på dager du er oppsatt på vakt.

Hvilke tillegg har jeg krav på?

Dersom du må jobbe på røde dager i påska, kan det imidlertid gjøre godt for en kanskje slunken lommebok etter en hard regningsmåned. Jobber du ordinær vakt på en helligdag, eller påskeaften, har du krav på 133,3 prosent i tillegg. Noen tariffavtaler kan ha andre bestemmelser om dette.

Det vil si at hvis du for eksempel har en timelønn på 222 kroner, kan du på en rød dag få et tillegg på 295 kroner. Dette resulterer i en timelønn på hele 517 kroner. En vakt på 7,5 timer vil dermed gi en lønn på 3879 kroner, mot 1665 på en vanlig hverdag.

Tillegget på 133,3 prosent er hentet fra hovedtariffavtalene mellom Fagforbundet og KS, og Spekter og Fagforbundet. Er du på en annen avtale, kan tillegget være mindre, men du har som regel krav på minst 100 prosent tillegg. Et unntak er kinobetjening som går på overenskomsten med Virke.

Er du derimot ikke omfattet av en tariffavtale, har du som hovedregel kun krav på vanlig timelønn.

Sjefen bestemmer når du får avspasere

Hva skjer hvis jeg er syk på en rød dag?

Hvis du jobber turnus og er satt til å jobbe på en rød dag, har du rett til full lønn. Det inkluderer tillegget på 133,3 prosent av ordinær timelønn. Dette ifølge tariffavtalen med KS. Dette er hjemlet i Hovedtariffavtalen Kapittel 1, § 8 Lønn under sykdom …. punkt 8.1.2 Full lønn. Med full lønn i § 8 menes ordinær lønn, faste årsbeløp og variable tillegg etter oppsatt turnusplan.

Hvis arbeidsstedet ikke har den sykelønnsbestemmelsen gjennom tariffavtale eller arbeidsavtale, vil arbeidsgiver i større grad definere hva som skal beregnes for utbetaling av sykepenger.

Og nå er faktisk øyeblikkelig påska her. For noen betyr det fri, mens mange også må jobbe for å holde hjulene i gang.

Men hva sjefen kan tvinge deg til, og hva du har krav på hvis du må jobbe helligdagene, er det ikke alle som har oversikt over.

Hvor mange røde dager kan jeg jobbe?

Du kan bli pålagt å jobbe høytidsdager, såkalte røde dager. Da må i så fall arbeidets art gjøre arbeid på disse dagene nødvendig. Jobber du for eksempel turnus på et sykehjem eller i en bolig, inngår som regel arbeid på helligdager.

Hjemforsikringen blir med deg i hele Norden

Kan jeg bli tvunget til å jobbe flere dager på rad?

Det finnes selvsagt unntak. Dersom du (eller tillitsvalgt) og arbeidsgiver har avtalt å gjennomsnittsberegne ”røde” dager, kan du som arbeidstaker jobbe tre søndager eller helligdager på rad, så lenge du i gjennomsnitt har hatt fri annenhver søndag eller helligdag over en periode på 26 uker.

Men dersom det ikke eksisterer en slik avtale på din arbeidsplass, skal du bare kunne jobbe annenhver rød dag. I påska vil dette si at du da for eksempel får fri langfredag om du skal jobbe skjærtorsdag.

Er det frivillig å jobbe røddager?

Noen vil kanskje jobbe mye i påska for å tjene ekstra penger, eller av andre grunner, men det er ikke vanlig å bli tvunget til å jobbe alle helligdager, eller at samme person jobber kveldsvakt på påskeaften hvert år.

– Det løser seg som regel når turnuslistene settes opp. Det er god praksis å fordele dagene, og at ikke de samme jobber kveld påskeaften år etter år, sier Arne Løseth, rådgiver i forhandlingsavdelingen i Fagforbundet.

Mer ferie og fritid gjør at seniorene vil stå lenger i jobb

Hvor mye ferie har du krav på når du jobber deltid?

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy