JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det ble streik i sykehusene

STREIK: Onsdag morgen er det streik ved fire sykehus. Fagforbundet tar ut 282 medlemmer.

STREIK: Onsdag morgen er det streik ved fire sykehus. Fagforbundet tar ut 282 medlemmer.

Sissel M. Rasmussen

– Pensjon er et viktig prinsipp. Noen må ta tak i denne problemstillingen, sier Inger-Johanne Hortemo på streikevakt utenfor Ullevål sykehus.

2019052900394120230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Onsdag morgen er 282 medlemmer i Fagforbundet i streik. De streiker for pensjon fra første krone for alle ansatte i sykehusene. I dag er det krav om minimum 20 prosent stilling for å innmeldes i tjenestepensjonsordningen. Det rammer rundt 10.000 ansatte i sykehusene, som går glipp av både tjenestepensjon og forsikring ved eventuell uførhet eller død.

– Det er et blodig urettferdig pensjonssvik, sier nestleder Sissel M. Skoghaug i Fagforbundet på vei ut fra Riksmekleren i natt.

Inger-Johanne Hortemo og Mona Lohne står streikevakt utenfor den ene av inngangene til Ullevål sykehus i Kirkeveien.

– Denne streiken bør ikke bli langvarig. Dette er ikke et urimelig krav, sier Hortemo.

Både Lohne og Hortemo har administrative, fulle stillinger på sykehuset.

– Poenget med å ta ut oss i streik er av vi er lengst unna pasientene. Slik kan vi unngå tvungen lønnsnemd før streiken har begynt.

Ingebjørg Siira og Liv Heidi Hornseth er helt enige i at denne streiken ikke vil vare lenge.

– Det er opplagt at alle skal få pensjon fra første krone. Her må de klare å komme til enighet.

– Vi møttes klokka ni i dag tidlig og har stått her siden klokka 10, forteller Knut Dyran.

Han står utenfor hovedporten sammen med Jørn Svendsen og Heidi Larsen og flere administrativt ansatte i gule vester.

– Folk er veldig positive og mener det er på tide at pensjonen kommer på plass. Kommunalt ansatte har hatt det siden 2013. Hvorfor ikke sykehusansatte, lurer Dyran på mens han deler ut informasjonsmateriell til forbipasserende.

• Innspurten i sykehusmeklingen

Her er det streik onsdag morgen

• Oslo Universitetssykehus HF – 103 medlemmer fra Fagforbundet og 16 fra FO (Fellesorganisasjonen)

• St.Olav Hospital HF – 46 medlemmer fra Fagforbundet og 5 fra FO

• Helse Bergen HF – 71 medlemmer fra Fagforbundet

• Kristiansand sykehus – 62 medlemmer fra Fagforbundet

Totalt er 303 LO-medlemmer tatt ut i streik.

UFRAVIKELIG: Nestleder Sissel M. Skoghaug vil ikke fire på kravet om pensjon fra første krone for alle.

UFRAVIKELIG: Nestleder Sissel M. Skoghaug vil ikke fire på kravet om pensjon fra første krone for alle.

Fagforbundet

Blodig urettferdig

Ved midnatt forlot forhandlingsdelegasjonene fra LO Stat og arbeidsgiverorganisasjonen SpekterRiksmeklerenn. Da var fristen ute etter to døgn med mekling. Partene var ikke kommet til enighet for pensjon til dem med mindre stillinger.

Allerede da forhandlingene strandet for to uker siden, varslet Fagforbundet at pensjon fra første krone for alle ville være et ufravikelig krav under meklingen.

– Dette er et likestillingskrav. Det er et pensjonssvik mot kvinner, sier Sissel M. Skoghaug til Fagbladet på vei ut fra Riksmekleren i natt. Hun viser til at 75 prosent av de som rammes av kravet til minimum stillingsstørrelse er kvinner.

Mister også forsikringer

Ansatte som ikke får ta del i pensjonsordningen går glipp av om lag 300.000 kroner i sin beholdning for alderspensjon. I tillegg mister de tryggheten med forsikring ved uføre eller om de skulle falle fra i ung alder.

– Dette dreier seg om mer enn tap av alderspensjon. Ved eventuell uførhet vil disse ansatte tape 70.000 kroner i året på at de ikke er innmeldt i tjenestepensjonsordningen. Skulle de falle fra vil etterlatte tape 20.000 kroner årlig, forklarer Skoghaug.

For langt fra hverandre

LO har 25.000 medlemmer i sykehusene, hvorav 20.000 er i Fagforbundet. Rundt 10.000 av disse har en stillingsstørrelse som gjør at de ikke får tjenestepensjon.

I første streikeuttak tas det ut 282 medlemmer som skal kjempe for retten til pensjon fra første krone for alle.

– Vi var rett og slett for langt fra hverandre, fastslår Skoghaug.

– Avstanden har vært for stor mellom partene, dessverre kom vi ikke til enighet, sier Gudbrands, sier forhandlingsleder Øystein Gudbrands i LO Stat i en pressemelding etter at streiken var et faktum.

LO Stat har forhandlet på vegne av Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Creo og El og IT forbundet.

10.00 utenfor pensjonsordningen

Pensjon fra føste krone er ikke et nytt krav. LO har krevd at alle skal inn i tjenestepensjonsordningen i flere år. I KS-sektoren har Arbeidsretten tidligere kjent krav om minimum stillingsstørrelse som diskrimerende. Tidligere har Spekter redusert kravet fra 37 prosent til 20 prosent stilling.

– Dette er en prinsippsak. Det er både et spørsmål om likebehandling av deltidsansatte og et likestillingskrav, sier Skoghaug til Fagbladet.

Å innfri kravet ville vært forskjellsbehandling

– Det er sterkt beklagelig at LO og YS nå velger å streike, sier administrerende direktør i Helse Vest RHF og leder av Spekter Helse, Herlof Nilssen i en pressemelding. Han mener kravet går utover det som Stortinget har bestemt at skal gjelde for staten, privat sektor og for sykepleierne.

– Store grupper som sykepleiere og leger må ha minst 20 prosent stilling for å bli meldt inn i pensjonsordningen, og vi ser ingen grunn for å innføre andre regler LO- og YS-medlemmer, sier Nilssen.

Nilssen sier det fra Spekter sin side ble tilbudt løsninger, dette ved at arbeidsgiverorganisasjonen kom med forslag for å unngå at ansatte jobber mindre enn 20 prosent stillinger.

– Vi må dessverre likevel konstatere at LO og YS valgte å stå fast ved sitt krav om nullgrense, sier Nilssen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy