AVSLAG: Nyutdannete Ronja Jacobsson begynte jobbsøkingen allerede et halvt år før siste eksamen ble avlagt. Flere hundre jobbsøknader senere fikk hun sitt første tilbud: Et tre måneders vikariat som sekretær på sykehus.
Emmie Olivia Kristiansen
ida.bing@lomedia.no
– Å få avslag etter avslag går inn på deg psykisk, uansett om man vil eller ei, sier Ronja Jacobsson i podkasten Rørsla.
Det siste året har hun fått avslag på samtlige jobbsøknader hun har sendt inn – totalt 379 søknader.
– Jeg har hatt angstanfall på dager hvor det blir for mye. Jeg har kjent på at jeg ikke har penger og må leve av kjæresten min. Jeg har følt meg verdiløs, sier Jacobsson om det siste året som jobbsøker.
I en kronikk i VG skrev Jacobsson åpent om hvor vanskelig det er å komme seg inn på arbeidsmarkedet som ung.
– Jeg ønsker at arbeidsgivere tør å satse mer på oss nyutdanna og vi som ikke har like mye erfaring. Alle har vært ny en gang. Gi oss en sjanse, sier Jacobsson.
• Nå vil regjeringen halvere permitteringstiden – tross anslag om høy ledighet
Søkt alt mulig
Våren 2020 fullførte Jacobsson en bachelor i HR- og Personalledelse ved universitetet OsloMet. Hun startet jobbsøkingen allerede i januar samme år.
– Jeg skjønte at jeg måtte gå utover HR-jobbene. Jeg har søkt alt mulig. Jeg har ikke vært kravstor.
Ifølge Jacobsson er pågangen stor for hver enkelt søknad – også på deltidsstillinger ned i 10 prosent.
– Jeg har hørt om flere butikker som har fått inn mellom 200–400 søkere på slike deltidsstillinger. Så da tenker jeg, hvorfor skal jeg få den jobben, spør Jacobsson.
• Støre: – Norge var lenge best i verden på å få folk i jobb, men er det ikke lenger
Flere unge ledige
Tall fra Nav viser at antallet langtidsledige har eksplodert under koronapandemien. De langtidsledige, altså personer som har vært permittert eller arbeidsledige i mer enn seks måneder, nærmet seg 40.000 personer i høst. I dag er 100.000 nordmenn helt arbeidsledige.
Mange av dem er unge. Ifølge Nav er nær 45.000 under 30 år helt eller delvis ledige nå.
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen sier at unge ledige er tungt prioritert.
– Konsekvensen for resten av livet er større hvis du er ung og faller utenfor som arbeidsledig. Jo lenger du er arbeidsledig, jo større er sjansen for å falle varig utenfor. I verste fall ender en som faller utenfor som 25-åring, opp med 40 år utenfor arbeidslivet, sier arbeidsministeren.
FLEKSIBEL: – Jeg har ikke vært kresen, sier Ronja Jacobsson om tiden som jobbsøker.
Emmie Olivia Kristiansen
Ser framover
Etter nesten 15 måneder som jobbsøker, fikk Jacobsson i forrige uke tilbud om et tre måneder langt vikariat som sekretær på Ullevål sykehus.
– Jeg er ufattelig takknemlig for å ha fått disse tre månedene. For det betyr også tre måneder med full inntekt. Men jeg vet jo ikke hva som skjer videre.
Jacobsson er tydelig på at hun ikke gir opp drømmen om å jobbe med HR og personalledelse. Og hun tror hun kommer dit en dag. Men hun mener arbeidsmarkedet i dag preges av arbeidsgivere som ikke gir folk en sjanse.
– Senest i dag fikk jeg vite at jeg var mer eller mindre perfekt for en stilling, men jeg fikk ikke jobben likevel fordi jeg ikke hadde relevant erfaring opp mot ett tema knyttet til bedriften.
Jacobsson har en klar oppfordring til arbeidsgivere om å prioritere unge.
– Jeg mener at en kan lære seg det meste. Det handler bare om å gi folk en sjanse.
Hva gjør du når du ikke får jobb? Hør podkasten Rørsla
Ronja pod
Bjørn A. Grimstad
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
Brannfolk er blant gruppene som i dag omfattes av særalderspesnjon.
Lars Magne Hovtun/OBRE
SMART VAL: Monica Knapskaug er trainee i helsefag på Haukeland sjukehus. Med ny oppgåvedeling er helsefagarbeidarar i ferd med å bli langt meir ettertrakta på arbeidsmarknaden.
Kathrine Geard
Frøydis Falch Urbye
SKEPTISK: Yahya Alizada er helsefagarbeidar og kritisk til Høgre sine planer om å privatisere sjukeheimar på nytt.
Martin Halsos