JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundets medlemmer svarer i undersøkelse

Dette bekymrer mer enn egen helse og penger: Familien går foran alt

Werner Juvik

Familiens helse bekymrer mer enn penger, mens ni av ti frisører er mest bekymret for egen jobbfremtid.

2020042109385420200421093850

baj@fagbladet.no

Medlemmene i Fagforbundet (90%) er først og fremst bekymret for at noen i familien skal bli syke, tett fulgt av bekymring over norsk økonomi (87%).

Kun hvert tredje medlem er redd for selv å bli permittert eller miste jobben, mens 8 av 10 (77%) er bekymret over at dette skal skje med noen i familien.

Ser man på undersøkelsen oppdelt i faggrupper, er trenden lik.

De aller fleste, uansett om man er helsearbeider, renholder eller lærer, er mer bekymret over familiens helse og norsk økonomi enn at en selv skal bli syk eller miste jobben.

Men blant frisørene ser dette annerledes ut. Selv om også frisørene bekymrer seg mest over familiens helse, er ni av ti frisører er mer redd over egen jobbfremtid og familiens økonomi enn at koronakrisen skal påvirke landets økonomi negativt.

Bjørn Arne Johansen

En frisør på hver en tue

Vivian Jacobsen, leder i Fagforbundet Frisørenes Fagforening, peker på at svarene i undersøkelsen kan ha blitt påvirket av at de aller fleste av hennes medlemmer allerede var permittert da undersøkelsen ble sendt ut.

– De fleste svarene ble også gitt før kontantstøtten kom på plass. Dersom de ansatte hadde visst at arbeidsgiver ville få økonomisk hjelp, kan det hende at svarene hadde sett annerledes ut, sier Jacobsen.

Frykten for egen jobbfremtid blant frisørene kan også ha sammenheng med det Jacobsen mener er en overetablering i bransjen. For det mangler overhodet ikke frisører her til lands.

En artikkel i Dagsavisen beskriver den hårreisende veksten i frisørbransjen godt. Omsetningen mer enn fordoblet seg fra 3,5 milliarder i 1998 til 8,1 milliarder i 2013. Antallet salonger økte med over 1.000 til 7.500, mens antallet sysselsatte hadde økt fra 13.200 til 16.600. Av disse var 12.000 vanlige lønnsmottagere.

– Vi er redd for at dette er det som får salongen til å gå under, sier Jacobsen.

16.000 frisører uten kunder

Bjørn Arne Johansen

Feriepenger i fare

– Dessverre er det også slik at det er vanlig med

leiestol fremfor å være ansatt. Disse har jo absolutt fått merke utfordringen. Spesielt de som har enkeltpersonforetak fremfor AS har virkelig fått merke hvor utrygt det er, sier hun videre.

Ifølge SSB finnes det 3.884 selvstendig næringsdrivende i enkeltpersonforetak innen frisering og annen skjønnhetspleie i Norge.

Noe som også bekymrer Jacobsen, er at en del frisørsalonger har lav likviditet tross god omsetning.

– Vi har fått henvendelser fra medlemmer der arbeidsgiver ikke har råd til å betale full lønn eller kanskje vil få problemer med å betale feriepenger til sommeren. Når man får en sånn beskjed, vil jo tankene svirre om man har en jobb å gå tilbake til etterpå, sier Jacobsen og legger til:

– Vi snakker om 2.500 kroner mindre enn det de egentlig skulle få. Når vi er på såpass små beløp, så lever salongeier så på grensen at vi skjønner godt at de ansatte blir urolige.

Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 31. mars til 6. april. 10.000 medlemmer fikk spørsmål på e-post. En fjerdedel av disse har svart.

MEST LEST:
70/30

70/30

Agnes Bridge Walton

Antalet spanske sjukepleiarar i norsk helsevesen eksploderer: Dette er mannen bak

Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.

Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.

Gorm Kallestad, NTB og Privat

Store lønnsforskjeller. Jovana tjente 100.000 kroner mindre enn kollegaene i kommunen

Jonas Fagereng Jacobsen

Fagforbundets leder om Høyres historiske valgseier: – Jeg er bekymra

SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.

SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.

Werner Juvik

Torbjørn og Jan Egil åpnet kranene: Derfor gikk det ikke enda verre da «Hans» stormet gjennom Hallingdalen

Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser.  Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier.  - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på  tvers av politiske skillelinje for viktige saker. 

Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier.  - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker. 

Ole Martin Wold

Høyre gjorde knallvalg i Trondheim: Nå blir helsefagarbeider Gina vara i bystyret

Herman Bjørnson Hagen

LO-lederen lover kamp: «Vi vil slå hardt ned på angrep på grunnleggende rettigheter»

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy