Werner Juvik
baj@fagbladet.no
Medlemmene i Fagforbundet (90%) er først og fremst bekymret for at noen i familien skal bli syke, tett fulgt av bekymring over norsk økonomi (87%).
Kun hvert tredje medlem er redd for selv å bli permittert eller miste jobben, mens 8 av 10 (77%) er bekymret over at dette skal skje med noen i familien.
Ser man på undersøkelsen oppdelt i faggrupper, er trenden lik.
De aller fleste, uansett om man er helsearbeider, renholder eller lærer, er mer bekymret over familiens helse og norsk økonomi enn at en selv skal bli syk eller miste jobben.
Men blant frisørene ser dette annerledes ut. Selv om også frisørene bekymrer seg mest over familiens helse, er ni av ti frisører er mer redd over egen jobbfremtid og familiens økonomi enn at koronakrisen skal påvirke landets økonomi negativt.
Bjørn Arne Johansen
En frisør på hver en tue
Vivian Jacobsen, leder i Fagforbundet Frisørenes Fagforening, peker på at svarene i undersøkelsen kan ha blitt påvirket av at de aller fleste av hennes medlemmer allerede var permittert da undersøkelsen ble sendt ut.
– De fleste svarene ble også gitt før kontantstøtten kom på plass. Dersom de ansatte hadde visst at arbeidsgiver ville få økonomisk hjelp, kan det hende at svarene hadde sett annerledes ut, sier Jacobsen.
Frykten for egen jobbfremtid blant frisørene kan også ha sammenheng med det Jacobsen mener er en overetablering i bransjen. For det mangler overhodet ikke frisører her til lands.
En artikkel i Dagsavisen beskriver den hårreisende veksten i frisørbransjen godt. Omsetningen mer enn fordoblet seg fra 3,5 milliarder i 1998 til 8,1 milliarder i 2013. Antallet salonger økte med over 1.000 til 7.500, mens antallet sysselsatte hadde økt fra 13.200 til 16.600. Av disse var 12.000 vanlige lønnsmottagere.
– Vi er redd for at dette er det som får salongen til å gå under, sier Jacobsen.
Bjørn Arne Johansen
Feriepenger i fare
– Dessverre er det også slik at det er vanlig med
leiestol fremfor å være ansatt. Disse har jo absolutt fått merke utfordringen. Spesielt de som har enkeltpersonforetak fremfor AS har virkelig fått merke hvor utrygt det er, sier hun videre.Ifølge SSB finnes det 3.884 selvstendig næringsdrivende i enkeltpersonforetak innen frisering og annen skjønnhetspleie i Norge.
Noe som også bekymrer Jacobsen, er at en del frisørsalonger har lav likviditet tross god omsetning.
– Vi har fått henvendelser fra medlemmer der arbeidsgiver ikke har råd til å betale full lønn eller kanskje vil få problemer med å betale feriepenger til sommeren. Når man får en sånn beskjed, vil jo tankene svirre om man har en jobb å gå tilbake til etterpå, sier Jacobsen og legger til:
– Vi snakker om 2.500 kroner mindre enn det de egentlig skulle få. Når vi er på såpass små beløp, så lever salongeier så på grensen at vi skjønner godt at de ansatte blir urolige.
Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 31. mars til 6. april. 10.000 medlemmer fikk spørsmål på e-post. En fjerdedel av disse har svart.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
Jonas Fagereng Jacobsen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold
Herman Bjørnson Hagen