Dette er Årets folkebibliotek 2021
GUIDET RUNDTUR OG BLOMSTER: Daria Sandnes (ansatt Deichman Bjørvika), Toril Høimyr (hovedtillitsvalgt), Jenny Dellegård (ansatt Deichman) fikk overlevert blomster fra Morten Lindhard, nestleder i Yrkesseksjon kirke, kultur og oppvekst.
Heidi Anderssen-Dukes
32 bibliotek over hele verden kjempet om den gjeve tittelen Årets folkebibliotek 2021. Fem ble nominert og Deichman i Bjørvika stakk av med seieren.
ingeborg.rangul@fagbladet.no
– Det er helt fantastisk å vinne denne prisen, sier spesialkonsulent Toril Høimyr.
Blant kriteriene er funksjonell arkitektur, kreative IKT-løsninger og digital utvikling i samspill med lokal kultur.
Deichman Bjørvika konkurrerte med Marrickville Library i Australia, Het Predikheren i Belgia, Ningbo New Library i Kina og Forum Groningen i Nederland.
Et supert sorteringsanlegg
Det store sorteringsanlegget som er kjernen i all mediehåndtering i Bjørvika trekkes fram av den internasjonale bibliotekorganisasjonen IFLA, som deler ut prisen. Det er et anlegg som går gjennom hele bygget, og som sørger for at bøkene automatisk blir sortert til riktig etasje når de leveres inn i automaten. Det som skal til lokalbibliotek, blir sendt til et stort sorteringsrom i underetasjen og sendt videre.
• Det er slutt på å hviske «hysj» – nå vil de ha liv og røre i bibliotekene
Samspill mellom ansatte
Høimyr sier at det blir ingen slik pris uten de ansattes innsats.
Det gamle hovedbiblioteket på Hammersborg hadde omtrent tusen besøkende hver dag. I Bjørvika er det for tida fem til seks tusen besøkende hver dag.
– Her er det mange kriker og kroker og folk sprer seg utover slik at det ikke oppleves trangt. Det er lagt til rette for besøk på mange måter.
Demokratisk sted
I tillegg til bøker er det også 3D-printere, symaskiner, musikkinstrumenter, podkaststudio – og unik utsikt. Det er studenter som studerer her og elever som leser.
– Det er så flott å se på hvordan vi har fått et demokratisk sted med arrangement og debatter, sier Høimyr.
Deichman bibliotek var det første offentlige biblioteket i Oslo og ble opprettet før det fantes noe universitet. Det hele startet med en testamentarisk gave på 6069 bind fra kanselliråd Carl Deichman, som døde i 1780. I dag huser Deichman Bjørvika 450.000 bøker.