JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Byråd Lan Marie Berg grillet om søppelskandalene

Dette er lovbruddene i Oslo: – Varslene gjorde meg dypt bekymret

Lan Marie Nguyen Berg sier hun ble dypt bekymret av varslene hun mottok.

Lan Marie Nguyen Berg sier hun ble dypt bekymret av varslene hun mottok.

Leif Martin Kirknes

Hva skjedde da politisk ledelse fikk et varslingsnotat om forholdene i Energigjenvinningsetaten (EGE) i Oslo?

2020091814505620200918145214

ola.tommeras@fagbladet.no

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, er øverste ansvarlig politiske leder for skandalene som ble avslørt i Energigjenvinningsetaten og deretter i flere andre etater for ett år siden.

Fredag møtte hun i Oslo rådhus til høring. Opposisjonen gikk beinhardt ut.

Arbeidstilsynet åpner tilsyn mot Oslo kommune

Fikk varslingsnotat

Avsløringene startet i april 2018. Da fikk byråden en e-post med bekymringer fra ansatte i Energigjenvinningsetaten. I november og desember samme år mottok kontrollutvalget et varslingsnotat om samme forhold. Det ble vist til:

• Omfattende og gjentatte brudd på arbeidstidsbestemmelser.

• Ansettelser i strid med reglementet. 15 av 16 ansettelser ble gjort uten utlysning, og ble senere avslørt.

• Anskaffelser og innkjøp i strid med kommunens reglement og sløsing med penger.

– Hvorfor reagerte ikke byråden tidligere? Hvorfor informerte hun ikke bystyret? Det var de sentrale spørsmålene som Berg ble bombardert med under høringen fredag.

Oslos skandale-etat fikk faktisk kontroll på overtid og lovbrudd

Flere hundre brudd

Fagbladet kjenner identiteten til varsleren bak notatet. I neste utgave av Fagbladets papirutgave bringer vi et større intervju med dennes opplevelser som varsler.

Fredag var det politisk ledelse som måtte stå skolerett for opposisjonen. Først ut var advokat Marianne Pilgaard fra PwC, som redegjorde for rapporten selskapet utarbeidet på bestilling fra byråd Lan Marie Berg.

Deretter kommunerevisjonen, før Lan Marie Berg måtte svare for de mye omtalte skandalene.

Hun fortalte om flere hundre brudd på arbeidstidsbestemmelsene. Mange av dem skyldtes feilrapporteringer og ansatte som møtte ti minutter for tidlig på jobb, mens andre var mer graverende.

Hun opplyste at av 16 lederansettelser, var bare en av stillingene utlyst.

Ville rydde opp selv

– Vi oppfattet daværende etatsdirektør som at han mente problemene var interne. De ønsket å rydde opp i dette selv uten å involvere politiske ledelse. Jeg kan ikke svare på hvorvidt dette skyldtes ukultur eller overdreven tro på egen kompetanse, sa advokaten fra PwC.

Antall brudd ble fastslått til 807 året før, men det var trolig flere på grunn av registreringssystemet, forklarte hun.

Sammenlignet med Veireno

Det fikk opposisjonen til å trekke linjene til Veireno-skandalen i 2017.

– Hva var det du sa da Veireno måtte gå? Du var forbannet over bruddene og kunne ikke akseptere dette. Står du fortsatt ved disse uttalelsene? tordnet Elin Horn Galtung (H), da det var Lan Marie Bergs tur til å redegjøre for tiden etter at alle bruddene i EGE ble avslørt.

Gjentatte ganger måtte hun tåle sammenligning med det utskjelte selskapet Veireno, der lederen ble dømt til fengsel for hyppige og omfattende brudd på Arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid.

– Nå har vi null brudd

– Innsamlingsavdelingen i Renovasjonsetaten har hatt null brudd siden første uke i år, opplyste Lan Marie Berg, som fortsatte da hun igjen ble konfrontert med hvor forbannet hun hadde vært da Veireno ble sparket ut.

– Det er ikke mulig å sammenligne dagens innsamling med et selskap hvis forretningskonsept var avhengig av systematiske brudd på arbeidstidsbestemmelsene, sa Berg.

Skjulte hun informasjon?

Men når burde hun ha informert bystyret om det store antallet brudd på arbeidstidsbestemmelsene? Lan Marie Berg er gjentatte ganger anklaget for å ha holdt opplysningene tilbake fra øvrige politikere.

Berg kjempet hardt fredag for å overbevise om at hun ikke hadde noen muligheter til å informere tidligere.

– Jeg har delt den informasjonen jeg kunne på det tidspunktet jeg fikk den, sa Berg. Selv om hun fikk en e-post allerede i februar 2018, og et varslingsnotat i november samme år, hevder Berg at hun ikke kjente til omfanget av bruddene før nåværende direktør tiltrådte i februar 2019.

– Jeg bestilte gransking

Da bestilte Berg en ekstern undersøkelse fra selskapet PwC. Ifølge henne var det ikke mulig å kvalitetssikre tallene før PwC hadde avgitt rapport.

– Hvis jeg hadde ønsket å skjule noe som helst, hadde jeg ikke bestilt ekstern gransking, sa byråden, uten at det roet opposisjonen.

Hun forklarte videre at på hennes initiativ ble forholdene gransket også i andre etater hun hadde ansvaret for. Der ble det igjen funnet mange brudd, ikke minst i brann- og redningsetaten.

Dypt bekymret av varslingen

– Da jeg mottok varslingen, gjorde det meg dypt bekymret. Oslo kommune er og skal være et godt sted å jobbe, og jeg var bekymret for en slik utvikling i etatene. Jeg tok tak i dette med en gang og hadde da fokus på å beskytte varslerne. Jeg var tydelig overfor mine etater, at dette ikke var akseptabelt. Med målrettet innsats fra ansatte og ledelse, har vi i dag svært få brudd på arbeidstidsbestemmelsene, forklarte hun og viste til siste statistikker.

– Nå ringer andre etater til Renovasjonsetaten for å lære hvordan dem tok tak i problemene sine, opplyste Berg.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy