NHO-LO-oppgjøret starter i dag:

Dette lønnsoppgjøret gjelder også mange medlemmer i Fagforbundet

LØNNSFORHANDLINGER: I dag starter oppgjøret mellom Gerd Kristiansen i LO (th) og Kristin Skogen Lund i NHO. Siden det er et samordnet oppgjør, gjelder det også mange av Fagforbundets medlemmer.

LØNNSFORHANDLINGER: I dag starter oppgjøret mellom Gerd Kristiansen i LO (th) og Kristin Skogen Lund i NHO. Siden det er et samordnet oppgjør, gjelder det også mange av Fagforbundets medlemmer.

Tri Nguyen Dinh

Siden det er et samordnet oppgjør mellom LO og NHO, omfatter tarifforhandlingene også mange av Fagforbundets medlemmer.

2017030908271120170426164659

per.flakstad@fagbladet.no

Kravene ble levert på mandag, og i dag starter forhandlingene mellom LO og NHO i årets lønnsoppgjør. Fristen for å bli enige om en forhandlingsløsning er ved midnatt 14. mars.

• Disse tilleggene er de kommuneansatte allerede sikret

Hvis dette hadde vært et såkalt forbundsvist oppgjør, der hvert forbund har sine egne krav og forhandler for sine medlemmer, ville disse første forhandlingene foregått mellom Fellesforbundet og Norsk Industri om de såkalte frontfagene i den konkurranseutsatte industrien.

Men i et samordnet oppgjør forhandler LO og NHO om alle avtalene under ett.

Det vil si at oppgjøret også gjelder mange av Fagforbundets medlemmer, de som har arbeidsgivere med NHO som sin arbeidsgiverorganisasjon.

Disse medlemmene er omfattet av de pågående forhandlingene:

• Dyrepleiere

• Ansatte i private sykehjem som har NHO Service som arbeidsgiverorganisasjon.

• Frisører

• Ansatte ved private barnevernsinstitusjoner.

• Ansatte innen rehabilitering.

• Ansatte ved private asylmottak.

• Ansatte i Blindeforbundet m.m.

• Ansatte ved private ambulanseselskap.

• Ansatte i energiselskap.

• Dyrepleier Line har 325.000 i årslønn etter treårig utdanning

For disse medlemmer vil resultatet i det samordnete oppgjøret være endelig. I noen tilfeller har det hendt at enkeltforbund har kunnet etterforhandle enkeltavtaler, men dette er ikke vanlig.

NHO har krevd at oppgjøret i år må bli ytterst moderat, og har i utgangspunktet satt et tak på 2,5 prosent. Av dette har overhenget, det vil si forskjellen på den lønnen de ansatte hadde pr. 31. desember i fjor og gjennomsnittlønna for hele 2016, allerede «spist opp» 1,1 prosent.

Teknisk beregningsutvalg har beregnet prisveksten til ca. 2 prosent, og dermed kan det være rom for en liten reallønnsøkning.

• NHO-sjefen forventer moderasjon fra både lavlønte og ledere

– Det som blir utfordrende i oppgjøret vi går inn i er hvordan vi skal fordele økonomien. Vi må klare å sørge for de som bare har sentrale forhandlinger, som ikke får ut noe lokalt, og som har hatt en reallønnsnedgang i flere år på rad nå.

– Vi ser at det er store grupper i medlemsmassen i LO som har hatt veldig svake oppgjør over flere år og det er viktig at vi nå får til tillegg til de som ligger lavest på lønnsstigen, sier LO-leder Gerd Kristiansen til FriFagbevegelse.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy