Lønna til tillitsvalgte
Dette mener medlemmene om lønningene i Fagforbundets toppledelse
Se lønnsoversikten her
Greit: Barnehageassistent Karin Bojer-Letrud synes det er greit at frikjøpte tillitsvalgte er godt lønnet.
Ketil Blom Haugstulen
Burde frikjøpte tillitsvalgte beholde lønna i sitt opprinnelige yrke, eller er det så hardt å være tillitsvalgt at man fortjener litt ekstra? Fagforbundets medlemmer har ulikt syn på saken.
ida.wangberg@fagbladet.no
ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no
ingeborg.rangul@fagbladet.no
– Jeg synes det er helt greit at de har litt mer enn de ville hatt i vanlig jobb. De gjør en innmari stor og god jobb, og er tilgjengelige utafor vanlig arbeidstid. Dessuten er de veldig utsatt – de må gå foran i bresjen og må ofte ta litt dritt både fra høyre og venstre, sier Karin Bojer-Letrud når hun får presentert Fagbladets kartlegging av honorarene til de frikjøpte tillitsvalgte i Fagforbundet.
Som barnehageassistent i Oslo kommune har Bojer-Letrud selv ei årslønn på 440.000 kr.
Kartleggingen: Fagbladet har samlet inn opplysninger om godtgjøringene til lederne i de ti største fagforeningene i forbundet, og til de tillitsvalgte som lønnes av Fagforbundet sentralt. Flere har også honorerte styreverv eller andre verv i tillegg til godtgjøringen de får fra forbundet. I oversikten har vi inkludert honorar fra verv de tillitsvalgte innehar som representanter for Fagforbundet.
Store forskjeller
De aller fleste av Fagforbundets rundt 18.000 tillitsvalgte får lønna si fra kommunen eller virksomheten de jobber i. Men noen får hele eller deler av inntekten sin fra forbundet, finansiert av medlemmenes kontingent.
Det gjelder ledere av mange av de lokale foreningene i forbundet, som velges av sine medlemmer på årsmøtet. Det gjelder også forbundsledelsen, lederne av kompetansesentrene og det sentrale ungdomsutvalget, som velges på landsmøtet, og regionledere og andre tillitsvalgte i regionene, som velges av regionsmøtene.
Til sammen lønner Fagforbundet sentralt 134 frikjøpte tillitsvalgte.
Fagbladet har kartlagt godtgjøringene på ulike nivå i forbundet. Vi har samlet inn opplysninger om godtgjøringene til lederne i de ti største fagforeningene i forbundet, og til de tillitsvalgte som lønnes av Fagforbundet sentralt. Flere har også honorerte styreverv eller andre verv i tillegg til godtgjøringen de får fra forbundet. I oversikten har vi inkludert honorar fra verv de tillitsvalgte innehar som representanter for Fagforbundet.
Spennet er stort. Fra foreningsleder Karina Torsæter i Fagforbundet Sykehus og Helse med 468 000 kroner i året til Mette Nords årslønn på 1.694.550 kroner.
Fortjener påskjønnelse
– Jeg synes Berit Tevik, som er leder i min fagforening, godt kunne hatt høyere lønn enn det hun har nå (496.000 kr, red.anm), sier Bojer-Letrud, som selv er plasstillitsvalgt.
– Tevik har en jobb som gjør at hun tar imot litt mer skit enn det hvermannsen gjør, og jeg synes folk fortjener en påskjønnelse for at de gidder å stå i det. Jeg tenker også at det er en fin måte å få flere interessert i å påta seg denne typen verv.
Fortjener mer: Berit Tevik, som er leder i Fagforbundet barn og oppvekst, hadde fortjent mer enn 496 000 kroner i året mener barnehageassistent Birgit Bojer-Lervik.
Birgit Dannenberg
Men at forbundslederen har en lønn på nesten 1,7 millioner, synes jeg er litt mye. Hun gjør vel ikke en så mye viktigere jobb sammenliknet med de nedover i systemet at det fortjener en såpass høy lønning, tenker jeg. Kanskje det burde være et tak på 1,4 eller 1,5 millioner kroner, og så kunne man heller fordelt det resterende litt mer nedover?
Det er bra at de har lagt om til å gi lønnsøkninger som kronetillegg og ikke prosenttillegg. Det er jo forbundets politikk i andre sammenhenger, så det hadde vært spesielt om de ikke hadde gjort det.
Vi har også ansvar!
Aud-Jorunn Olsen som er medlem av Fagforbundet i Stavanger, er ikke i tvil om hvordan hun mener frikjøpte tillitsvalgte burde lønnes:
– Frikjøpte tillitsvalgte burde tjene det samme som de gjør i sin vanlige jobb. Vi andre har også ansvar i jobbene våre, uten at vi får noe ekstra av den grunn, sier renholdsoperatøren i Stavanger kommune. Etter 30 år i yrket er hun blitt 50 prosent ufør og jobber 50 prosent. Hvis hun hadde hatt 100 prosent jobb, ville årslønna ligget på ca. 500.000 kr.
Burde få ordinær lønn: Renholdsoperatør Aud-Jorunn Olsen fra Stavanger mener det hadde vært mest ryddig om frikjøpte tillitsvalgte fortsatte med lønna fra sitt opprinnelige yrke.
Privat
– 12 tillitsvalgte i Fagforbundets toppledelse har over en million i lønn. Hva tenker du om det?
– Det var mye! De burde hatt rundt halvparten, 600.000 hadde holdt. Og jeg synes det holder med ei lønn, altså at de ikke trenger å få noe ekstra utenom.
Bør ikke gå i tap
Adnan Agic, som er IKT-koordinator Kristiansand folkebibliotek, er ikke enig med Olsen. Agic mener frikjøpte tillitsvalgte burde få funksjonstillegg og kvelds- og helgetillegg dersom de jobber utenfor normal arbeidstid.
– Ingen som går inn i et slik verv, skal gå ned i lønn eller tape på det, heller tvert imot. Godtgjøringene til de lokalt tillitsvalgte bør reguleres på et vis slik at ikke noen har 150.000 og mer i tillegg til vanlig lønn, og andre ikke noe.
Kjell Inge Søreide
12 tillitsvalgte i Fagforbundets toppledelse har over en million i lønn. Agic er verken overrasket eller provosert:
– Det følger med mye ansvar å være leder på toppen. I tillegg er de ansiktet utad og mye i media. Jeg synes lønna på toppen må samsvare med direktørlønn på kommunenivå (kommunedirektører hadde i 2020 en gjennomsnittslønn på 1,15 millioner, red.anm.).