DISKUSJONSGLEDE: Rundt lunsjbordet i Lier tør de å være dundrende uenige.
Werner Juvik
sidsel.hjelme@fagbladet.no
Det er bare å gå etter lyden: Et flerstemt kor med «Hurra for deg som fyller ditt år …» trenger ut i korridoren over Rema-butikken på Lierbyen kjøpesenter. Virksomhetene som hører inn under paraplyen Kultur og fritid i Lier kommune, er samlet til lunsj.
Klokka er halv tolv, kaffe og te står klart på termokannene, og stemningen er god. I dag er den faktisk ekstra god. Yngvild Mehren Nystrøm og Nina Gusman Toft har bursdag, vimplene i taket har fått selskap av girlander og ballonger – og en kollega har bakt en høyreist eplekake som det seg hør og bør en oktoberdag i fruktbygda Lier.
Politikk til lunsj
I en stor medlemsundersøkelse har Fagforbundet spurt 1000 medlemmer blant annet om hvilke politiske saker de snakker om i lunsjen. Dette var de vanligste svarene:
• Samferdsel/kollektivtrafikk 19 prosent
• Skole/utdanning 16 prosent
• Innvandring/integrering/flyktninger 14 prosent
• Eldre 12 prosent
• Bompenger/bomring 12 prosent
Sukker og sunnhet
For å lodde lunsjstemningen i praksis har Fagbladet tatt rollen som flue på veggen for å høre hva de kulturansatte i Lier snakker om.
De jobber på rockeverkstedet, i ungdomsavdelingen, med kulturminner og på biblioteket, og hver dag møtes de ved langbordet til lunsj. Hver dag henter de ut sine små plastbokser med eget navn på fra kjøleskapet. Leverpostei, agurk, yoghurt – og kornblandinger.
– Her er ingen tema tabu, og vi diskuterer ofte politikk. Vi kan være dundrende uenige, og det er helt greit. Det sies at hver femte velger stemmer Frp, men det er ingen av dem i dette rommet. Uansett er jo vi som jobber i administrasjonen partipolitisk nøytrale.
– Er det mindre sukker i Bare Bra-granolaen enn i First Price sin?
Ingen vet, men diskusjonen ved bordenden er i gang. Om sukker, smak og næringsstoffer. Om hvor nøye de leser eller ikke leser innholdsdeklarasjonen, om at vi kanskje er for opptatt av hva vi spiser.
Koser seg med frityr i lunsjen
Vått i Vassfaret
Noen går for variasjon, andre holder seg til det faste. Som Kathrine. Hun holder opp et glass med grønn etikett.
FAST FØLGE: – Jeg har vært 43 år i arbeidslivet og har spist Frokostsalat hver dag i alle år, sier Kathrine Hoem.
Werner Juvik
– Jeg har vært 43 år i arbeidslivet og har spist Frokostsalat hver dag i alle år. Den er alltid fresh, ikke som leverpostei, pølser og ost som andre her spiser, og som plutselig er mugne. Det skjer aldri med frokostsalaten. Det eneste jeg bekymrer meg for, er at den plutselig en dag er borte fra butikkhyllene, sier Kathrine Hoem.
Yngvild Mehren Nystrøm forteller om helgens overnattingstur som skulle foregå under åpen himmel, men endte i telt.
– Det var ekstremt bløtt. Kanskje fordi det heter Vassfaret.
Fra det vasstrukne terrenget i Vassfaret glir samtalen sømløst over til det motsatte. Sommerens ekstreme tørke og skogbrannfare, om brannene i distriktet som svidde av flere mål med skog.
Men brennhete politiske debatter står ikke på menyen i dag.
Lovbestemt lunsj
Hvor mye pauser du har krav på i arbeidstiden er regulert i arbeidsmiljølovens §10–9. Her står det:
«Arbeidstaker skal ha minst en pause dersom den daglige arbeidstiden overstiger fem og en halv time. Pausene skal til sammen være minst en halv time hvis den daglige arbeidstid er minst åtte timer. Dersom arbeidstaker ikke fritt kan forlate arbeidsplassen under pausen eller der det ikke finnes tilfredsstillende pauserom, skal pausen regnes som en del av arbeidstiden. Når forholdene gjør det nødvendig, kan pausen forskyves.»
Den svenske sosiologen Maria Nyberg har tatt doktorgrad på emnet «Måltidets betydning i arbeidstiden». I forbindelse med disputasen uttalte hun blant annet:
– Forsvinner felleslunsjen, kan resultatet bli mindre sosialt samvær og negative helseeffekter
– Det sies at hver femte velger stemmer Frp, men det er ingen av dem i dette rommet.
SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.
Stockthings/Colourbox
SKJULT: Nede i vannet under kaia på Stavanger har en gammel vannstandsmåler jevnt og trutt logget endringer i havnivået i over hundre år. Det kan ha reddet byen fra en ødeleggende storflom.
Werner Juvik
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
SKEPTISK: – Det er ikke sikkert helsearbeidere aleine bør komme først i vaksinekøen, sier Fagforbund-nestleder Sissel Skoghaug.
Jan Lillehamre
Renholdere er en av yrkesgruppene som ikke er omfattet av FHIs risikoanalyse, ifølge Fagforbundet.
Ole Palmstrøm
TAR KAMPEN: Liv Dagrun Fosse, Kristin De Paoli, Kristin Helene Adams og Linda Rosendahl streiker for at ansatte i privat omsorg skal ha lik lønn som sine kollegaer i offentlig sektor.
Ida Søraunet Wangberg