JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Full fest på Finnsnes etter budsjettavtale

Dilani (34) får komme ut av kirka etter åtte år. Nå skal hun finne fram skøytene

FRIHET: Endelig kan Dilani Johnson Collin og Kjellrun Skoglund puste lett. Familien Collin får endelig opphold i NOrge etter over åtte år bak kirkens vegger i Finnsnes.

FRIHET: Endelig kan Dilani Johnson Collin og Kjellrun Skoglund puste lett. Familien Collin får endelig opphold i NOrge etter over åtte år bak kirkens vegger i Finnsnes.

Ingun Alette Mæhlum

Dilani Johnson Collin er overtrøtt og lykkelig. Etter åtte år i kirkeasyl skal hun endelig få leve et liv i frihet – hun også.

2022113010173820221130101738

Ingeborg.rangul@fagbladet.no

– Jeg har prøvd å sove i natt, men jeg klarte det ikke. For en dag vi fikk i går. Dette har vi ventet på så lenge.

Dilani bare ler og ler i telefonen.

Som en engangsløsning sikrer budsjettavtalen mellom regjeringen og SV at utlendinger som har sittet mer enn fem år i kirkeasyl i Norge, opphold.

I dag gjelder dette bare familien Collin i Finnsnes, ifølge NRK. Torgeir Knag Fylkesnes fra SV representerer Troms på Stortinget. Han har stått på lenge for å få punktet inn i budsjettavtalen og ringte Dilani på facetime klokka 14 tirsdag.

– Endelig, Dilani, sa han til meg.

Men hemmeligheten måtte hun holde på til pressekonferansen klokka 18 tirsdag. Den så hun på storskjerm sammen med like lykkelige foreldre Merry Anjala og Antonipillai Johnsen Collin, støttegruppa og ordføreren.

Endelig lykkelig

Dilani var 21 år da hun kom til Norge. Hele hennes tidlige voksentid er tilbrakt med å vente på opphold. Hun har hatt noe norskundervisning mens hun bodde på mottaket, men utdanning uten personnummer er vanskelig å få til.

For to år siden laget visesangeren Moddi "I desember" til familien Collin. Han synger om isen som ligger speilblank på Finnsnesvatnet og desember hvor drømmer kommer til liv. Nå kan Dilani drømme og ta fram skøytene som har ligget i skapet og ventet.

– Nå kan jeg tenke på en framtid. I mer enn åtte år har vi sittet i kirkeasyl. Nå blir det mye fest. I går kom det masse blomster og kaker og folk. Det samme skjer i dag. Jeg er så lykkelig.

Kjellrun Skoglund er leder for støttegruppa. Sist Fagbladet møtte henne, hadde familien fått sitt sjuende avslag på omgjøringsbegjæringen fra UNE. Stemningen var svært dyster og veien videre mørk.

– Jeg er mange kilo lettere, ler hun i telefonen til Fagbladet.

– Det er helt fantastisk, dette, og vanskelig å tro. Jeg har bare sovet halvannen time i natt.

Hun forteller om alle folkene som kom til kirken i går etter at nyheten ble kjent. De kom med blomster og kaker, konfekt og champagne, latter og gråt om hverandre.

– Vi hadde planlagt fakkeltog den 13. desember. Nå blir det en gledesfest og åpne dører i kirken.

Mens den glade nyheten ble feiret i våpenhuset og kirkestua, hadde korforeningen øvelse i kirkerommet. Når de fikk vite at familien Collin skal få bli, felte de tårer og sang til familien.

– Du aner ikke hvilken stemning det ble, ler Skoglund.

Slipper ikke ut med det samme

Veien videre er ikke helt sikker, forteller Skoglund, men alle formalitetene skal de nå sette seg inn i. Familien Collin må søke om permanent oppholdstillatelse.

– Jeg vet ikke helt når de får slippe ut. Det vil nok gå noen måneder. Men all usikkerheten er borte.

Siden 18. september 2014 har ekteparet Merry Anjala og Antonipillai Johnsen Collin og datteren Dilani Johnson Collin på 34 år sittet i kirkeasyl. De første fem årene i Norge bodde familien på asylmottak. En torsdagskveld i september flyttet de inn i kirken etter å ha fått endelig avslag på opphold i Norge. Alternativet til å sitte som fanger i Finnsnes kirke var forfølgelse, fengsel og tortur på Sri Lanka. 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy