Driften ved Vadsø ungdomssenter er lagt ned, men kampen om de ansattes jobber er ikke over.
Aron Haraldsen
kathrine.geard@fagbladet.no
Ingen bor lenger på det statlige omsorgssenteret for ungdom. I stedet for å yte hjelp og omsorg er de ansatte ved Vadsø Ungdomssenter (VUS) midt i en omstillingsprosess der rettigheter, plikter og sluttavtaler står på agendaen.
Årsaken er at Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) i høst besluttet å legge ned barnevernsinstitusjonen. Massive protester fra ansatte, fagorganisasjoner og kommunepolitikere har ikke fått eieren til å endre mening.
Plasstillitsvalgt ved Vadsø Ungdomssenter Andrei Yushkevich
Lars Åke Andersen
De ansatte har ennå ikke fått varsel om oppsigelse, men få har nå tro på at Bufetat vil snu, innrømmer miljøarbeider og plasstillitsvalgt ved ungdomssenteret, Andrei Yushkevich.
– Men noen har beholdt et bitte lite håp. Vi håper det beste, men gjør oss klar for det verste, sier han.
Kjemper videre
I Fagforbundet er tonen mindre pessimistisk. Argumentet er at Bufetat ikke har myndighet til å legge ned institusjonen uten at fagorganisasjonene har fått et ord med i laget.
– Nei da, vi har ikke gitt opp. Vi mener det er soleklart at vi har rett når vi står på at en beslutning om nedleggelse er en forhandlingssak, sier virksomhetstillitsvalgt for Fagforbundet Bufetat, Bjørn Ingar Skogvang.
Bjørn Ingar Skogvang.
Kai Hovden
Dersom Bufetat bestrider at det må forhandles, vil de skrive uenighetsprotokoll og be LO Stat løfte saken til Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD), opplyser Skogvang. Eller til arbeidsretten, som er rette vei dersom Bufetat er uenig i tolkningen av hovedavtalen.
– Jo lenger tid prosessen går, jo vanskeligere blir å reversere dette. Men vi kommer ikke til å godta oppsigelser før saken er avklart.
Historikk
I november i fjor skrev Fagbladet om at Bufetat ville legge ned VUS fordi man ikke hadde klart å få tak i en ny kvalifisert leder til barnevernsinstitusjonen. Dette er for øvrig det eneste statlige omsorgshjemmet for ungdom i Øst-Finnmark.
Beslutningen rammet samtidig opp mot 40 ansatte og vikarer (19 stillingshjemler), og et lokalsamfunn sterkt preget av fraflytting og tap av arbeidsplasser.
Både ansatte, deres organisasjoner og lokalpolitikere etterlyste en mer pragmatisk tilnærming til lederspørsmålet enn å stille ufravikelige krav.
Men regiondirektør i Bufetat, Pål Christian Bergstrøm, mente det ikke var rom for å fravike kompetansekravene dersom driften av Vadsø ungdomssenter skulle være forsvarlig.
Ettersom Fagforbundet og Fellesorganisasjonen var uenige i at Bufetat kunne legge ned driften, brøt de tillitsvalgte forhandlingene og krevde sentral mekling, samt å få prøvd om retningslinjene for statlige arbeidsplasser kunne gjøres gjeldende for VUS.
Spørsmål til direktoratet
Retningslinjene legger vekt på å «redusere samlede negative virkninger som bortfall av statlige arbeidsplasser kan ha for enkeltkommuner», og sier at avvikling, flytting eller andre vesentlige endringer i en organisasjon skal avgjøres på departementsnivå.
Bergstrøm sendte derfor dette spørsmålet til direktoratet for avklaring.
Rett før jul meldte så regiondirektøren at han hadde besluttet å avvikle drifta av VUS. Grunnen han oppga var at direktoratet da hadde avklart at barnevernlovens krav om forsvarlig drift veide tyngre enn retningslinjer for lokalisering av statlige arbeidsplasser.
– Når vi ikke klarer å rekruttere solid ledelse, må jeg ta denne tunge beslutningen. Jeg mener det er riktig med utgangspunkt i at det er kvalitet til barn og unge som er vårt primære oppdrag, sa Bergstrøm til lokalavisa iFinnmark.
Nye søkere
Fordi det var innført inntaksstopp allerede i september, var det ingen ungdommer igjen i senteret da VG 19. januar omtalte situasjonen ved barnevernsinstitusjonen og begrunnelsen for nedleggelse.
I kjølvannet av den brede reportasjen skal det ha kommet 28 nye henvendelser om lederstillingen. Men det har ikke fått regiondirektøren til å endre kurs. Han og Bufetat holder fast ved nedleggelsen av Vadsø ungdomssenter.
Det viser at det har gått prestisje i saken, mener Andrei Yushkevich, som har begynt å innstille seg på at arbeidsplassen ikke vil bestå.
– En fornuftig analyse tilsier at Bufetat ikke vil snu. Men mirakler kan skje, sier han.
Kan gå til arbeidsretten
Bjørn Ingar Skogvang sverger til tilgjengelige kampmidler og sier Fagforbundet om nødvendig vil kjøre spørsmålet om forhandlingssak inn for arbeidsretten. Ulempen er at det vil ta tid å få en avklaring.
– Vi er bekymret for hva som vil skje med arbeidsplassene i mellomtida. Samtidig er det viktig å få dette avgjort nå slik at de ikke kan gjøre dette flere ganger. Målet er at dette skal gå fort nok til at vi berger arbeidsplassene, sier Skogvang.
Vi kommer ikke til å godta oppsigelser før saken er avklart
Bjørn Ingar Skogvang
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet