Disse forhandler lønn også i krig: – Aksepterer å tjene lite
BESØK: Delegasjonen som besøkte Norge gjorde inntrykk på alle de møtte med sine sterke historier fra et krigsherjet land.
Per Flakstad
Selv om krigen pågår for fullt i Ukraina, har ikke fagforeningens arbeid stanset opp.
per.flakstad@fagbladet.no
– Jeg hadde nesten glemt hvor godt det kjennes å legge seg om kvelden med vissheten om at dagen i morgen blir omtrent som dagen i dag. Den følelsen har jeg ikke kjent på siden Russland invaderte Ukraina, sier Olha Zhuravska-Tovmach.
Hun er en del av en ukrainsk delegasjon med medlemmer i Fagforbundets søsterorganisasjon State Employees’ Union of Ukraine (SEUU) som nylig besøkte Norge.
– For befolkningen i Norge er kanskje dette en følelse de fleste tar for gitt. For oss som er i krig, er morgendagen noe vi ikke vet noe om. Kanskje den ikke kommer i det hele tatt. Vi er redde, vi er slitne, men vi er samtidig ukuelig opptatt av ett stort mål. Vi skal vinne denne krigen!
Dronevarsel
– Vi er Europas frontlinje mot Putins Russland. Vår krig er Europas krig. Derfor er det så viktig at våre allierte støtter oss. Vi forsvarer de europeiske verdiene med våre liv, sier Yurii Pizhuk som er forbundsleder i SEUU.
Midt i intervjuet blir han veldig opptatt av mobilen sin. Etter et lite minutt unnskylder han seg:
– Jeg fikk akkurat en melding fra min kone. Barna er sendt ned i kjelleren for å fortsette skolen der fordi det har gått ut en alarm om at droner er på vei.
– Slik er vår hverdag.
Fra v: Olha Zhuravska-Tovmach, Yurii Pizhug og Oksana Kutuzova.
Per Flakstad
Håper på mer internasjonalt samarbeid
– I utgangspunktet har vi et grunnsystem med trepartssamarbeid som er ganske likt det som finnes i Norge. Derfor er det veldig nyttig for oss å se hvor ryddig og godt dette fungerer hos dere og ta med oss lærdommen hjem til Ukraina, sier Yurii Pizhug.
Krigen har satt sitt preg på Ukraina og på de offentlige tjenestene. Mange medlemmer og tillitsvalgte i SEUU er sendt til fronten for å forsvare landet, mens de som er igjen av de offentlige ansatte gjør så godt de kan i et krigsherjet land hvor offentlige bygninger, strømlinjer, vannverk og sykehus er bombet.
I tillegg går en stor del av de offentlige budsjettetatene til forsvaret, men takket være bidrag fra Ukrainas allierte fungerer offentlige administrasjoner, og offentlige tjenester kan opprettholdes – i alle fall på et visst nivå.
• Halvannet år med evakuering av sårede fra Ukraina: – Verden er ikke så stødig som vi tror.
– Vi er en fagforening som forhandler lønn og rettigheter for våre medlemmer, men i denne krigen er dette svært vanskelig, sier Yurii Pizhuk.
– Samtidig aksepterer offentlig ansatte, både sentralt og lokalt at de tjener lite akkurat nå, og at militære offiserer tjenere bedre og at det brukes penger på forsvaret, sier Olha Zhuravska-Tovmach.
Hun er medlem av fagorganisasjonen, men for tiden varaordfører Ukrajinska, en liten by i Kyiv fylkesregion. Der har hun ansvar for økonomi og internasjonalt samarbeid.
Det store ønsket hennes er å få i gang et samarbeid mellom norske fagforeninger og eventuelt vennskapskommuner i Norge.
– Vi ønsker oss et samarbeid, både når det gjelder kultur, utdanning og helse. Vi håper norske fagforeninger og kommuner tar utfordringen. Det ville betydd svært mye for oss.
– Ikke minst når det gjelder innbyggernes håp og mentale helse ville det vært med på å utgjøre en forskjell i hverdagen å vite at vi har allierte og samarbeidspartnere som står sammen med oss i kampen, sier hun.
Forbundsleder Yurii Pizhug understreker det hun sier:
– I den situasjonen vi befinner oss i betyr det mye å bli sett og kjenne på at folk utenfra bryr seg. Derfor forsøker vi nå så hardt vi kan å knytte internasjonale kontakter og invitere til samarbeid. Vi er veldig glade for at vi har fått innpass hos Fagforbundet og LO her i Norge, og jeg håper kommuner og fagforeninger i Norge tar kontakt, sier han.
Landsomfattende nettverk i regi av KS
Landsstyret i kommunenes interesseorganisasjon KS har anbefalt norske kommuner om å vurdere å opprette kommunesamarbeid med ukrainske kommuner. Det er også laget en veileder med inspirasjon, tips og konkrete eksempler.
KS samarbeider med sin ukrainske søsterorganisasjon Association of Ukrainian Cities, og ber interesserte kommuner om å ta kontakt for å bli med i et landsomfattende Ukraina-nettverk.
Intensjonsavtale med Fagforbundet
Fagforbundet har inngått en intensjonsavtale om samarbeid med det ukrainske søsterforbundet. Å utvikle kunnskapsnivået og rollen til de tillitsvalgte i offentlig sektor, og å finne praktisk verktøy for å utvikle mer demokratiske, transparente og uavhengige fagforeninger var noe av det som ble diskutert da delegasjonen møtte medlemmer i forbundets politiske ledelse.
En av dem som møtte delegasjonen var nestleder Odd Haldgeir Larsen:
– Jeg ble dypt imponert over hvordan de klarer å se framover og stå på for å opprettholde de offentlige tjenestene i en svært krevende hverdag. Det er vanskelig å ikke bli berørt av historiene de forteller, sier han.
Odd Haldgeir Larsen
Leif Martin Kirknes
Foreløpig har ikke forbundet gjort noe konkret ut av intensjonsavtalen, men Larsen mener det blir svært viktig å følge opp det faglige arbeidet til de offentlig ansatte og deres organisasjon når Ukraina en dag er blitt fredelig og fritt.
– Da skal mye bygges opp igjen, og arbeidet med å hjelpe til med dette må koordineres på både Europeisk og Nordisk nivå. For oss i Fagbevegelsen vil det være naturlig å bruke for eksempel EPSU-samarbeidet (*1) som også vår ukrainske søsterorganisasjon er medlem av, sier Larsen.
Han synes det kan være en god idé at Fagforbundets tillitsvalgte tar kontakt med lokalpolitikere for å høre om deres kommune skal være med i Ukraina-nettverket som kommunenes interesseorganisasjon KS har etablert.
– Men det må være opp til den enkelte lokale forening, sier han.
• Flyktninger får unikt skoletilbud: – Gleder meg til å jobbe med helse igjen.
Krigstraumer
Krigstraumer og befolkningens mentale helse er noe som opptar det ukrainske forbundet.
– Dette er noe vi kommer til å måtte jobbe med i svært mange år framover. Det blir en utfordring også lenge etter at krigen er over, sier Yurii Pizhug.
Han forteller at forbundet for de offentlig ansatte samarbeidet med organisasjonen for psykologer om en felles satsing på å hjelpe folk som er helt nedkjørt mentalt på grunn av krigen.
En av byene som merker dette best er hovedstaden Kyiv. Der sitter Oksana Kutuzova i bystyret. Hun forteller at de offentlig ansatte i hovedstaden har hatt mange tøffe dager.
– Rett etter invasjonen var det ikke trygt på kontorene deres, så de satt og jobbet på T-banestasjoner, i bomberom og på andre steder som ble betraktet som trygge.
– Nå er de tilbake på kontorene sine, men folk lever i frykt også på arbeidsplassene sine, Hvis alarmen går, må de evakuere og fortsette arbeidet andre steder, sier Oksana Kutuzova.
Lokale myndigheter er ekstra presset i hovedstaden blant annet fordi det kommer mange internt fordrevne mennesker inn til hovedstaden.
– Det offisielle antallet er 300.000 mennesker, men faktisk kan tallet være mye høyere. Vi trenger virkelig støtte og humanitær hjelp fra allierte og partnere for å kunne yte nødvendig bistand og tjenester, sier hun.
*1 Europeisk sammenslutning av fagforbund i offentlig sektor.