LO-kongress 2017

Fagforbundet og Fellesforbundet:

Disse to ungdomsrepresentantene er fullstendig uenige om en viktig sak

OLJESTRID: Richard Storevik fra Fellesforbundet (tv) og Mats Monsen fra Fagforbundet har totalt ulikt standpunkt i oljesaken.

OLJESTRID: Richard Storevik fra Fellesforbundet (tv) og Mats Monsen fra Fagforbundet har totalt ulikt standpunkt i oljesaken.

Kathrine Geard

Det går ei kule varmt mellom ungdommene fra Fellesforbundet og Fagforbundet når temaet er olja som ligger under havbunnen utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

2017050912184720170509192444

hanne@lomedia.no

kathrine.geard@fagbladet.no

Mats Monsen (25) er nestleder i Fagforbundet Ung og har bakgrunn fra barne- og ungdomsarbeid.

Richard Storevik (29) er leder av Fellesforbundets Sentrale Ungdomsutvalg og klubbleder ved Apply Leirvik. Begge er delegater på LO-kongressen, men med vidt forskjellig ståsted i oljespørsmålet.

Her er video fra duellen mellom de to ungdomsrepresentantene

Les alle saken våre fra LO-kongressen her

Mens Mats mener det er viktig å starte omstillingen av arbeidlivet i Norge og at det nettopp IKKE skal skje ved å åpne nye oljefelt i landets viktigste næringer. Det er fisk vi skal leve av i lange tider, og der er det også viktige arbeidsplasser å ta vare på, mener han.

Fagforbundet: – Vi gir ikke opp vern av Lofoten

Fornærmelse

Richard på sin side sier at det er en fornærmelse mot hans medlemmer i industrien å hevde at de må omstille seg, noe de driver på med kontinuerlig, og har gjort lenge. Og han påpeker at Norge har den reneste oljeutvinningen i verden. Dersom Norge avstår fra oljeutvinning så vil det overlates til andre land som ikke er like opptatt av måten det gjøres på, sier Richard.

Richard påpeker at investeringsviljen blir liten om rammebetingelsene blir uklare. Nå er det bare vedlikehold det puttes penger i, mener han. Mats parerer med å vise til at det er den lave oljeprisen som gjør at det ikke investeres i sektoren.

Dette er debatten som kan splitte LO

Tenke klima

Mats påpeker at han slett ikke er ute etter å stanse all oljevirksomhet i Nordsjøen, men at det ikke er bærekraftig å åpne nye felter.

– Vi skal ha en god omstilling og sikre arbeidsplassene, men vi må ha klimaet med i tankene for framtida, sier Mats.

– Denne debatten dreier seg ikke bare om klima. Det er ingenting annet som akkurat nå kan erstatte de store inntektene vi får fra oljevirksomheten, sier Richard.

Mats ønsker ikke å kompromisse, og Richard mener Arbeiderpartiets kompromiss ikke går langt nok. Nordland VI er for lite, mener han. Men begge tror at det vil komme et kompromissforslag på bordet, og at det er viktig å unngå en splittelse i LO.

Flertallet av LO-delegatene tilhører forbund som sier nei til oljeaktivitet i Lofoten

Og så er de enige om at det ikke er olja, men EØS som vil skape den største debatten på kongressen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy