Ingen annen yrkesgruppe enn sykepleiere har vært mer etterspurt siden store deler av Norge måtte stenge i midten av mars.
Tri Nguyen Dinh
per.flakstad@fagbladet.no
Disse tre yrkene har nemlig vært mest utlyst på Navs stillingsportal under koronakrisen. Av 100.000 ledige stillinger i perioden 15. mars til 30. juli har 25.000 vært innenfor helse og omsorg, ifølge nettmagasinet for medarbeidere i Nav (MEMU).
– Det er viktig for arbeidsgiverne å sikre tilgang på arbeidskraft til samfunnskritiske yrker til enhver tid, og i koronaperioden har etterspørselen etter arbeidskraft vært høy – særlig innen helse og sosial, sier arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik i Nav til FriFagbevegelse.
• Dette er snittlønna i 350 yrker
Også andre yrkesgrupper
– Det er ingen tvil om at koronapandemien har vist hvor viktig de ansatte i helse- og omsorgssektoren er. Men jeg skulle ønske at enda flere yrkesgrupper ble verdsatt for den fantastiske jobben de har gjort, sier Iren M. Luther som er leder i Fagforbundets Yrkesseksjon helse og sosial til Fagbladet.
Iren M. Luther er opptatt av at helsesekretærene kunne – og burde – vært brukt bedre, blant annet i arbeidet med å teste personer som har symptomer på smitte.
Bjørn A. Grimstad
Hun trekker blant annet fram renholderne og jobben deres som er nærmest en forutsetning for at andre ansatte skal få gjort sine jobber.
– Hvis det er noe som har vært viktig under denne pandemien, så er det renholdet, sier hun.
Hun er også opptatt av at helsesekretærene kunne – og burde – vært brukt bedre, blant annet i arbeidet med å teste personer som har symptomer på smitte.
– Dette er en oppgave som helsesekretærene kunne gjort for å avlaste leger, sykepleiere og helsefagarbeidere som heller kunne konsentrert seg om sine andre og svært viktige oppgaver, sier Luther.
• Samfunnskritisk jobb, men lav lønn: Hvem bestemmer hva jobben din er verdt?
Stillingsportalen arbeidsplassen.no dekker over halvparten av alle stillingene (60 prosent) som har vært lyst ut i perioden 15. mars til 20. juli.
Sykepleiere på topp
I løpet av fire og en halv måned ble det registrert 9.940 sykepleierstillinger på Navs stillingsportal. Det er nesten dobbelt så mange som antallet helsefagarbeiderstillinger på andreplass (5.192). Andre yrkeskategorier som troner høyt, er vernepleiere (3.647) og butikkmedarbeidere (3.577).
– Dette er ingen overraskelse for oss, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund (NSF) til FriFagbevegelse.
– Pandemien har ytterligere synliggjort hvor avhengig samfunnet er av sykepleiere og hvorfor noe må gjøres med mangelen. Det er ikke nok kapasitet og kompetanse til å løse de oppgavene kommunene har fra før, og så kommer en slik utfordring på toppen, legger hun til.
Fagforbundet organiserer også mange sykepleiere, og Iren M. Luther er enig i at koronapandemien har vist hvor avhengig vi er av både sykepleiere og helsefagarbeidere.
– Etterspørselen viser at lav grunnbemanning fører til en drift som er svært sårbar. En annen sak – som etter mitt syn er et problem – er at mange sykepleiere er fritatt fra å jobbe helgevakter. Dette forsterker mangelen på sykepleiere og gjør de offentlig omsorgstjenestene ekstra sårbare, sier hun.
Kompetanse
Kommunene har i mange år etterspurt høyere kompetanse i omsorgstjenesten. Mange steder pågår det kompetanseutvikling for de kommunalt ansatte. Samtidig er dette ifølge Luther problematiske fordi det ikke er nok folk til å dekke opp vaktene til dem som tar utdanning eller videreutdanner seg.
– Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra medlemmer som gjerne skulle hevet kompetansen sin, men det er helt umulig fordi de mangler folk.
– Kommunene må gjerne snakke om sine kompetanseløft og krav om rett kompetanse på rett sted. Men nøkkelen er å ha nok folk. Det er en forutsetning for å drive med kompetanseutvikling, sier Iren M. Luther.
Topp 30-liste
Følgene stillinger utgjør topp 30-lista på arbeidsplassen.no i perioden 15. mars til 30. juli:
1) Sykepleier (9.940)
2) Helsefagarbeider (5.192)
3) Vernepleier (3.647)
4) Butikkmedarbeider (3.577)
5) Allmennlærer (grunnskolen) (2.681)
6) Tømrer (2.585)
7) Selger (detalj) (2.568)
8) Pleieassistent (2.428)
9) Barnehageassistent (2.402)
10) Renholder bedrift (2.071)
11) Saksbehandler (offentlig administrasjon) (1.869)
12) Pedagogisk leder (førskolelærer) (1.735)
13) Sjåfør klasse 2 (1.553)
14) Personlig assistent (syke og helsevern) (1.532)
15) Barnehagelærer (1.413)
16) Sosionom (1.404)
17) Elektriker (1.373)
18) Lagermedarbeider (1.359)
19) Barne- og ungdomsarbeider (1.299)
20) Førskolelærer (1.169)
21) Lærer videregående skole (1.063)
22) Systemutvikler (1.046)
23) Kokk (1.015)
24) Pedagog (977)
25) Snekker (975)
26) Faglærer videregående skole (7279
27) Stipendiat (668)
28) Psykolog (649)
29) Leder privat virksomhet (528)
30) IT-rådgiver (500)
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
TURNUSGURU: Spesialrådgjevar i Fagforbundet Siv Karin Kjøllmoen har laga turnusen for dei nye chatbottane som kjem innan nokre veker på fagforbundet.no. Bottane har fått heile faste stillinger og går i ein seks-vekers turnus.
Fagforbundet