JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Medleverturnus

Dom: Arbeidsgiver kan ikke tre en medleverturnus ned over hodet på de ansatte

Medleverturnus forutsetter en egen særavtale

Arbeidsretten er enig med Fagforbundet og LO i at arbeidsgiver ikke kan innføre en medleverturnus med flere arbeidstimer enn det som er definert i tariffavtalen før det er etablert en særavtale med de ansatte.

Arbeidsretten er enig med Fagforbundet og LO i at arbeidsgiver ikke kan innføre en medleverturnus med flere arbeidstimer enn det som er definert i tariffavtalen før det er etablert en særavtale med de ansatte.

André Martinsen

I en fersk dom sier Arbeidsretten at det er nødvendig for en virksomhet å inngå en særavtale med de ansatte hvis de skal jobbe i en såkalt medleverturnus.

2023101109395020231011105107

per.flakstad@fagbladet.no

– I praksis betyr dette at en arbeidsgiver i kraft av sin styringsrett ikke kan tre en medleverturnus ned over hodet på de ansatte uten at det er forhandlet med tillitsvalgte og etablert en særavtale, sier spesialrådgiver Arne Løseth i Fagforbundets forhandlingsenhet.

{f1}

Tapte sak om medleverturnus i fjor

I fjor gikk Fagforbundet og LO til sak mot tre private omsorgsinstitusjoner og NHO fordi forbundet mente medleverturnusen ved institusjonene hadde flere arbeidstimer enn det som var definert i tariffavtalen, og at den derfor var tariffstridig.

Arbeidsretten ga ikke forbundet medhold i dette siden medleverturnusen ved institusjonen var avtalt lokalt i samarbeid med de tillitsvalgte.

Fagforbundet-advokat tar turnus-dom til etterretning, men mener likevel praktiseringen er uheldig

«Når partene har inngått særavtaler med et tilsvarende innhold, forstår Arbeidsretten det slik at man har akseptert at de generelle arbeidstidsbestemmelsene i overenskomsten ikke begrenser adgangen til å innta regulering av medleverordning i særavtaler», skrev Arbeidsretten i dommen.

Fagforbundet: Særavtale er en forutsetning for medleverturnus

Fagforbundet og LO møtte omsorgsselskapet Ecura Bo og Habilitering AS og NHO Handel og Service i Arbeidsretten i begynnelsen av september. Ifølge forbundet kan ikke en virksomhet innføre en medlevertunus med arbeidstid utover tariffavtalens bestemmelser uten å ha en lokal særavtale.

Sykehjem kan bli private igjen: Frykter lønnstap i kommunene

LO og Fagforbundet kjenner bare til to eksempler der det ikke er laget noen særavtale, noe som viser at særavtale som grunnlag for medleverturnus er en innarbeidet praksis.

Ifølge Ecura og NHO er det ingen holdepunkter i Arbeidsrettens dom fra i fjor om at LO og NHO var enige om at det skulle være et vilkår for å etablere en særavtale for å innføre en medleverturnus.

Dette er et nytt tariffmessig standpunkt fra LO, og Arbeidsretten kan ikke på fritt grunnlag sette et slikt vilkår, argumenterte NHO.

LO og Fagforbundet fikk medhold

Et flertall i Arbeidsretten ga LO og Fagforbundet medhold i at så lenge selve tariffavtalen ikke inneholder rammer for arbeidstid i en medleverordning, må partene inngå en særavtale om lønns- og arbeidsvilkår som utfyller overenskomsten. Når dette ikke var gjort i Ecura, er medleverordningen i virksomheten i strid med tariffavtalen.

Rødt vil forby lange kontrakter til kommersielle velferdsaktører

Etterbetaling

Konklusjonen i Arbeidsretten fører også til at ansatte som har tariffavtalen, det vil si de som er organisert, har krav på etterbetaling for timene de har jobbet ut over det som står i avtalen. Etterbetalingen gjelder fra oktober i fjor da Fagforbundet og LO tok ut stevning. Hvor mye dette dreier seg om er foreløpig ikke beregnet.

Dette er medleverturnus

• Medleverforskriften gjør at virksomheter som driver omsorgstilbud for personer med rus- eller atferdsproblemer, barn plassert i barnevernsinstitusjoner, personer med utviklingshemming, enslige mindreårige flyktninger og som bosettes i kommunene og enslige mindreårige asylsøkere, ikke trenger å følge arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid.

• Dersom de ansatte gir samtykke til det, kan de jobbe inntil 60 timer i uka i snitt.

• Den vanligste medleverturnusen i kommersielle virksomheter er 3/7-4/7.

• I stat og kommune, der langturnus forhandles med fagforbundene, er den vanligste langturnusordningen 2/7-2/7-3/7.

• 3/7-4/7-turnus gir 28 flere hele døgn på jobb i løpet av et år enn 2/7-2/7-3/7-turnus gir.

• Medleverforskriften slår fast at man skal ha åtte timer sammenhengende hvile på natten og to på dagen.

• Ansatte i medleverturnus i kommersielle virksomheter får vanligvis et medlevertillegg i stedet for tillegg for kveld, natt og helg.

• Offentlig ansatte som går langturnus får vanligvis et medlevertillegg pluss tillegg for kveld, natt og hel.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy