Fagforbundet-advokat tar turnus-dom til etterretning, men mener likevel praktiseringen er uheldig
Advokat Kjetil Edvardsen, her fotografert ved en annen anledning.
Kathrine Geard
Denne uka ble det klart at Arbeidsretten støtter Human Care AS og Olivia Solhaugen AS framfor de ansatte i en turnuskonflikt i omsorgssektoren. NHO mener det er til det beste for både ansatte og brukere.
leif.martin.kirknes@fagbladet.no
Konflikten har vært mellom Fagforbundet og selskapene Human Care AS og Olivia Solhaugen AS, om turnusordningene av typen «medlever».
Men som Fagbladet har skrevet har Arbeidsretten frikjent de to arbeidsgiverne fra LO og Fagforbundets påstander. LO og Fagforbundet har ment at selskapenes benyttelse av medleverturnus er tariffstridig fordi den er avtalt lokalt i stedet for direkte med Fagforbundet/LO.
Nå skriver Fagforbundets advokat i saken, Kjetil Edvardsen, at han tar dommen til etterretning. I en uttalelse på Facebook påpeker han at Fagforbundet og LO støtter slike turnuser, men at de altså har ment at den må avtales med dem overordnet, og ikke lokalt.
Edvardsen mener Arbeidsrettens dom synliggjør at reguleringer av arbeidstid à la medleverforskriften skaper en krevende dynamikk i det regulerte arbeidslivet. «Etter Fagforbundets syn er forskriftsregulert arbeidstidsregulering som ikke forutsetter samarbeid med og aksept fra arbeidslivets parter, uheldig,» skriver han på Facebook.
Advokaten er derimot fornøyd med at NHO ikke fikk medhold i sitt synspunkt om at arbeidsgivere kan etablere arbeidstidsordninger uavhengig av overenskomsten, og at det forutsettes gyldige særavtaler med organisasjonens tillitsvalgte når overenskomstens arbeidstidsregulering skal fravikes. Det styrker de tillitsvalgts posisjon på dette konkrete avtaleområdet, mener han.
– Til det beste
NHO er på sin side godt fornøyd med å ha vunnet fram i Arbeidsretten.
– Vi er veldig fornøyde med utfallet og at retten støtter NHO og medlemsbedriftenes syn på medleverturnus. Turnusen de praktiserer er ikke tariffstridig, og er til det beste for brukerne. Retten har fattet en klok beslutning, som er viktig for svært mange mennesker som er avhengig av trygghet, ro og stabilitet i hverdagen, sier Torbjørn Furulund, bransjedirektør for helse og velferd i NHO Service og Handel, på NHOs nettsider.
«Turnusen gjør at disse (brukerne, journ.anm.) får færre personer å forholde seg til i løpet av et døgn, da de ansatte har færre vaktskift. Turnusen er utarbeidet i samarbeid med tillitsvalgte, og den har, ifølge våre medlemsbedrifter, vært godt likt av mange ansatte,» ifølge NHO.
Furulund legger til at de nå håper på ro rundt bruken av slik turnus og at relasjonen til Fagforbundet fortsetter å være god.
Lokal enighet om uklart område
Medleverturnus brukes typisk på steder der ansatte over et gitt antall dager bor sammen med dem som mottar tjenester, mot påfølgende friperiode. Kanskje oppkalt etter med-lever, siden en lever med folk.
• Store lønnsforskjeller mellom kommersielle virksomheter og statens egne barnevernsinstitusjoner
Men i overenskomsten, altså avtalen mellom NHO og LO, på området, går det fram at arbeidstiden i gjennomsnitt ikke skal overstige 35,5 timer per uke, med mindre annet er avtalt mellom Fagforbundet og NHO Service og Handel.
Slik turnusen har blitt praktisert i bedriftene har ukegjennomsnittet vært opp mot 60 timer i uka. LO har ment at avtaler om dette som kun er inngått med lokale tillitsvalgte ikke er i henhold til overenskomsten.
• Dette milliardsøksmålet kan endre privat barnevern
Arbeidsretten mener NHO og LO indirekte har erkjent at overenskomsten ikke dekker den helt spesielle arbeidstidsordningen som medleverforskriften åpner for. Retten legger stor vekt på at lokale tillitsvalgte i Fagforbundet, og i noen tilfeller FO, har vært med på å utarbeide særavtaler i tråd med selve medleverforskriften og at Fagforbundet sentralt har vært kjent med dette.