JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jon Rune Nyheim og Inger Robertsen jobber i kommersielt barnevern:

Ville ha tjent opptil 40.000 kroner mer i året i en statlig institusjon – og jobbet mindre

Jon Rune Nyheim og Inger Robertsen jobber i kommersielt barnevern, og tjener mye mindre enn det de kunne fått dersom staten sto for driften.

Jon Rune Nyheim og Inger Robertsen jobber i kommersielt barnevern, og tjener mye mindre enn det de kunne fått dersom staten sto for driften.

Ole Martin Wold

Vernepleieren og miljøarbeideren kunne ha tjent mye mer i staten.

2022011808450820220119141249

ida.wangberg@fagbladet.no

Vernepleier Jon Rune Nyheim og miljøarbeider Inger Robertsen jobber i barnevernsselskapet Olivia Solhaugen, som er eid av det svenske konsernet Team Olivia.

Ingers arbeidsplass ble solgt til svenske oppkjøpere. Så sendte de nye eierne inn sitt omstillingsteam

De jobber i snitt 60 timer i uka, i medleverturnus. Det betyr at de er på jobb i tre hele døgn, før de har en uke fri. Så jobber de en periode på fire døgn, før de har en uke fri. Turnusen kalles 3/7-4/7, etter hvor mange døgn man er på/av jobb, og er vanlig i kommersielle barnevernsinstitusjoner.

{f1}

Store forskjeller

Robertsen har jobbet i denne turnusen siden barnevernsinstitusjonen hun jobber for ble kjøpt opp av det svenske konsernet Team Olivia.

Robertsen har ei årslønn på omtrent 480.000 kroner. Det er inkludert et medlevertillegg, som kommer i stedet for kvelds-, natt- og helgetillegg.

Hadde Robertsen jobbet langturnus på en statlig barnevernsinstitusjon, med 28 færre døgn i året, ville hun tjent minst 34.000 kroner mer i året.

Dette milliardsøksmålet kan endre privat barnevern

Robertsens kollega Jon Rune Nyheim er utdannet vernepleier og har full ansiennitet. Han har en årslønn på omtrent 565.000 kroner i Olivia Solhaugen, og ligger høyere enn det nyansatte med samme ansiennitet ville hatt. Hadde han jobbet i en langt mindre krevende turnus i en statlig barnevernsinstitusjon, ville han tjent minst 607.500 kroner. I tillegg kommer forskjellen i helligdagstillegg. Mens han nå får omtrent 4000 kroner i tillegg per helligdag han jobber, ville han hatt 10.000 kroner i en statlig institusjon.

https://datawrapper.dwcdn.net/4PzL8/1/

– Bryter med prinsippet om lik lønn for likt arbeid

Fagbladet har innhentet lønnstabeller fra flere virksomheter som driver barnevernsinstitusjoner med medleverturnus. Lønnsnivåene viser store forskjeller mellom kommersielle virksomheter og statens egne barnevernsinstitusjoner, som drives av Bufetat. Ansatte i Frelsesarmeen har også betydelig lavere lønn enn sine kollegaer i Bufetat, men i motsetning til de kommersielle institusjonene har de samme turnusordning. Det innebærer at de jobber 28 færre døgn i året enn ansatte i de kommersielle virksomhetene.

{s1}

Jon Rune Nyheim har jobbet i kommersiell omsorg i mange år, og synes lønnsforskjellene mellom kommersielle og offentlige institusjoner er altfor store.

– Det er svært uheldig at forskjellene er så store når vi i praksis gjør den samme jobben. Det bryter mot prinsippet om lik lønn for likt arbeid, sier vernepleier, som også er plasstillitsvalgt for Fagforbundet i Olivia Solhaugen avdeling Fosen. Han understreker at samarbeidet med ledelsen foregår på en ryddig og god måte.

Kritisk til Fagforbundet: – Kunne gjort mer for å følge opp medlemmer i private virksomheter

Konkurranseutsatt virksomhet

Morten Nybakk, administrerende direktør i Team Olivia, mener de store forskjellene i lønns- og arbeidsvilkår handler om at barnevernsplassene fordeles gjennom anbudskonkurranser.

– Vår virksomhet er konkurranseutsatt og ene og alene regulert gjennom anbud og prismatriser hvor offentlige organer setter premissene. Gjeldende praksis ved kjøp av private aktører fra Bufetat og andre offentlige instanser er et ønske om en medleverturnus. Et viktig parameter i anbudene er pris. En turnus som det offentlige kjøper fra det private, er et rimeligere alternativ. Økte priser ville kommet våre ansatte til gode. Det er vi selvsagt svært positive til, skriver han i en epost til Fagbladet. 

Medleverturnus

• Medleverforskriften gjør at virksomheter som driver omsorgstilbud for personer med rus- eller atferdsproblemer, barn plassert i barnevernsinstitusjoner, personer med utviklingshemming, enslige mindreårige flyktninger og som bosettes i kommunene og enslige mindreårige asylsøkere, ikke trenger å følge arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid.

• Dersom de ansatte gir samtykke til det, kan de jobbe inntil 60 timer i uka i snitt.

• Den vanligste medleverturnusen i kommersielle virksomheter er 3/7-4/7.

• I stat og kommune, der langturnus forhandles med fagforbundene, er den vanligste langturnusordningen 2/7-2/7-3/7.

• 3/7-4/7-turnus gir 28 flere hele døgn på jobb i løpet av et år enn 2/7-2/7-3/7-turnus gir.

• Medleverforskriften slår fast at man skal ha åtte timer sammenhengende hvile på natten og to på dagen.

• Ansatte i medleverturnus i kommersielle virksomheter får vanligvis et medlevertillegg i stedet for tillegg for kveld, natt og helg.

• Offentlig ansatte som går langturnus får vanligvis et medlevertillegg pluss tillegg for kveld, natt og helg.

Det er svært uheldig at forskjellene er så store når vi i praksis gjør den samme jobben. Det bryter mot prinsippet om lik lønn for likt arbeid.

Jon Rune Nyheim, vernepleier og plasstillitsvalgt

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy