JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dommen er klar: Ansatte tapte rettssaken om medleverturnus

Fagforbundet og advokat Kjetil Edvardsen tapte saken om medleverturnus i arbeidsretten.

Fagforbundet og advokat Kjetil Edvardsen tapte saken om medleverturnus i arbeidsretten.

Werner Juvik

Arbeidsretten ga ikke LO og Fagforbundet medhold i at medleverturnus er tariffstridig.

2022032210553920220322115528

per.flakstad@fagbladet.no

Ansatte i Human Care AS og Olivia Solhaugen AS, en kommersiell barnevernsinstitusjon på Fosen i Trøndelag jobber i snitt opp mot 60 timer i uka, langt utover arbeidsmiljølovens grenser.

Selv om medleverforskriften gir unntak fra arbeidsmiljøloven, mente Fagforbundet og LO at arbeidsgiver likevel er bundet av tariffavtalen. Og i overenskomst 453 mellom NHO og Fagforbundet står det at for ansatte i skift og turnus skal arbeidstida «i gjennomsnitt ikke overstige 35,5 t. pr. uke».

Tariffstridig

Dermed stevnet de arbeidsgiveren, NHO og NHO Service og Handel for arbeidsretten for å ha praktisert arbeidstidsordninger i sine virksomheter som Fagforbundet mener er tariffstridige.

Dette milliardsøksmålet kan endre privat barnevern

Forbundsadvokat Kjetil Edvardsen førte saken for Fagforbundet og LO: – Dersom man innfører medleverturnus på opp mot 60 timer i uka og det står maks 35,5 timer i tariffavtalen, må man få aksept fra den som er part i avtalen. Det er Fagforbundet og LO, og ikke lokal tillitsvalgt. Selv om mange har inngått avtaler om medleverturnus lokalt, har vi ment at de ikke har kunnet gjøre dette uten å få godkjenning fra Fagforbundet/LO, sa han til Fagbladet før rettssaken som gikk i februar.

Fikk ikke medhold

Nå er dommen klar, og arbeidsretten er ikke enig med LO og Fagforbundet.

Ifølge dommen har de saksøkte virksomhetene gjennom særavtaler etablert en turnusordning basert på medleverforskriften. Arbeidsretten tolker partenes praksis som en indirekte erkjennelse av at overenskomsten ikke regulerer den helt spesielle arbeidstidsordningen som medleverforskriften åpner for.

{f1}

NHO og de saksøkte virksomhetene hadde anført at medleverforskriften utgjorde et selvstendig grunnlag uavhengig av tariffavtalens arbeidstidsbestemmelser. Dette var arbeidsretten ikke enig i. Ifølge domspremissen finnes det ingen holdepunkter for en slik forståelse.

Derimot legger retten stor vekt på at lokale tillitsvalgte i Fagforbundet, og i noen tilfeller FO, har vært med på å utarbeide særavtaler om arbeidstid i tråd med medleverforskriften. Arbeidsretten legger til grunn av også Fagforbundet sentralt har vært kjent med dette.

Fagforbundet går til søksmål: – Vi er redde for å miste arbeidsplassen vår

Har akseptert praksis

«Når partene har inngått særavtaler med et tilsvarende innhold, forstår arbeidsretten det slik at man har akseptert at de generelle arbeidstidsbestemmelsene i overenskomsten ikke begrenser adgangen til å innta regulering av medleverordning i særavtaler», skriver arbeidsretten i dommen.

Les hele dommen her

Kunne gitt høyere lønn og etterbetaling

Dersom Fagforbundet og LO hadde vunnet saken, ville det også fått betydning for lønnen til de ansatte og ikke minst en betydelig etterbetaling.

I så fall ville dommen også fått stor betydning for praksisen ved andre barnevernsinstitusjoner som praktiserer medleverturnus som er lokalt avtalt og ikke godkjent av Fagforbundet sentralt og LO.

Dette er medleverturnus

• Medleverforskriften gjør at virksomheter som driver omsorgstilbud for personer med rus- eller atferdsproblemer, barn plassert i barnevernsinstitusjoner, personer med utviklingshemming, enslige mindreårige flyktninger og som bosettes i kommunene og enslige mindreårige asylsøkere, ikke trenger å følge arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid.

• Dersom de ansatte gir samtykke til det, kan de jobbe inntil 60 timer i uka i snitt.

• Den vanligste medleverturnusen i kommersielle virksomheter er 3/7-4/7.

• I stat og kommune, der langturnus forhandles med fagforbundene, er den vanligste langturnusordningen 2/7-2/7-3/7.

• 3/7-4/7-turnus gir 28 flere hele døgn på jobb i løpet av et år enn 2/7-2/7-3/7-turnus gir.

• Medleverforskriften slår fast at man skal ha åtte timer sammenhengende hvile på natten og to på dagen.

• Ansatte i medleverturnus i kommersielle virksomheter får vanligvis et medlevertillegg i stedet for tillegg for kveld, natt og helg.

• Offentlig ansatte som går langturnus får vanligvis et medlevertillegg pluss tillegg for kveld, natt og hel.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
Fagforbundet og advokat Kjetil Edvardsen tapte saken om medleverturnus i arbeidsretten.

Fagforbundet og advokat Kjetil Edvardsen tapte saken om medleverturnus i arbeidsretten.

Werner Juvik