JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alkohol på jobb

Drikker du for mye med kollegaene dine?

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

Sissel M. Rasmussen

Nå er julebordsesongen her igjen. Dette kan du som tillitsvalgt gjøre for å hindre at festen blir et fyllekalas.

2023120608383920231206083838

hanna@lomedia.no

Tenk over hvor mange sosiale lag du kan delta i gjennom jobben i løpet av et år.

Én ting er julebord og sommeravslutning. Men hva med alle lønningspilsene, det egne lille julebordet med de kollegaene du kjenner aller best, og sommerfesten som utvikler seg til nachspiel?

Så er det jo bursdagen til kollega Per, og så skal kollega Julie slutte. Det må jo markeres med en øl eller to. Hvis du er tillitsvalgt i tillegg, er det regionssamlinger, årsmøter i forbundet og diverse konferanser.

Og så var det alle jubileene da.

Men er det ikke det bare hyggelig at det skjer mye sosialt? Jo da, de fleste synes nok det. Men så er det de som synes for mye alkohol gjorde forrige fest kjip.

Hva kan du som tillitsvalgt gjøre for å forhindre at det blir sånn?

• Jobben er ofte det siste som ryker i avhengighetens dragsug

Ikke lenger en privatsak

Stian Fjerdingen er rådgiver i Akan kompetansesenter. Han har erfart at det har vært økt interesse fra unge tillitsvalgte som ønsker å lære mer om arbeidsliv og festkultur.

Derfor har han tatt initiativ til å informere unge tillitsvalgte om hvilken rolle de har.

– Som ung i en etablert bedriftskultur kan det være utfordrende å gå imot en kultur som allerede eksisterer. Du er kanskje redd for å virke moraliserende eller kobles til det å være avholds. Dette med rus og alkohol er fortsatt tabubelagt og oppleves av mange som noe privat, sier Fjerdingen.

Så fort det går ut over sikkerheten på jobb, kvaliteten på arbeidet du gjør, arbeidsmiljø og omdømme, er det derimot ikke lenger en privatsak, understreker han.

«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb

Drikkepress

Blå Kors har nylig spurt unge mellom 18 og 29 år om drikkevaner.

Der kommer det frem at 91 prosent opplever drikkepress i en eller annen situasjon. 12 prosent mener også at det er drikkepress på jobbarrangement.

Det at én av tre unge voksne sier at de har takket ja til alkohol for å slippe å forklare hvorfor de ikke vil drikke, kan bekrefte dette.

Rådgiver hos Akan kompetansesenter, Stian Fjerdingen, mener det er på tide å «drite i hva folk har i glasset».

– Jeg har fortsatt til gode å møte en virksomhet som sier at de møtes med et mål om å drikke seg fulle. De aller fleste vil møtes for å ha det sosialt og hyggelig og bli kjent med kollegaer utenfor jobb. Da er det synd hvis alkoholen hindrer en fra å delta, sier Fjerdingen.

– Hva kan tillitsvalgte gjøre for at det skal være enklere å si hva man faktisk har i glasset uten at det skal bli et problem?

– Vi kan få til mye ved å tilrettelegge for sosiale sammenkomster hvor ikke alkohol spiller hovedrollen. Fokuset må være på det å samles og ha det hyggelig. Derfor må en bidra til at det er enkelt å ta alkoholfrie valg.

{f1}

Stian Fjerdingen oppfordrer tillitsvalgte til å tro på at de faktisk kan være med og forme en inkluderende festkultur.

Stian Fjerdingen oppfordrer tillitsvalgte til å tro på at de faktisk kan være med og forme en inkluderende festkultur.

Hanna Skotheim

Spiller en viktig rolle

Folkehelseinstituttet (FHI) gjør løpende undersøkelser om alkoholkultur og arbeidsliv.

I 2019 viste en undersøkelse at 37 prosent opplevde det som problematisk at kollegaer blir fulle på jobbarrangement. 11 prosent følte seg ekskludert fordi andre kollegaer drakk.

Og sju prosent hadde opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet fra kollegaer.

Stian Fjerdingen oppfordrer tillitsvalgte til å tro på at de faktisk kan være med og forme en inkluderende festkultur.

– De må også vite at de har en viktig plass i partssamarbeidet på arbeidsplassen. De tillitsvalgte spiller en viktig rolle når det kommer til å bidra til et godt arbeidsmiljø.

Hvis du som tillitsvalgt vil være med på å forme festkulturen der du jobber, bør du snakke med din nærmeste leder, tipser Fjerdingen.

Slik hjelper du en kollega som har et rusproblem 

Han mener også at du bør engasjere deg i et arbeidsmiljøutvalg. Slike utvalg kan for eksempel beslutte at bedriften skal ha en Akan-kontakt.

Fjerdingen oppfordrer også tillitsvalgte til å snakke med medlemmene. Hvordan ønsker de at det skal være på jobb?

Hvis en tillitsvalgt enten får en bekymring eller bekymrer seg for en kollega, er det den nærmeste lederen som først og fremst skal følge det opp.

– Som tillitsvalgt bør du derfor melde bekymringen videre til leder. Det er et godt eksempel på hvordan samarbeid kan fungere mellom partene i arbeidslivet. Den tillitsvalgte kan også råde leder til å kontakte Akan eller henvise til de retningslinjene som finnes på arbeidsplassen.

Akans tips til tillitsvalgte

1. Legg til rette for sosiale sammenkomster uten at alkoholen spiller hovedrollen. Ha gode, alkoholfrie alternativer tilgjengelig.

2. Du spiller en viktig rolle i partssamarbeidet på arbeidsplassen og kan være med og forme en inkluderende festkultur.

3. Snakk med nærmeste leder om dette.

4. Engasjer deg i et arbeidsmiljøutvalg.

5. Har arbeidsplassen din en Akan-kontakt? Sørg for at dere har det.

6. Snakk med medlemmene og hør hvordan de vil ha det på jobb.

7. Meld bekymring videre til leder og råd leder til å kontakte Akan, eller henvis til arbeidsplassens retningslinjer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy