JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ekspertene spår at du får en mager lønnsvekst i mange år framover

OPTIMIST: Kjersti Haugland, sjeføkonom i DnB, er mer optimistisk enn flertallet av økonomene i sin spådom for folks økonomi de neste årene.

OPTIMIST: Kjersti Haugland, sjeføkonom i DnB, er mer optimistisk enn flertallet av økonomene i sin spådom for folks økonomi de neste årene.

Pressefoto: Stig B .Fiksdal

Lønnsveksten din kan bli spist opp av høy prisvekst de neste årene. Det spår både økonomer, arbeidsgivere og arbeidstakere.

2017112810481020230821171436

simen.grimsrud@fagbladet.no

Norges Banks forventningsundersøkelse for fjerde kvartal i år, viser at både økonomer, arbeidsgivere og arbeidstakere tror på magre år for folk flest de neste fem årene.

De forventer at lønnsveksten nærmest blir spist opp av prisstigningen på varer og tjenester.

• Økonomene forventer en årslønnsvekst på 2,4 prosent i år. Neste år forventer de en årslønnsvekst på 2,5 prosent, mens økonomene i et femårsperspektiv forventer en vekst i lønna på 2,8 prosent. Samtidig venter de at prisveksten på varer og tjenester er på 2,4 prosent om fem år.

• Partene i arbeidslivet er litt mer optimistiske enn økonomene i sine spådommer for lønnsvekst om fem år. De venter at den gjennomsnittlige årslønnsveksten da er på 3 prosent. De spår samtidig en prisvekst på varer og tjenester på 2,5 prosent om fem år.

Her kan du sjekke lønnsoppgjøret ditt - og andres i 2016

– Verst for lavlønnede i privat sektor

Slår spådommene til, vil det si at nordmenn vil få en svak lønnsvekst i mange år framover. Om fem år vil den reelle lønnsveksten være på i underkant av 0,5 prosent.

Det kan bety at de som jobber i yrker med lavere lønn enn snittet, kan ende opp med null kroner i reell lønnsvekst.

– Hvis tallene i denne undersøkelsen tolkes bokstavelig, vil det bety at vi kan forvente oss nullvekst i lavlønnsyrkene, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DnB Markets til Fagladet.

Hun mener det spesielt gjelder yrker i privat sektor, uten krav til formell kompetanse, hvor arbeidsinnvandring har ført til stor konkurranse om jobbene. Haugland nevner hotell- og restaurantbransjen, vikarbyråer og varehandelen som eksempler på bransjer.

Slik kan du bestille almanakk i Fagforbundets nettbutikk

Offentlig sektor bedre ut?

– Hva med dem som tjener dårligst i offentlig sektor?

– Det er sterkere mekanismer for å holde lønna likere der, så de vil nok ikke komme like dårlig ut, tror Haugland.

DnB mer optimistiske

DnBs sjeføkonom er imidlertid usikker på om representantene fra arbeidstakerne har svart helt ærlig på undersøkelsen.

– Når de forventer en prisvekst på 2,5 prosent om fem år, ville det vært naturlig å kreve høyere vekst i lønna enn 3 prosent, sier Haugland.

DnB Markets er på sin side mer optimistiske enn flertallet i Norges Banks undersøkelse. Banken venter at lønnsveksten vil være på 2,8 prosent i 2020, men tror prisveksten vil bli lavere enn 2,5 prosent.

– Vi tror det kommer til å være en svak vekst i prisene på importerte varer, dessuten vil den lave lønnsveksten gi bedriftene lavere kostnader, og dermed vil prisveksten på innenlandskproduserte varer og tjenester bli ganske moderat, sier Haugland.

Fagforbundet vil ha lavlønnsprofil på oppgjøret

Odd Hallgeir Larsen, nestleder i Fagforbundet, sier at det ikke er en automatikk i at de som tjener minst, vil få en nullvekst selv om det blir svake oppgjør framover. Til våren er det hovedoppgjør.

– Det handler om profilen på oppgjøret. Fagforbundet har vedtatt at vi vil jobbe for en lavlønnsprofil og for kronetillegg, som vil gi dem som tjener minst en større økning i sin lønn, sier Larsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ØNSKER LAVLØNNSPROFIL: Odd Haldgeir Larsen  (i midten), nestleder i Fagforbundet, vil kjempe for å tette gapet mellom dem som tjener minst og resten.  Larden er flankert av nestleder Sissel M. Skoghaug (t.v) og leder Mette Nord i Fagforbundet.

ØNSKER LAVLØNNSPROFIL: Odd Haldgeir Larsen (i midten), nestleder i Fagforbundet, vil kjempe for å tette gapet mellom dem som tjener minst og resten. Larden er flankert av nestleder Sissel M. Skoghaug (t.v) og leder Mette Nord i Fagforbundet.

Kathrine Geard

Han minner også om at ting kan forandre seg fort, og at det er vanskelig å spå fem år fram i tid.

– Det er bare å se hvordan et oljeprisfall kan få den økonomiske situasjonen til å snu over natta, sier Larsen til Fagbladet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy