JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette er viktig når du rengjør hjemmet ditt

Ekspertenes råd: Her kan du lære å gjøre rent som proffene for å stoppe smitte

Mange er på bærtur når det gjelder renhold

ALLE FLATER: Tenk igjennom hvilke flater du og andre i familien berører. Stryk over med lett fuktig mikrofiberklut.

ALLE FLATER: Tenk igjennom hvilke flater du og andre i familien berører. Stryk over med lett fuktig mikrofiberklut.

Werner Juvik

Har du fortsatt vaskebøtte? Hiv den og skaff deg et lite lager med mikrofiberkluter.

2020032315152420200325125535

ola.tommeras@fagbladet.no

Renhold er et fag der amatører ofte gjør mer feil enn rett, men uten de store konsekvensene. Vi har jo kun renholdsansvar for vårt eget hjem , der det ikke ferdes så mange.

Men nå er interessen veldig stor for å gjøre det riktig, også hjemme.

Renholdsleder Richard Chipunza gir oss noen enkle råd for å gjøre hjemmet tryggere.

Virusekspert krever større respekt for renholdere: – Uten dem vil samfunnet bryte sammen ganske fort

Var lærer, ble renholder

Chipunza startet sin renholdskarriere i Tromsø, fortsatte som renholdsleder i Mo i Rana, deretter i Oppegård kommune, før han nylig begynte som renholdsleder i Tinn kommune i Telemark.

Han er glad i å dele kunnskap. Han var lærer i Livingstone i Zambia, før han litt tilfeldig endte i Tromsø med fiskeforedling. Målet var å få lærerstatus i Norge, men etter å ha kombinert norskopplæring med renholdsjobb, ble det fagbrev som renholdstekniker i steden.

Vask hendene i såpe og vann

Overalt Chipunza har jobbet, har han blitt kjent for en smittende latter og utpreget evne til å forklare amatører hva renhold er for noe.

Det kan komme godt med, for veldig mange tror de kan renhold, selv om de som oftest er helt på bærtur.

Koronaepidemien brøt ut i Norge kort tid etter at Chipunza begynte i sin nye jobb i Tinn kommune.

– Skoleledelsene ringte meg og ba om håndsprit. De var fortvilet, og mente de måtte ha det nå, så fort som mulig, forteller Chipunza.

– Det er helt feil. Antibac er siste utvei, altså hvis det ikke finnes vann og såpe i nærheten. Såpe og vann er det som teller for god håndhygiene nå. Det er det aller beste, sier Chipunza.

Renholderne er første barriere mellom deg og virus – nå er interessen for jobben deres større enn noensinne

Vaskebøtte, nei, nei, nei

Og nettopp håndhygiene er det som bringer oss videre til hvordan å gjøre rent. For koronasmitte, det skjer lettest når du tar på en flate som noen tok på før deg.

– Viruset er ikke luftbårent. Det vandrer gjennom dråpesmitte, og da er det rengjøring av flater som teller.

– Dette med vaskebøtte – trenger vi ikke det?

Chipunza blir stille, trekker pusten.

– Nei, nei, nei, ikke gjør det. Aldri. Da flytter du bare eventuell smitte videre fra ett sted til et annet. Dessuten er vaskebøtte perfekt for bakterier. De trives godt der.

ÅTTE FLATER: Én klut har åtte flater om du bretter den to ganger. Bruk hver flate bare en gang. Deretter skal kluten i maskinen.

ÅTTE FLATER: Én klut har åtte flater om du bretter den to ganger. Bruk hver flate bare en gang. Deretter skal kluten i maskinen.

Werner Juvik

Mikrofiber, mikrofiber og mikrofiber

Svaret er mikrofiberklut, men klutene skal også brukes riktig.

Profesjonelle renholdere legger nyvaskede kluter i poser i kjøleskapet mens de er sentrifugefuktige. Der ligger de klare for innsats med perfekt fuktighet. Det kan imidlertid gjøres enklere.

– En mikrofiberklut fuktet lett i lunkent vann under springen gjør jobben, men den skal kun brukes en gang. Det er viktig, sier Chipunza med trykk på én gang.

Er det smitte, skal du ikke bringe det videre til neste flate. I boksen under kan du lære hvordan du utnytter kluten maksimalt.

{f1}

– Etter én gangs bruk skal kluten hives i vaskemaskinen.

De profesjonelle sorterer ofte klutene etter farge, der hver farge brukes i hvert sitt rom.

FRA DØR TIL VASK: Hvilke falter berøer du fra inngangsdøra og til vasken? Tenk igjennom og stryk over hvert berøringspunkt.

FRA DØR TIL VASK: Hvilke falter berøer du fra inngangsdøra og til vasken? Tenk igjennom og stryk over hvert berøringspunkt.

WERNER JUVIK

Kjemikalier med riktig ph-verdi

Det er ikke noe poeng å hamstre sprayflasker med alle mulige vidundermidler i butikken, skal vi tro renholderne.

– En fuktig mikrofiberklut fjerner virus uten kjemikalier. Vil du desinfisere, så bruk klor. Det har en ph-verdi som viruset ikke tåler. Skal du bruke kjemikalier, er det viktig at du bruker de kjemikaliene som har riktig ph-verdi i forhold til hva virus tåler, og det er ikke nødvendigvis det samme som tar bakterier, forklarer Chipunza.

Det er likevel ett kjemisk produkt som finnes i de fleste hjem han vil anbefale, dersom du vil kjøre tyngre enn bare fuktig klut.

– Zalo. Det er fettoppløsende og tar med seg fett på kontaktpunkter som kan inneholde virus.

Spesialside om koronaviruset

Her skal du vaske:

Har du noen gang hatt maling på hendene og gått til badet for å vaske det vekk? Da har du trolig erfart at det nesten er umulig uten at deler av malingen blir sittende på berøringspunkter underveis.

– Tenk igjennom hva du og andre tar på når du går inn i huset. Dørklinker, fra ytterdør og hele veien inn till vasken, dørkarmer og andre berøringspunkter, er de viktigste stedene å gjøre rent nå. Gå jevnlig over dem med en lett fuktet mikrofiberklut og bruk ny klut hver gang. Da er mye gjort, sier Chipunza.

Renhold for dummies

• Bruk en lett fuktet mikrofiberklut. Du trenger normalt ikke kjemikalier.

• Du skal først og fremst vaske de flater og punkter du berører på vei inn i huset: dørklinker på ytterdør og innerdører, karmer og benker. Tenk igjennom ditt mønster.

• Bruk kluten kun en gang og i ett rom. Ta en ny klut til neste rom.

• Du kan få mer ut av kluten dersom du bretter den to ganger. Tørk med en side av den brettede kluten på første flate eller dørklink, snu kluten til neste flate, deretter den andre siden. Bruk aldri samme del av kluten på to flater.

• Kjemikalier: Bakterier og virus knekkes ved forskjellig ph-verdi. Det er derfor ikke noen vits i å hamstre sprayflasker med kjemikalieblandinger i butikken, som ofte har effekt mot bakterier, men feil ph-verdi for virus. Bruk klor. Også Zalo og andre oppvaskmidler som er fettoppløsende, kan være effektivt til å fjerne fettbelegg som kan inneholde smitte.

• Ha et passe stort lager med mikrofiberkluter, og sorter dem gjerne i farger med en farge for hvert rom i huset.

• Kjør dem i vaskemaskinen etter en gangs bruk.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy