JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kamp mot koronasmitte

Virusekspert krever større respekt for renholdere: – Uten dem vil samfunnet bryte sammen ganske fort

VIKTIG: Renholderne har en av de  viktigste funksjonene i kampen mot korona, sier professor i mikrobiologi.

VIKTIG: Renholderne har en av de viktigste funksjonene i kampen mot korona, sier professor i mikrobiologi.

Håvard Sæbø

Renhold står ikke på lista over samfunnskritiske funksjoner.
– Oppsiktsvekkende, sier Ørjan Olsvik, en av Norges fremste eksperter på virus.

2020032011215320200320112154

brian.cliff.olguin@lomedia.no

Renhold er i skrivende stund ikke ført opp på regjeringens liste over samfunnskritiske funksjoner i forbindelse med utbruddet av koronaviruset. Yrkesgruppene som er på lista kan få tilbud om barnehage og barneskole for sine barn, sånn at de får gått på jobben.

Professor i mikrobiologi, Ørjan Olsvik, synes det er oppsiktsvekkende at renholderne ikke står på lista og får samme tilbud.

Derfor en renholderne viktigere nå enn noensinne

– Det er umulig å ha høy hygienisk standard uten korrekt og grundig renhold. Det er derfor underlig at ikke renhold er blant de samfunnskritiske funksjonene under et virusutbrudd – og særlig når vi tenker på rollen de spiller for helseinstitusjoner.

Som professor i medisinsk mikrobiologi er han opptatt av betydningen hygiene har i disse dager med koronautbruddet.

Saken fortsetter under bildet.

RESPEKT: Ørjan Olsvik etterlyser større respekt for det arbeidet renholdere utfører i kampen mot spredningen av koronaviruset.

RESPEKT: Ørjan Olsvik etterlyser større respekt for det arbeidet renholdere utfører i kampen mot spredningen av koronaviruset.

Privat

Såpe og vann

– Vi ser at viruset overlever på overflater og fester seg best der det er skitt. Noen studier viser også at kaldere temperaturer kan bety at viruset overlever lenger på visse overflater, derfor er det viktig å gå fysisk til verks og vaske, sier han.

– Hva bør man da bruke?

– Såpe og lunkent til varmt vann. Det er det som funker aller best for å løse opp fett og skitt.

– Hva med små flasker med antibakteriell væske?

– Det er praktisk at folk har med seg disse, men såpe og vann fjerner skitt mest effektivt. Og det er nettopp derfor renholdspersonell også bruker såpe og vann. De har best ekspertise på dette feltet og de bør også få ro og fred til å utføre arbeidet sitt, sier Olsvik.

Han har selv lagt merke til at mange ikke forlater kontoret sitt når rengjøringspersonalet skal gjøre rent, noe som ikke gir ro og rom for renholderne til å utføre jobben sin.

Derfor er renholderne ekstra viktig for Henriette og sønnen

Kritisk til renhold på anbud

Et annet aspekt Olsvik mener ødelegger for godt renhold, er anbudsrunder som resulterer i dårligere tid og dårligere arbeidsforhold for personalet.

– Anbud som handler om pris kan ende med at renholdere får dårligere tid til å utføre arbeidsoppgavene. Særlig hvis de skal gjennom større arealer enn tidligere på samme mengde tid.

– Hva mener du er løsningen?

– Renholdsarbeiderne bør være ansatt på stedet hvor de jobber, svarer han og forklarer videre:

– Renholderen vil da være en del av et lag og ha et eierskap til arbeidsplassen sin.

Olsvik tror også at kommunikasjonen kan bli mer effektiv når en ikke trenger å gå gjennom mange ledd for å komme med enkle beskjeder om renholdet.

Fagbladets spesialside om koronaviruset

Renholdernes dag

Olsvik hadde sitt første møte med arbeidslivet som vaktmesterassistent da han var 19 år gammel og selv utførte flere renholdsoppgaver.

– Da fikk jeg en god innføring i ulike renholdsoppgaver og samtidig større innblikk i dette fysisk krevende yrket, så jeg har all respekt for denne yrkesgruppen, sier han.

Olsvik bodde også en periode av livet sitt i USA og husker godt at amerikanske kontormedarbeidere viste stor respekt for renholdspersonalet.

– Ikke bare ga de dem rom når det skulle gjøres rent på kontorene, men de tok den internasjonale renholdernes dag på alvor. Da fikk renholderne ekstra anerkjennelse og oppmerksomhet på arbeidsplassene. Husk at hvis renholderne ikke får gjort jobben sin vil samfunnet bryte sammen ganske fort, advarer Olsvik.

Følg Fagbladet på Facebook

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy