JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ekstremuka for renholdere er i gang, men hva bør julevasken koste?

FØRJULSVASK: Stadig flere vil ha profesjonelt renhold til jul, men mange vil helst ikke betale hva det burde kostet.

FØRJULSVASK: Stadig flere vil ha profesjonelt renhold til jul, men mange vil helst ikke betale hva det burde kostet.

Sissel M. Rasmussen

Stadig flere får andre til å vaske rent i huset til jul. Her er tipsene for deg som vil gjøre dette hvitt.

2017121813420020230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

«Trenger julevask. Betaler 600. Fire timers jobb.»

Annonsene florerer på sosiale medier. Det gjør også de svarte tilbudene, som frister med julevask til en brøkdel av prisen som de etablerte aktørene tilbyr.

Det er etter alt å dømme lett å få billig vask til jul. Tilbyderne er mange, og stadig flere vil holde seg borte fra vaskefilla i førjulstida. Men viljen til å betale er ofte lav.

– Det er så svart som det går an å få blitt når prisene er presset til nivået som presenteres, sier Hanne Nordhagen, daglig leder i CityMaid – et av de etablerte selskapene som leverer julevask for dem som vil gå lettere gjennom julestria.

Hver tiende betaler andre for å gjøre julevasken.

Koster 400 per time

CityMaid har mange oppdrag for private gjennom året, men denne uka er spesiell. Nå jobber selskapets 200 renholdere på høygir.

– I fjor hadde vi 8653 oppdrag i desember. I år nærmer vi oss 9.000. Det er disse dagene rett før jul at toppen kommer. Siste uka er ekstrem, før det blir helt stille lille julaften, forteller Nordhagen.

Selskapets kunder er dem som er villige til å betale en pris som inkluderer både kvalitet og tarifflønn til ansatte.

– Med utstyr, kjemikalier, transport og personalkostnader, så er selvkost for renhold rundt 400 kroner i timen. Enkeltpersonforetak uten administrasjon og eget utstyr, kan nok gjøre jobben billigere, men de prisene som tilbys fra en del av bransjen, dem er det ingen som kan jobbe for og betale skatt av. Dette er så svart som det kan få blitt, sier Nordhagen.

Slik gjør proffene rent? Se hvordan renholder Richard gjør det

Personalet koster 250 kroner

Tidligere beregnet NHO hva forskjellige typer seriøst renhold må koste, og selvkost ble da beregnet til rundt 400 kroner per time. Arbeidsgiverorganisasjonen Virke opererer med timepris på 500 kroner for renhold.

Konkurransetilsynet stoppet NHO-oversikten, og i dag beregnes kun minstenivå for personalkostnader. Denne ser slik ut:

Etter forrige tariffoppgjør, skal en renholder tjene minimum 177,63 kroner per time. Tariffen er allmenngjort, og det er dermed ikke lov å lønne lavere enn dette. Med 4,17 prosent sykefravær og 0,46 prosent av arbeidstiden til opplæring, så stiger lønnskostnad til 185,86 kroner per time. Deretter sender feriepenger og arbeidsgiveravgift personalkostnaden opp i 234,37 kroner per time. Når så gjennomsnittlige utgifter til AFP, sluttvederlag, obligatorisk tjenestepensjon og OU-fond legges inn, så blir total personalkostnad 250 kroner og 43 øre per time.

Likevel viser undersøkelser at nesten halvparten av de som kjøper renholdertjenester synes det er greit å betale mindre enn 200 kroner i timen. Et søk på markedsplassen til Facebook viser at priser enda lavere enn dette, både tilbys og etterspørres.

NHO Service

Rare holdninger til renhold

– Det er veldig rart hvilke holdninger mange har til hva folk skal tjene i enkelte yrker, kommenterer Nordhagen, men legger til at det overhodet ikke gjelder alle.

– Mange velger kvalitet foran pris. De forstår at renhold er et fag i utvikling der vasking med grønnsåpe og spray er absolutt ute for lenge siden. Den seriøse delen av bransjen er opptatt av opplæring og gode rutiner, og det finnes heldigvis kunder som setter pris på dette, sier hun.

Sjekk Arbeidstilsynets liste over godkjente renholdsbedrifter

Arrogant prispress

Ann-Elisabet Sandvoll styremedlem i Seksjon samferdsel og administrasjon, kommer selv fra renholdsbransjen.

Hun peker på to sider ved å sette bort førjulsvasken: Kvalitet og egen samvittighet i jula.

– En renholder er like viktig for hjemmet som en rørlegger. Det er kvaliteten på inneklima der du og barna skal feire jul, det dreier seg om. Å kjøpe hvitt sikrer kvalitet og gir deg klagerett. Handler du svart så vet du ikke hva du får, påpeker hun.

– Og så er det det med egen samvittighet. Svart arbeid er like skadelig for samfunnet når det gjelder renhold som for alle andre yrker, og det er skadelig for den enkelte som gjør jobben. Selv om du får et rent hus, så sitter du der med svart samvittighet i jula. Det er rett og slett arrogant overfor renholdere, når folk vil sette bort renholdet til jul og betale minst mulig. Er prisen så viktig så får man heller gjøre det selv.

Selv om du får et rent hus, så sitter du der med svart samvittighet i jula.

Ann-Elisabet Sandvoll, styremedlem i SST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy