JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En ny kommisjon skal løse bemanningskrisa i helsesektoren: – Vi er redd det er for seint, sier helsearbeidere

At helsepersonell ville bli mangelvare er spådd i mange år. Nå er vi der. Og vi trenger en løsning, raskt.

At helsepersonell ville bli mangelvare er spådd i mange år. Nå er vi der. Og vi trenger en løsning, raskt.

Ole Martin Wold

Fredag presenteres helsevesenets redning: Helsepersonellkommisjonen. – Tiltakene må ikke havne i en skuff, ber hjelpepleier og hovedtillitsvalgt Hilde Lende Aune.

2021121613052620211216154125

ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no

Hørt om sykepleierstudenten Catinka Sørensen (22)? Dagen etter regjeringens pressekonferanse fortalte sisteårsstudenten at hun nesten ikke hadde tid til å lese til eksamen fordi hun ble nedringt med tilbud om ekstravakter.

Hvis det fortsatt skulle finnes en ungdom som lurer på hvilket yrke hen bør satse på – her er et tips: Tirsdag morgen var det 2764 ledige stillinger for sykepleiere og helsefagarbeidere på Finn. Til sammenligning ga søkeordet IT-medarbeider tre treff. 

Aune vs. Kjerkol

«En varslet krise» kalte hjelpepleier og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Askøy, Hilde Lende Aune bemanningskrisa i helse- og omsorgssektoren i et innlegg i Fagbladet. Hun etterlyste en erkjennelse fra helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol om at helsetjenesten i kommunene er på bristepunktet. 

Etterlyste erkjennelse: Fagbladets grasrotskribent, Hilde Lende Aune, er hjelpepleier og tillitsvalgt. I sitt siste innlegg spurte hun om helse- og omsorgsministeren hadde tatt inn over seg at kommunenes helsetjenester er på bristepunktet. Noen dager senere fikk hun svar.

Etterlyste erkjennelse: Fagbladets grasrotskribent, Hilde Lende Aune, er hjelpepleier og tillitsvalgt. I sitt siste innlegg spurte hun om helse- og omsorgsministeren hadde tatt inn over seg at kommunenes helsetjenester er på bristepunktet. Noen dager senere fikk hun svar.

Eivind Senneset

Det fikk hun samme dag som regjeringen holdt pressekonferanse, innførte krisetiltak og varslet at apoteker og Forsvaret nå skal hjelpe til med vaksinering:

«Det er ingen tvil om at helsetjenesten vår er under press. Fagfolk har stått i en kontinuerlig beredskap i snart to år. Dere har strukket dere langt for å gi gode helse- og omsorgstjenester under veldig krevende forhold. Vi skylder dere en stor takk!»

Kjerkol vet at takksigelser ikke lenger er tilstrekkelig. Hun skriver videre at regjeringen nå «jobber med ei tiltakspakke for helsetjenesten. Den blir viktig på kort sikt. Men å sikre nok fagfolk med tilstrekkelig kompetanse – og beholde de dyktige fagfolkene vi allerede har – er en viktig satsing for regjeringen også på litt lengre sikt.»

Lanserer bemanningskommisjon: I Hurdalsplattformen varslet den nye regjeringen ideen om en kommisjon for å løse rekrutterings- og bemanningsutfordringene i helsesektoren. Fredag sender Ingvild Kjerkol ut pressemelding om hvem som bemanner helsepersonellkommisjonen.

Lanserer bemanningskommisjon: I Hurdalsplattformen varslet den nye regjeringen ideen om en kommisjon for å løse rekrutterings- og bemanningsutfordringene i helsesektoren. Fredag sender Ingvild Kjerkol ut pressemelding om hvem som bemanner helsepersonellkommisjonen.

Leif Martin Kirknes

Redningen

Helsepersonellkommisjonen ble varslet i Hurdalsplattformen og i statsministerens tiltredelseserklæring i oktober. Kommisjonen skal «arbeide med hvordan Norge bør utdanne, rekruttere og ikke minst beholde helsepersonell framover». Den skal gi analyser av «hvilke fagfolk vi mangler og hvordan vi kan sikre en god oppgavefordeling mellom ulike profesjoner».

Siden har ikke vanlige folk hørt så mye om denne kommisjonen, men organisasjoner, høyskoler, universiteter og fagmiljøer har fått brev med oppfordring om å foreslå kandidater. I brevene står det at kommisjonen skal være ferdig med arbeidet sitt i februar 2023. 

Kommisjonens medlemmer og leder blir offentliggjort fredag.

Fagbladet har sendt spørsmål til helse- og omsorgsministeren om hvorvidt kommisjonen skal jobbe langsiktig eller kortsiktig, når kommisjonen har første leveringsfrist, og hva som vil stå øverst på oppdragslista. Svaret fra departementet er at Ingvild Kjerkol vil svare på spørsmål etter pressemeldingen.

{f1}

– Må involvere fagskolen og videregående skoler

– Jeg har blandede følelser, sier hjelpepleier og hovedtillitsvalgt Hilde Lende Aune fra Askøy om kommisjonen. 

– Det føles litt bortkasta at enda et utvalg skal vurdere utfordringer i helse- og omsorgssektoren som vi på gulvet har snakket om siden 80-tallet. Dessuten holder det ikke bare å ha med ansvarlige fra universiteter og høyskoler i en sånn kommisjon, de må involvere fagskolen og videregående skole. Den største gruppa her er nettopp fagarbeidere, sier Aune, som også påpeker at en kommisjon må føre til handling:

– Jeg er enig med skribent og helsefagarbeider Oscar Aaslund Hovin som sier at det viktigste er tiltakene, de må ikke havne i en skuff. Vi er også redd for at det kan være for sent. Det hjelper ikke å gi kommunene to-tre millioner kroner ekstra og dermed tro at alt skal løse seg. Helsepersonell trenger flere kollegaer, sier Aune.

Oppdatering: Tre timer etter vårt første Finn-søk var antall ledige helsefaglige jobber økt til 2813 stillinger. 

Handlekraft vs. kommisjon

Helsepersonellkommisjonen skal ha fått en lunken mottakelse i opposisjonen på Stortinget. Bård Hoksrud (FrP) i Stortingets helse- og omsorgskomité er den som har ytret seg tydeligst. Han har liten tro på forslaget:

– Vi trenger ikke noen kommisjon eller en utredning, men at regjeringen viser handlekraft. Mangelen på helsepersonell i Norge er en varslet krise. Vi er allerede for avhengig av utenlandsk arbeidskraft i helsevesenet, og utfordringen vil bli enda større med årene hvis det ikke tas grep nå, skriver han i en epost til Fagbladet. 

Der står det også at FrP vil ha en treårig opptrappingsplan med et utdannings- og lønnsløft for sykepleiere og helsefagarbeidere.

– Kanskje det endelig skjer noe konkret?

På Askøy ser hjelpepleier og tillitsvalgt Hilde Lende Aune også positive sider ved en helsepersonellkommisjon:  

– Kanskje det endelig skjer noe konkret? Ta dette med betydningen av grunnbemanning, som vi har påpekt i mange år. I like mange år har svaret vært «ja da, det skal vi se på …», samtidig har man fortsatt med en bemanningsmodell som blant annet innebærer at sykehjem reduserer bemanningen i helger og på helligdager. Sykehjem har ikke færre pasienter fordi det er helg. Der er det like mange som skal dusje, spise og ha omsorg og pleie, uavhengig av om det er helg eller ei. 

Hva Aune tenkte etter mandagens pressekonferanse? 

– At vi trenger en bemanningskommisjon, sier hun og koster på seg en latter. 

– I dag sliter alle deler av helse- og omsorgssektoren. Her på Askøy har vi hatt rødt nivå lenge, simpelthen fordi vi mangler folk. Jeg ble veldig glad da jeg hørte at de setter inn Forsvaret. 

Penger og avlastning

Både Hoksrud og Aune tror regjeringen kan ha mye å hente på å utvide søkekriteriene når de skal løse den gigantiske bemanningskrisa: 

– Mange blir permittert nå på grunn av de nye restriksjonene. Da kan for eksempel kjøkkenansatte og renholdere bidra til å avlaste helsepersonalet, sier Hoksrud.

– Sykehjem bruker mye tid på å forberede og servere måltider. Det er en oppgave andre enn helsepersonell fint kan ta seg av, sier Aune og forteller at de på Askøy har vært drøftet om helsesekretærer i større grad kan brukes til merkantile oppgaver. 

– Vi er ikke helt i mål, men det er en mulighet. I helsevesenet handler veldig mye om å ha rett person på rett sted. Det viktigste når du skal jobbe i denne sektoren, er at du har et omsorgsgen. 

Til jobbsøkere med omsorgsgen: Mot slutten av denne arbeidsdagen hadde mulighetene deres økt med 152. Da lå det 2916 ledige stillinger for helsefagarbeidere og sykepleiere på Finn.

Kjent mangelvare

SSB har på 2000-tallet gjort flere framskrivinger om framtidas behov for helsepersonell.

I en SSB-rapport fra 2019 vil underskuddet på helsefagarbeidere være 18.000 i 2035. Rapporten anslår at underskuddet på sykepleiere vil være 28.000.

Under pandemien har mangelen på intensivsykepleiere vært spesielt fremhevet.

Kilde: «Arbeidsmarkedet for helsepersonell fram mot 2035.»

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy