JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KS-oppgjøret

Enighet i Norges største lønnsoppgjør

Per Flakstad

– Dette er et rettferdig og godt lønnsoppgjør for hele laget, sier forhandlingsleder Mette Nord. Etter en tøff forhandlingsnatt skal hun rett til Porsgrunn der hun skal holde 1. mai-tale.

2024050107273420240501095216

per.flakstad@fagbladet.no

Alle kommuneansatte kan feire Arbeidernes dag med et rykende ferskt lønnsoppgjør på plass. Se hvor mye du får lenger nede i saken.

Partene forhandlet gjennom hele natten, og det måtte mer enn sju timers overtid til før resultatet ble klart.

Lederen i Fagforbundet og forhandlingsleder i LO Kommune skal også feire. Nå sitter hun på perrongen på Nationalteatret stasjon og finpusser på talen sin.

TRAVEL: Etter en kort dusj er Mette Nord klar til å holde 1. mai-tale i Porsgrunn etter å ha forhandlet hele natten.

TRAVEL: Etter en kort dusj er Mette Nord klar til å holde 1. mai-tale i Porsgrunn etter å ha forhandlet hele natten.

Per Flakstad

En hyggelig justering

– Her må jeg justere, sier hun og smiler litt for seg selv. – Det er så hyggelig å kunne stryke «vi krevde» og erstatte det med «vi fikk innfridd».

Hun er godt fornøyd med resultatet som ble oppnådd gjennom forhandlinger og uten hjelp av en mekler.

– Hele laget har fått et godt oppgjør, sier LO Kommunes leder Mette Nord.

Lavlønnsprofil

– Gjennom forhandlingene er vi blitt enige med arbeidsgiver om en avtale som sikrer medlemmene våre økt kjøpekraft, og som har en god fordeling mellom de ulike yrkesgruppene i kommunesektoren, fortsetter hun

Hun legger vekt på at det viktigste for LO Kommune har vært å sikre hele laget økt kjøpekraft, og ikke minst å sørge for at de med de laveste inntektene får et godt lønnsoppgjør.

– Det har vi fått til i årets kommuneoppgjør, og den lavlønnsprofilen vi har klart å få til er jeg svært godt fornøyd med, sier hun i det toget bremser inn på perrongen.

– Nå skal jeg legge beina litt høyt til vi er framme, og så skal jeg være klar ved talerstolen når det er min tur, sier hun.

PÅ VEI: Forhandlingslederen får en fredelig stund på toget, før det braker løs med 1- mai-feiring.

PÅ VEI: Forhandlingslederen får en fredelig stund på toget, før det braker løs med 1- mai-feiring.

Per Flakstad

Fornøyd KS

– KS er fornøyd med at vi ble enige med LO, Unio og YS om en forhandlingsløsning i tariffoppgjøret i kommunesektoren, men vi beklager at Akademikerne valgte å bryte forhandlingene før de var ferdige, sier Tor Arne Gangsø, direktør for arbeidsliv og forhandlingsleder i KS.

– Det har vært krevende, men konstruktive forhandlinger for å klare å forene svært ulike krav. Resultatet gir alle grupper i kommunesektoren reallønnsvekst, med god lønnsutvikling for både lavtlønte og ikke minst utdanningspersonell, sier Gangsø.

Akademikerne brøt i kommuneoppgjøret

Dette ble de enige om

Avtalen innebærer at alle ansatte i kommunal sektor er sikret et tillegg i årslønna på mellom 21 000 og 37 000 kroner. Se den nye tabellen her.

I tillegg til de sentrale tilleggene er det avtalt en lokal pott fra 1. oktober 2024 som utgjør 1,1 prosent av rammen.

– Fornøyd med reallønnsøkning

– Det har vært krevende forhandlinger, men vi fikk innfridd vårt krav om en klar reallønnsvekst, og vi fikk også til en prioritering i favør de med lengst utdanning og lang ansiennitet. Vi mener derfor dette er et akseptabelt resultat for våre medlemmer i Unio kommune, sier forhandlingsleder Geir Røsvoll i Unio Kommune.

Unio krevde en utredning av et eget kapittel eller hovedtariffavtale for lærerne i skoleverket. For å møte dette kravet ble det avtalt å videreføre partssammensatt utvalg for sentrale lønns- og stillingsbestemmelser. Ifølge Røssvoll kan dette bety et forandre lønnssystemet i framtida.

– Kommuneoppgjøret gir reallønnsvekst og medlemmene våre får mer å rutte med, sier leder for YS Kommune, Trond Ellefsen.

Partene er enige om en såkalt «reforhandlingsklausul». Det betyr at dersom Akademikerne skulle oppnå et bedre resultat i sin mekling, så vil medlemmene i LO Kommune, Unio Kommune og YS Kommune kunne kreve nye forhandlinger.

Fare for streik: Lønnsoppgjøret i Oslo brøt sammen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy