JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fare for streik: Lønnsoppgjøret i Oslo brøt sammen

Leder i Fagforbundet Oslo Roger Dehlin og leder i LO Kommune Oslo Per Egil Johansen i de ansattes forhandlingsdelegasjon.

Leder i Fagforbundet Oslo Roger Dehlin og leder i LO Kommune Oslo Per Egil Johansen i de ansattes forhandlingsdelegasjon.

Anders Greif Mathisen, Fagforbundet Oslo

Partene i lønnsoppgjøret i Oslo ble ikke enige om et anbefalt resultat. Dermed øker streikefaren i hovedstaden.

2024043023324020240501002830

per.flakstad@fagbladet.no

Dette ble klart litt før forhandlingsfristen gikk ut ved midnatt natt til 1. mai. Nå går oppgjøret til mekling der fristen for å bli enige om et meklingsresultat er 23. mai.

For første gang på 38 år kan det bli streik i hovedstaden.

Statsoppgjøret havarerte. Nå blir det mekling i mai

– Partene har dessverre ikke lykkes i å komme fram til en forhandlingsløsning, og vi trenger derfor bistand fra Riksmekleren, sier forhandlingssjef Harald Nævdal i Oslo kommune til NTB.

Skuffet over Oslo kommune

– Oslo kommune har vist en lite imøtekommende holdning. Det burde være i kommunens interesse å komme fram til en løsning, ikke stille ultimatum, sier Per Egil Johansen, leder i LO kommune Oslo, i en pressemelding.

– I år er streikefaren større enn på lenge

Han mener Oslo kommune har vist en så steil holdning at han er svært bekymret med tanke på den kommende meklingen.

– Vi har jobbet for kronetillegg, sier leder i Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin. Også han er skuffet over måten de er blitt møtt på av Oslo kommune. Det gjelder både størrelsen på tilbudet og innretningen.

Avviser lokale forhandlinger

– Vi krever at hele oppgjøret skjer gjennom kollektive forhandlinger på sentralt nivå og at lønnstillegg gis i sin helhet på lønnstabellen, sier han.

Medlemsrekord i Fagforbundet

Dehlin understreker også betydningen av sentrale forhandlinger: – Sentrale tillegg er et av de viktigste virkemidlene mot økende lønnsforskjeller mellom grupper og mellom kvinner og menn. At Oslo kommune insisterer på å sette av betydelige beløp til lokale forhandlinger etter flere oppgjør med reallønnsnedgang er svært umusikalsk, sier han.

Heller ikke han er videre optimistisk når det gjelder den forestående meklingen.

– LO Kommune har ikke vært i streik på 38 år, men hvis vi skal vi unngå streik i år, må det skje en tydelig endring fra Oslo kommunes side, sier Dehlin.

YS og Unio er også skuffet

Også YS er skuffet over at partene ikke klarte å bli enige: – Vi har i forhandlingene forsøkt å finne gode løsninger på både våre og arbeidsgivers utfordringer. Det var ikke mulig å finne felles løsning under forhandlingene, noe som er svært skuffende, sier forhandlingsleder for YS Oslo Kommune, Mona Bjørnstad i en pressemelding.

Heller ikke Unio var særlig fornøyd: – Det var ingen vilje fra Oslo kommune til å komme til enighet, sier forhandlingsleder Marianne Lange Krogh i Unio Oslo kommune.

Ifølge Akademikernes forhandlingsleder Julius Okkenhaug var tonen i forhandlingene god. – Men Dessverre kom vi ikke i havn med et resultat som alle partene kunne akseptere, sier han.

LES FLERE SAKER om lønnsforhandlingene her

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy