JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

Er du blitt arbeidsløs? Her er noen tips om hva du bør gjøre

Illustrasjonsbilde: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Mange har nå mistet jobben sin for første gang. Da melder det seg også noen spørsmål.

2020060410314220200604103138

aslak@lomedia.no

Koronakrisen har utløst et skred av permitteringer og den høyeste arbeidsledigheten siden depresjonen på 1930-tallet. På det meste har over 410.000 personer søkt om dagpenger fra Nav.

– Vi går inn i 2021 med en ledighet som er betydelig høyere enn den var ved starten av dette året, og ledigheten vil sannsynligvis være høy sammenlignet med hva den var før pandemien langt inn i neste år, sier arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik i FriFagbevegelse.

Her får de ansatte en solid lønnsøkning

Slik går du fram

I år venter regjeringen et fall i norsk økonomi på fire prosent og en arbeidsledighet på 5,9 prosent. Mange er blitt arbeidsledige for første gang. Spesielt går det utover de unge.

Med hjelp fra Nav gir vi deg et innblikk i hva som er viktig når du har mistet jobben din:

• Det aller første du må gjøre, er å registrere deg som arbeidssøker på Navs hjemmesider.

• Søk dagpenger selv om du er usikker på om du kan få.

• Meldekort må du sende annenhver uke. Det gjelder også før du har fått svar på søknaden din.

• Det er viktig å kontrollere at du har registrert deg med riktig kontonummer hos Nav.

• En god og oppdatert CV lønner seg. Det kan bli behov for deg. Registreringen gjør du hos Nav.

– For arbeidsledige handler det nå kanskje mer enn noen gang før å tenke nytt og sjekke ut nye bransjer. Noen bransjer rekrutterer nesten ikke i det hele tatt fordi etterspørselen har gått ned, og de har egne permitterte som skal tilbake i jobb, mens andre har sett et oppsving i markedet, sier Hugvik.

Dagpenger

Du kan ha rett til dagpenger dersom arbeidstiden er blitt redusert med minst 40 prosent. Dagpenger skal dekke deler av tapet du har hatt i inntekt som arbeidstaker eller frilanser. Det er også en grense for hvor mye du kan få per uke før skatt. Maksimalt beløp er 8.205 kroner.

Dagpengesatsen som sikrer lavtlønte stoppes allerede i november

Du må belage deg på at det vil ta tid å behandle søknaden din om dagpenger. Nav regner ikke med å være à jour med utbetaling av dagpenger før i slutten av juli.

En mulighet er å søke om forskudd. Det kan du gjøre når som helst. Mange har gjort det fordi det ennå ikke er mulig å søke om lønnskompensasjon. Det er ikke ventet at Nav vil få systemet på plass før første halvdel av juni, selv om ordningen ble vedtatt i Stortinget for ti uker siden.

Du må levere en vanlig søknad om dagpenger før du søker om forskudd. Du vil få forskuddet på konto innen få dager. I denne ordningen er det allerede betalt ut rundt 3 milliarder kroner.

– Mange er i en veldig vanskelig situasjon, og vi forstår at det er behov for informasjon fra oss om hva vi kan hjelpe med. Hovedprioriteringene framover er å hjelpe folk tilbake i jobb, sier Hugvik.

Forskuddet utgjør cirka 60 prosent av lønnen du mottar. Når Nav har behandlet ferdig søknaden om dagpenger, får du det resterende beløpet. Det trekkes 25 prosent i skatt fra forskuddet.

Så mye får du

Med de nye korona-reglene får du mer i dagpenger. Du kan enkelt selv sjekke hvor mye du har krav på i denne kalkulatoren lagd av Magasinet for fagorganiserte, fagbladet til Fellesforbundet.

Dagpengene skal være tilsvarende 80 prosent av inntekt opptil 300.000 kroner. Fra 300.000 kroner og opp til 600.000 får du vanlig dagpenge-sats på 62,4 prosent.

For inntekt over denne grensa får du ikke dagpenger i det hele tatt.

De samme satsene gjelder for alle permitterte og arbeidsløse som har krav på dagpenger. Du må ha hatt en inntekt på rundt 75.000 kroner i året for å ha rett på dagpenger.

Digitale tilbud

Ifølge Hugvik i Nav kan det de tidligere har sett på som midlertidige utfordringer i bedriftene bli langvarige. Det kan bety at permitteringer blir til oppsigelser.

– På arbeidsplassen.no finner permitterte og arbeidssøkere ledige stillinger hos virksomheter og bransjer med særlig behov, og som etterspør arbeidskraft. Vi jobber med å få på plass et tilbud om digitale jobbklubber og digitale jobbmesser, forteller Nav-direktøren.

Han har en oppfordring til personer som er blitt permittert eller skjøvet helt eller delvis ut av arbeidsmarkedet: Det er viktig å gjøre seg synlig for arbeidsgivere som trenger arbeidskraft framover.

– Det er viktig for en jobbsøker å ha en god og oppdatert CV som beskriver jobberfaringen, hva slags utdanning man har og hva utdanningen betyr i praksis, påpeker Hugvik.

Det finnes mange tips for hvordan man skal lage en god CV på nav.no eller på arbeidsplassen.no. På Navs sider er det jobbsøkertips om alt fra CV-er og jobbsøknad til hvordan intervjuer foregår.

– Mange arbeidsgivere gjennomfører nå jobbintervju på video, og det er derfor lurt å øve på et digitalt jobbintervju. Noen arbeidsgivere bruker også telefon til førstegangsintervju, sier Nav-direktøren.

Sjekk med forbundet ditt

Har du mistet jobben helt, delvis eller er blitt permittert, kan du slippe å betale kontingent hvis du er medlem i et LO-forbund. Det lønner seg å finne ut hva som skjer med medlemskapet i ditt forbund.

Permitterte medlemmer i Fellesforbundet skal for eksempel betale minstekontingenten på 188 kroner i måneden. Vanligvis er kontingenten 1,5 prosent av lønna eller mer, avhengig av hvilken avdeling du hører til. Sjekk med tillitsvalgte om de har gitt beskjed til forbundet om situasjonen din.

Beskjeden fra Fagforbundet er følgende: Er du permittert eller lever av dagpenger fra Nav, skal du slippe å betale 1,45 prosent av lønna i kontingent så lenge du er uten ordinær inntekt, ifølge fagbladet. Du skal kun betale 97 kroner i måneden for innboforsikring og stønadskasse.

Fritak fra kontingenten gjelder for alle HK- og EL og IT-medlemmer som er permittert på grunn av koronakrisen. I Arbeidsmandsforbundet gjelder dette fritaket i tre måneder.

I Norsk Nærings- og Nyttelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) har du krav på fritak så lenge permitteringene pågår. I Fellesorganisasjonen (FO) betaler du 500 kroner i året, og i Norges Sjømannsforbund har forbundsstyret bestemt at medlemmer skal trekke 170 kroner i måneden for kontingenten.

Arbeidsledighet

• 2. juni var det registrert 340.100 helt arbeidsløse, delvis arbeidsløse og arbeidssøkere på tiltak hos Nav. Det er 15.300 færre enn ved utgangen av mai.

• 171.400 personer er registrert som helt arbeidsløse hos Nav, ifølge foreløpige tall. Det utgjør 6,1 prosent av arbeidsstyrken. Bruttoarbeidsløsheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, er 6,5 prosent.

• I tillegg er 165.700 personer registrert som delvis arbeidsledige. Dermed er totalt 12 prosent av arbeidsstyrken registrert som arbeidssøkere.

• Arbeidsledigheten er størst i reiseliv og transport, selv om antallet helt ledige i disse sektorene har gått ned.

• Det er høyest arbeidsledighet blant personer i aldersgruppen 20 til 24 år, hvor 9,1 prosent av arbeidsstyrken er registrert som helt arbeidsledige.

Kilde: NTB

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy