JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagorganisering

Er du ikke fagorganisert? Dette er beskjeden fra Arbeidstilsynet

Fagorganiserte under en streikemarkering utenfor NHO i forbindelse med lønnsoppgjøret i 2023. 

Fagorganiserte under en streikemarkering utenfor NHO i forbindelse med lønnsoppgjøret i 2023. 

Brian Cliff Olguin

Å være uorganisert er litt som ikke å tegne brannforsikring. Det kan bli kostbart. 

2024050813401320240508134013

aslak.bodahl@lomedia.no

Det mener seksjonsleder Vigleik M. Aas i Arbeidstilsynets svartjeneste. Han nøler ikke med å anbefale et fagforeningsmedlemskap.

– Hver dag får vi eksempler på hvorfor det er så viktig å være medlem i en fagforening, sier Aas til FriFagbevegelse.

Konfliktforebyggende

Arbeidstilsynet får daglig spørsmål fra personer som trenger hjelp etter å ha havnet i en konflikt på jobb.

Det kan skyldes at de er blitt sagt opp, permittert eller ikke har fått lønna de har krav på.

– Det er hevet over enhver tvil at fagorganisering er konfliktforebyggende, sier Aas, som understreker at det er vel så viktig at også arbeidsgiveren er en del av det organiserte arbeidslivet.

Svartjenesten spør alltid personer som tar kontakt om de har snakket med en tillitsvalgt på arbeidsplassen. Rådet er å oppsøke en advokat dersom de ikke har organisert seg og kan få fagforeningshjelp.

– De pengene man da har spart på fagforeningskontingenten, flyr fort ut igjen. Velger man å la være å fagorganisere seg, bør man sette av de pengene til en regnværsdag, sier Vigleik M. Aas.

Så mye høyere blir lønna di om du er medlem i et fagforbund

Det kan bli fryktelig dyrt

Fagorganisering er også tema i podkasten «Arbeidslyst» der Aas er en av gjestene. Han sammenligner betydningen av å være organisert med å være forsikret hvis huset ditt står i brann.

– Å la være kan virke som penger spart. Huset ditt brenner ikke de fleste dager, men det kan bli fryktelig dyrt den dagen det likevel skjer, sier han i podkasten.

Like mye som fagorganisering kan være økonomisk lønnsomt, understreker Aas at en tillitsvalgt kan hjelpe et medlem med en realitetsorientering. Hvilke regler gjelder? Er kravene reelle?

– Fagforeningen sitter på kompetansen og har også en organisasjon som kan hjelpe juridisk, sier han.   

Fra grasrota: «Hvor mange gidder å være organisert om man ikke blir prioritert, liksom?»

Vant tre ganger i retten

Elin Synnøve Bråthen er blant dem som priser seg lykkelig over å være fagorganisert. Medlemskapet var til stor hjelp da hun var gjennom tre runder i rettsapparatet mot sin tidligere arbeidsgiver.

Bråthen var også med i samme podkast som Aas i Arbeidstilsynet. Hun vant tre ganger i retten før arbeidsgiveren Norian til slutt ga seg.

Hun håper å inspirere andre som føler seg urettmessig oppsagt. Bråthen understreker også gleden hun har hatt av å være fagorganisert midt oppe i all motstanden.

– Jeg skal forklare viktigheten av å være organisert til alle jeg kjenner. Uansett hvor lite du selv ønsker det, så vet du aldri når du havner opp i en sånn situasjon, sa hun etter at alt var over.

Maktesløs på egen hånd

51-åringen fikk den beste støtten hun kunne tenke seg, både av Handel og Kontor og LO.

– Du føler deg veldig liten i en sånn situasjon, så jeg er veldig takknemlig for å få så profesjonell hjelp. Det viser bare hvor ekstremt viktig det er med sånne organisasjoner, som kan geleide, realitetsorientere og støtte deg gjennom en sånn prosess. Jeg hadde aldri klart dette alene, sier hun.

De fleste som har havnet i et vanskelig arbeidsforhold, og får spørsmål om de har en fagforening i ryggen, innser fort at de kunne hatt tilgang på et bedre apparat, ifølge Aas i Arbeidstilsynet.

– Det kan være fortvilende for de som tar kontakt at det er visse områder vi i Arbeidstilsynet ikke har myndighet til å bistå eller gripe inn, forklarer Aas.

Han begrunner det med at arbeidsmiljøloven har en del regler som er privatrettslig. Det betyr at arbeidsgiver og arbeidstaker selv må finne ut av det og bli enige, og eventuelt løse konflikten i rettssystemet dersom de ikke klarer det.

Ivrer for tariffavtaler

Vigleik M. Aas ivrer for at så mange arbeidstakere som mulig er dekket av en tariffavtale. Avtalen inngås mellom en fagforening og en arbeidsgiver eller arbeidsgiverorganisasjon og regulerer lønns- og arbeidsvilkår.

– I en slik avtale er partene enige om ha visse regler å gå etter for å unngå misforståelser og uenighet, sier Aas.

– Gode systemer som man er enige om på forhånd for å løse uenigheter, kunne vi sikkert hatt bruk for på flere områder. Ekteskap og samliv for eksempel, avslutter han med glimt i øyet. 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy