JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Er hodet fortsatt i feriemodus? Slik finner du igjen gløden på jobb

Små grep kan gjøres for å minne hverandre på at jobben er et fint sted å være.

Små grep kan gjøres for å minne hverandre på at jobben er et fint sted å være.

Simployer

Noen medarbeidere trenger rett og slett litt hjelp til å huske at jobben er et fint sted å være. Noen enkle grep kan gjøres når ferien er slutt.

2022081714040720220817140406

anne@lomedia.no

For mange kan det å komme tilbake på jobb etter ferien være en overgang.

– Maskineriet må dras i gang, påpeker Beate Jelstad Løvaas.

Hun er førsteamanuensis ved VID vitenskapelige høgskole innen programområdet verdibasert ledelse og har en doktorgrad innen motivasjon i arbeidslivet.

Overgangen fra ferie til jobb kan være tung, men det er noen grep man kan ta for å komme i gang. Blant annet kan man vie oppmerksomhet til hva som oppleves meningsfullt i jobben, og tenke over hva man bidrar med i en større sammenheng. Dette kan også kollegene minne hverandre på sammen, understreker Løvaas.

– At arbeidet oppleves meningsfullt, gir motivasjon, sier hun.

Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn

Start med det som er lystbetont

Arbeidsoppgavene har kanskje hopet seg opp eller ligger der foran deg. Dersom ingen av oppgavene har prioritet, er det lurt å ta fatt på det som er mest lystbetont de første dagene.

– Det kan være en fin måte å komme i gang på, sier Løvaas.

Hun minner om at alle arbeidstakere ønsker å bli sett og forstått, og at man etter ferien også kan sette av tid til småprat med kolleger.

– Sosial tilhørighet på jobben er viktig og gir motivasjon, sier Løvaas.

Start med arbeidsoppgavene som er mest lystbetonte, foreslår Beate Jelstad Løvaas ved VID vitenskapelige høgskole.

Start med arbeidsoppgavene som er mest lystbetonte, foreslår Beate Jelstad Løvaas ved VID vitenskapelige høgskole.

Susanne Ward Ådlandsvik

Ledere bør også viser interesse for medarbeiderne utover arbeidsoppgavene som skal gjøres.

– Det handler om å bli sett som et helt menneske. Det er viktig at ledere tar seg tid til å lytte til hvordan det har vært siden sist. Ledere kan også være med å bevisstgjøre medarbeideren på det meningsfulle i jobben. For det er det som driver oss, påpeker Løvaas.

Noen arbeidstakere kommer tilbake til arbeidsplasser hvor virksomheten har rullet og gått i ferien og hvor andre har vært i sving.

– Uansett hva slags sted man jobber, så er det medarbeideren som skal rulle og gå igjen, og da handler det om å finne tilbake til det som driver deg og som beveger, altså moverer deg, sier hun.

– Gi ansatte litt rom etter ferien

Fam Manson, HR- og ledelsesrådgiver i Simployer, påpeker at mange ansatte kommer tilbake fra ferie med lav energi, kort lunte, mangel på konsentrasjon og noen ganger også angst.

– Som leder er det viktig å gi folk litt rom til å komme godt i gang igjen, sier hun.

– For mange kan det å komme tilbake på jobb etter ferien være så overveldende at det utløser stress, sier HR-og ledelsesrådgiver Fam Manson i Simployer.

– For mange kan det å komme tilbake på jobb etter ferien være så overveldende at det utløser stress, sier HR-og ledelsesrådgiver Fam Manson i Simployer.

Simployer

Den varme fine ferietida er over. Men for mange betyr ikke det at batteriene er fylt og at motivasjonen er på topp første arbeidsdag. Snarere tvert imot.

– For mange er det brutalt å bli revet ut av feriebobla. Mens hodet fortsatt er på ferie, byr jobben på den ene utfordringen etter den andre, sier hun.

Etter at første hinder med å huske inngangskoden og passordet til PC er forsert, møtes medarbeiderne av en mengde ubesvarte e-poster og møteinnkallinger. Kanskje venter en bunke med påbegynte prosjekter fra før ferien og forventning om å bidra fra dag én.

– For mange kan dette være så overveldende at det utløser stress, både fysisk og psykisk.

Ikke få overtenning

Manson råder arbeidsgivere til å være bevisst på disse ferierelaterte utfordringene, og ikke få overtenning med det samme medarbeiderne er tilbake.

– Det handler om å gjøre de riktige tingene for å ikke øke stresset unødvendig. Ikke legg store møter de første dagene og tenk på hvordan du kommuniserer med medarbeiderne dine. Istedenfor å sende mange e-poster, kan du kommunisere ansikt til ansikt, foreslår hun.

Gjør det hyggelig på jobb

Noen medarbeidere trenger rett og slett litt hjelp til å huske at jobben er et fint sted å være. Da er det flere enkle grep som kan gjøres.

– La medarbeiderne få «catche opp med kollegaer». Å bruke litt lengre tid ved kaffemaskinen bør være greit den første uka, sier Manson.

Det finnes også flere virksomheter som velger å gjøre mer ut av det og arrangerer såkalt «back-to-work-week» med forskjellige aktiviteter for ansatte når ferien er over.

I Simployer inviterer for eksempel HR til en felles frokost for å ønske alle velkommen tilbake.

– Å legge til rette for at kollegaer kan være sammen har en positiv innvirkning på arbeidsplassen og påvirker ansatte, ledere og bedriftens miljø, sier Manson.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy