JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Et supplement, ikke en erstatning: Slik ser Fagforbundets leder for seg de frivilliges rolle i Velferds-Norge

STILLER OPP: Fagforbund-leder Mette Nord har raust med ros med seg i dokumentmappa når hun deltar på markeringen av Frivillighetens dag.

STILLER OPP: Fagforbund-leder Mette Nord har raust med ros med seg i dokumentmappa når hun deltar på markeringen av Frivillighetens dag.

Vidar Ruud / NTB

– De frivillige kan ikke bli en erstatning for velferdsstaten, men de gir et svært viktig samfunnsbidrag, mener Fagforbundets leder Mette Nord.

2020120310153220201203101532

karin.svendsen@fagbladet.no

– Frivillige gjør en utrolig viktig innsats i Norge, sier leder i Fagforbundet, Mette Nord.

Mette Nord berømmer de gode lavterskeltilbudene til mennesker med rusavhengighet og psykiske lidelser og besøksvennene som forebygger ensomhet blant eldre.

– Andre frivillige gjør en viktig innsats i leksehjelp og språktrening. I tillegg til formell språkopplæring trengs mengdetrening for at våre nye landsmenn skal beherske språket. Også flyktningguider gjør en flott jobb ved å vise dem til rette i samfunnet.

Trivsel og demokrati

Frivillighetens dag blir i dag markert med et nettseminar arrangert av Frivillighet Norge. Her er Mette Nord en av innlederne. For henne er frivillighet mer enn å skape en bedre og mer trivelig hverdag for mennesker. Frivillig innsats omfatter også aktiviteter som er nødvendige i et demokratisk samfunn, som for eksempel engasjement i politiske partier.

Har du lyst å gjøre noe sammen med en som har fått demens? Da kan du bli med i et viktig forskningsprosjekt

Mette Nords erfaring er at de frivillige som er ute blant folk, oppdager behov for tjenester.

– Vi trenger god kontakt mellom frivilligheten og dem som styrer og utvikler tjenester. Med en åpen dialog kan velferdsstaten fase inn oppgaver som frivillige har sett behov for, sier hun.

Ulike roller

Mette Nord understreker at innbyggernes grunnleggende behov må sikres av velferdsstaten.

– Frivillige kan ikke påta seg oppgaver som krever faglig kompetanse, men de kan supplere fagfolk. De kan for eksempel følge til sosiale aktiviteter, men ikke til lege eller sjukehus, sier hun.

Flere frivillige feirer jul i kirka

Det kan være vanskelig å trekke skarpe grenser mellom de oppgavene velferdsstaten skal ha og de oppgavene frivillige kan påta seg.

– Jeg tror hver enkelt må kjenne på hva som er riktig å gjøre, sier hun.

Naturlig å delta

Forbundslederen har selv bakgrunn som frivillig da barna var yngre og med i ulike aktiviteter.

– Jeg var med i heiagjengen og transporttjenesten, forteller hun.

Hun er langt fra fremmed for at hun kan arbeide som frivillig igjen når hun blir pensjonist.

– Det var en naturlig del av mitt unge voksenliv, og det er berikende å bidra. Men jeg har ikke lagt noen planer, så jeg kan ikke si noe om hvordan jeg vil bidra i framtida.

«Frivillige kan ikke påta seg oppgaver som krever faglig kompetanse, men de kan supplere fagfolk.»

Mette Nord, leder i Fagforbundet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy