JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Etter flere tiår med borgerkrig og hundretusener av døde har partene i Colombia inngått en skjør fredsavtale. Nå håper Fagforbundets samarbeidspartner at venstresida skal samle landet

HISTORISKE: Gustavo Petro er venstresidens første president i Colombia. Visepresidenten er Francia Márquez, landets første svarte kvinne i en slik post.

HISTORISKE: Gustavo Petro er venstresidens første president i Colombia. Visepresidenten er Francia Márquez, landets første svarte kvinne i en slik post.

Fernando Vergara / AP / NTB

På søndag innsettes Gustavo Petro som den første presidenten med ståsted til venstre for Colombias største parti PLC. Det gir nytt håp for fredsavtalen fra 2016, tror Fagforbundets samarbeidspartner FOKUS.

2022080510201520220805101954

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Gustavo Petro er den første presidenten fra venstresiden som har vunnet et valg i Colombia. Ved sin side som visepresident har han Francia Márquez, som blir landets første svarte kvinne på posten.

– Da valgresultatet nærmet seg i juni, skjønte vi at det faktisk var muligheter for at Petro og Márquez kunne vinne valget, sier Ana Milena Gonzales.

Hun er landdirektør i Colombia for organisasjonen FOKUS (Forum for kvinner og utviklingsspørsmål) og har vært på Oslo-besøk.

Ny kurs i landet

Da den høyreorienterte presidenten Ivan Duque Marquez ble valgt til president i 2018, hadde ikke FOKUS de store forventningene til fredsavtalen. Den tidligere presidenten mente at FARC (en tidligere revolusjonær geriljaorganisasjon) hadde fått for gode betingelser. Dermed fryktet tilhengerne av fredsavtalen en tregere iverksettelse av avtalen.

– Nå håper jeg at valgvinner Gustavo Petro fra venstresiden vil forene det splittede landet og sette en ny kurs.

Historisk seier

Ana Milena Gonzales mener seieren er historisk fordi venstresiden har kommet til makten for første gang (i perioden 1974–2002 vant sentrum-venstrepartiet Partido Liberal Colombiano fem av sju presidentvalg – partiet meldte seg inn i Sosialistinternasjonalen i 1999 og kan dermed ses på som ideologisk beslektet med det norske Arbeiderpartiet. Den omstridte presidenten Álvaro Uribe Vélez var også en utbryter fra PLC. Red.anm.). Seieren reflekterer en tydelig misnøye med den tidligere regjeringen.

Det tas tydelig avstand fra uribismen, som er en politisk ideologi etter den colombianske ekspresidenten Álvaro Uribe Vélez, som styrte landet fra 2002 til 2010. Sentrale verdier som autoritet, lovlighet, tradisjon, familie og orden står sterkt og sentralt. Tilhengerne mener at kriminalitet er årsaken til fattigdom og ikke omvendt og årsaken til kriminalitet er en nedgang i autoritet.

I tillegg er grupper som de unge, arbeiderne, småbønder, urfolk – alle de marginaliserte gruppene styrket.

Reproduktiv helse

For dem som jobber i FOKUS, gir valgseieren et håp om at fredsavtalen fra 2016 styrkes og at delene av fredsavtalen som handler om etnisitet og kjønn og en offentlig politikk for seksuell og reproduktiv helse kan utvikles, selv om dette vil avhenge av koalisjonene i kongressen.

– Samtidig har vi forventninger til hvordan den politiske siden som tradisjonelt har styrt landet, overklassen og de væpnede styrkene vil forholde seg til valgresultatet.

Hjelpepleier Rogelia håper hun finner en bit av bestefaren som forsvant

Colombia har vært preget av geriljakriger, men fredsavtalen skapte håp om fred. I 2016 ble den colombianske regjeringen og FARC-geriljaen etter lange forhandlinger enige om en fredsavtale etter over et halvt århundre i borgerkrig med hundretusenvis drept og millioner på flukt.

Verdenssamfunnet må følge med

FOKUS har et eget landkontor i Colombia, hvor organisasjonen har jobbet siden 2009 i samarbeid med et bredt nettverk av kvinneorganisasjoner og støttet organisasjonene som har drevet dette arbeidet fremover i Colombia.

Gjennom samarbeid med flere lokale organisasjoner har FOKUS jobbet for å styrke kvinners deltakelse og innflytelse i fredsprosessene i landet. Kvinneorganisasjonene var aktive da fredsavtalen ble undertegnet og derfor er de også aktive i kampen for å være med å iverksette den.

– For at dette skal være mulig, er det viktig at verdenssamfunnet har et blikk på hva som skjer i Colombia. Det er viktig at verdenssamfunnet følger med på hvor pengene som gis havner. At de faktisk går til det arbeidet som står i fredsavtalen.

HAR STORE HÅP: Ana Milena Gonzales er landdirektør i Colombia for organisasjonen FOKUS (Forum for kvinner og utviklingsspørsmål). Etter at venstresiden vant valget i Colombia håper hun at delene av fredsavtalen som handler en offentlig politikk for seksuell og reproduktiv helse vil utvikles.

HAR STORE HÅP: Ana Milena Gonzales er landdirektør i Colombia for organisasjonen FOKUS (Forum for kvinner og utviklingsspørsmål). Etter at venstresiden vant valget i Colombia håper hun at delene av fredsavtalen som handler en offentlig politikk for seksuell og reproduktiv helse vil utvikles.

Ingeborg Vigerust Rangul

Støtten fra Fagforbundet er viktig

FOKUS har også støttet abortkampen. I februar kom høyesterett i Colombia med en kjennelse som avkriminaliserte abort. Causa Justa ble dannet i 2019 og samler mer enn 90 organisasjoner og er landsomfattende. Det er deler av kvinnebevegelsen og primus motor La mesa por la Vida y Salud de las Mujeres som har kjempet i flere tiår. Causa Justa er en bevegelse for avkriminalisering av abort som La Mesa og andre aktivister tok initiativet til.

Åtte av ti land nekter etablering av fagforeninger. Krisetall for verdens arbeidere

– Det vi har oppnådd i Colombia gir håp og er et gjennombrudd etter mange tiårs kamp for kvinners rettigheter, sier Ana Milena Gonzales.

Hun forteller videre at tidligere var abort i Colombia bare lov under tre omstendigheter – fare for liv og helse for kvinner, misdannelser hos fosteret som var uforenlig med liv og hvis svangerskapet var et resultat av voldtekt eller incest.

Gonzales peker på at allianser er viktig. Uten blir det ikke endringer.

– Den internasjonale solidariteten er avgjørende for å endre manglende likestilling og likhet i verden i dag. Derfor er støtten fra Fagforbundet viktig for oss.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy