EU-politiker kaller Sps ønske om reforhandlet EØS-avtale «fri fantasi»

I DET BLÅ? Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums plan om å erstatte EØS-avtalen med en «bedre avtale» beskyldes for å være urealistisk.

I DET BLÅ? Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums plan om å erstatte EØS-avtalen med en «bedre avtale» beskyldes for å være urealistisk.

Berit Roald / NTB

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums ønske om å reforhandle EØS-avtalen høres ut som «fri fantasi», mener EU-politiker. – Avtalen må i så fall sies opp først.

2021072910121320210729101212

– Norge kan selvfølgelig si opp avtalen. Det står alle land fritt til å avgjøre selv. Men tanken om å reforhandle først uten å si opp EØS-avtalen på forhånd, er helt ulogisk. Det høres ut som fri fantasi, sier det svenske EU-parlamentsmedlemmet Karin Karlsbro til VG.

EU har helt andre prioriteringer enn å reforhandle avtalen med en enkelt part, ifølge Karlsbro.

Dette må du vite om EØS-avtalen. 12 spørsmål og svar

Vedum har sagt at han ønsker en «bedre avtale» med EU-landene. Karlsbro setter spørsmålstegn ved timingen.

– Jeg blir veldig overrasket over en vilje til å vende EU-samarbeidet ryggen når vi befinner oss i en global helsekrise. At signalene kommer nå, er veldig overraskende og skremmende.

Stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) sier at de ikke kan forholde seg til enkeltutsagn fra medlemmer av EU-parlamentet. Han mener det absolutt er mulig å reforhandle avtalen uten å si den opp.

Faktasjekk: Nei, det er ikke historisk stor motstand mot EØS

– Når det kommer til tidspunktet for denne diskusjonen, så er pandemien en global utfordring og ikke en EU-utfordring. Dette er en svensk liberalist som snakker som en svensk liberalist, sier han.

Karlsbro representerer partiet Liberalerna, Venstres svenske søsterparti, i EU-parlamentet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy