Fagforbundet: – Offentlige sykehus avmagres. Private sykehus på fetekur.

KRITISK TIL REGJERINGENS SYKEHUSPOLITIKK: Regjeringens iver etter å privatisere øker på, mener nestleder i Fagforbundet, Sissel M. Skoghaug.

KRITISK TIL REGJERINGENS SYKEHUSPOLITIKK: Regjeringens iver etter å privatisere øker på, mener nestleder i Fagforbundet, Sissel M. Skoghaug.

Colourbox.com/Vibeke Liane

– Regjeringens iver etter å privatisere felleskapets sykehus eskalerer, mener Fagforbundets nestleder Sissel M. Skoghaug. Hun tror det blir mer konkurranse og økt privatisering i sykehusene med det hun kaller stålblå regjering.

2018011615080520180116150712

sidsel.hjelme@fagbladet.no

Helseminister Bent Høie holdt tirsdag sin årlige sykehustale. Han brukte mye av tiden til å snakke om hvordan spesialisthelsetjenesten skulle bli mer bærekraftig: Hvordan levere like gode tjenester i en tid med synkende oljeinntekter og flere eldre i befolkningen. Og selv med økende bevilginger, nye medisiner og store investeringer vil det knipe merkbart, påpekte han:

– Jeg vet at dere kommer til å kjenne på at ressursene er knappe, og at dere gjerne skulle hatt mer.

Utfordringene skal imidlertid ikke møtes ved å piske de ansatte til å løpe fortere, understreket Høie.

Må ha bedre organisering

– Jeg har både møtt helsepersonell og lest innlegg fra ansatte som forteller at de løper så fort de kan, men likevel ikke rekker frem til alle pasientene. Som jobber knallhardt, men likevel opplever at tida ikke strekker til.

– Dårlig planlegging og organisering er en av årsakene til at ansatte må løpe, som mener god organisering er en nøkkelfaktor mot et mer bærekraftig helsevesen.

– Med god planlegging kan vi gjøre dagene mer forutsigbare for både pasienter og ansatte, og dermed utnytte ressursene bedre.

Selvskryt fra Høie

En av dem som fulgte helseminister Høies tale med årvåken interesse, var Sissel M. Skoghaug, Fagforbundets nestleder og selv sykepleier med lang erfaring fra helsevesenet. Hun opplevde store deler av talen som selvskryt over hva regjeringen har fått til.

Det mest interessante var kanskje hva Høie ikke snakket om, mener Skoghaug:

– Med Høyre og Fremskrittspartiet i regjering har vi sett en økende privatisering de siste årene. Nå eskalerer privatiseringsiveren i fellesskapets sykehus, sier Skoghaug og viser blant annet til at staten øker lånerenta for sykehusenes nybygg.

– De skal regne på kostnader per pasient og de skal ha «internhusleie» til tross for at Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen deres alene skal gi en innsparing på nærmere 1 milliard. Nøytral moms ble innført for et år siden og skal stimulere til at private i større grad skal overta offentlige sykehus sine oppgaver.

Flere får behandling privat

Høies generelle sykehustale er gitt et mer konkret innhold i foretaksprotokollene, og her er det mer privatisering som er melodien, påpeker Skoghaug:

– Fritt behandlingsvalg skal nå omfatte flere diagnoser og dermed flere pasienter. Dette ble innført slik at pasienter fritt kan velge private tilbydere mens regninga sendes offentlige sykehus. Antall privatpraktiserende avtalespesialister ble økt i 2017, og antall skal fortsatt øke.

– Fellesskapets sykehus stykkes opp og tjenester privatiseres. Fortsetter dette vil ansatte jobbe side om side med forskjellige arbeidsgivere, og ulike lønns-, pensjons- og arbeidsvilkår.

– Fagforbundet ønsker offentlige sykehus med likeverdige tilbud for alle landets innbyggere. Vi vil ha sykehus som er helt – ikke stykkevis og delt.

Store muligheter for de rødgrønne på Stortinget, mener Fagforbundet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy