Colourbox
per.flakstad@fagbladet.no
Fagforbundets landsstyre er sterkt kritisk til at det nå stilles krav til universitets- og høyskoleutdanning for å arbeide i sentrale velferdstjenester.
I en fersk uttalelse heter det at bestemmelsen fører til at fagarbeidere og ansatte uten formalisert kompetanse blir skjøvet ut, noe som vil gi dårligere tjenester i barnevernet.
Ifølge forbundet kan normer og kompetansekrav virker mot sin hensikt når de ikke er mulig å gjennomføre selv om intensjonen bak kravene kan være den aller beste.
• Tilliten til barnevernet øker: – De ansatte skal vite at befolkningen heier på dem
Landsstyret mener det trengs et mangfold av kompetanse for å ivareta sårbare barn og unge. Erfaring og personlig egnethet er også viktige faktorer i arbeidet for barn med ulike og sammensatte behov. Ifølge uttalelsen er det svært alvorlig at det ikke lenger er plass til fagarbeideren og assistenten i institusjonsbarnevernet.
• Løgnfabrikker og grupper på Facebook sprer falske nyheter om barnevernet
«Kompetansekrav gjør også arbeidsplassene til ansatte uten formell kompetanse utrygge, fordi de må leve med at de kan miste jobben dersom det kommer andre med formell kompetanse. Vi ser allerede at vikarer i institusjonsbarnevernet som ikke oppfyller bachelorkravet, har problemer med å få videre jobb. Dette er ansatte som har jobbet i tjenesten i årevis, som har mye god erfaring, og som Bufetat er helt avhengige av for å gi et forsvarlig tilbud», skriver landsstyret i uttalelsen.
De ber derfor regjeringen revurdere og stoppe det de kaller en «avskilting» av fagarbeidere og assistenter i institusjonsbarnevernet.
• Fagforbund-veteran melder seg ut i protest mot forbundets barnevern-politikk
«Regjeringen og Stortinget må ta inn over seg at det er behov for et mangfold av kompetanse blant de ansatte i velferdstjenestene.», heter det i uttalelsen.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
Anita Arntzen
MINISTERBESØK: Ingvild Kjerkol besøkte Emma Straub på St. Olavs hospital i forkant av sykehustalen. Fagforbundet krever flere lærlinger som Emma i norske sykehus.
John Olav Berdahl
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat