JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet reddet VA-tjenesten i Flakstad fra konkurranse

FORTSATT KOMMUNAL DRIFT: Rådmannen ønsket å konkurranseutsette VA-driften i Flakstad kommune, men etter at Fagforbundet engasjerte seg vil tjenesten fortsatt være i kommunal drift. Illustrasjonsfoto.

FORTSATT KOMMUNAL DRIFT: Rådmannen ønsket å konkurranseutsette VA-driften i Flakstad kommune, men etter at Fagforbundet engasjerte seg vil tjenesten fortsatt være i kommunal drift. Illustrasjonsfoto.

Jan Lillehamre

Flakstad kommune i Nordland ønsket å sette vann- og avløpstjenesten ut på anbud, men det klarte Fagforbundet å forhindre.

2017021012321320230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

Da begge de ansatte som i dag drifter den kommunale VA-tjenesten i Flakstad ga beskjed om at de kunne tenke seg å gå av med pensjon, mente rådmann Erling Sandnes at kommunen burde vurdere alternative måter å drifte vann- og avløp på.

Han foreslo at Flakstad skulle sette driften ut på anbud for å se om det kunne bidra til å redusere kommunens kostnader, og dermed også VA-avgiften for innbyggerne.

Må jobbe fem år ekstra etter konkurranseutsetting

Første gang

– Dette ville ha vært første gang i kommunens historie at en offentlig tjeneste ble konkurranseutsatt til et privat firma. I tillegg til at vi ikke ønsket at denne tjeneste ble lagt ut på anbud, var vi i tillegg bekymret for om det kunne åpne for mer konkurranse også på andre kommunale tjenester, sier leder i Fagforbundet Flakstad, Vibeke Ringvej Holm.

Høyre-ordførere ikke særlig interesserte i å konkurranseutsette sykehjemmene sine

Reagerte raskt

Et enstemmig formannskap innstilte på konkurranseutsetting, men takket være iherdig jobb – både lokalt, i fylkesorganisasjonen, og sentralt i Fagforbundet – ble vedtaket i kommunestyret noe helt annet.

Da Ringvej Holm tok kontakt med fylkesorganisasjonen i Nordland, begynte ting å skje:

– Vi har noe vi kaller for et «akutt-utvalg» som blant andre består av flere seksjonstillitsvalgte, forteller Rita Nilssen som er SST-leder i Nordland. De tok raskt tak i saken, og fylkesleder Tore Jacobsen og partisekretæren i Arbeiderpartiet i Nordland ba seg selv til Flakstad-ordfører Hans Fredrik Sørdal (Ap). Der la de fram et alternativt forslag som var utarbeidet av rådgiver Bjørn Kristian Rudaa ved omstillingsenheten i Fagforbundet sentralt.

Slik gikk det da søpla skulle hentes enda mer effektivt

Lagt fram som alternativ

Ordføreren syntes dette hadde såpass mye for seg at det ble lagt fram som alternativ til rådmannens forslag om anbudsutsetting da kommunestyret i Flakstad behandlet saken denne uka. Senterpartiet har tradisjonelt vært opposisjonsparti, men deres representant var oppe på talerstolen og skrøt av både forslaget og Fagforbundets innsats i saken. Også Miljøpartiet de grønne og Flakstad distriktsliste stemte for, og dermed var forslaget enstemmig vedtatt.

I vedtaket heter det blant annet at kommunen skal kartlegge effektivsering ved egen drift, og at konsekvensene for de ansatte skal utredes ved en eventuell framtidig konkurranseutsetting av VA-tjenesten.

Her kan du lese hele saksframstillingen

Stolt

– Da vi ble klar over rådmannens forslag, skjønte vi med en gang at vi kom til å trenge hjelp. Og dette gikk virkelig unna i et rasende tempo. Mange tillitsvalgte og ansatte på flere nivåer sto virkelig på for å hjelpe oss, og vi er veldig glade for resultatet, sier Vibeke Ringvej Holm.

– Jeg blir virkelig stolt når jeg kan være en lokallagsleder med et slikt fantastisk apparat i ryggen, legger hun til.

Skulle teste markedet

Ut fra rådmannens saksframlegg kan det se ut som om hensikten med å utlyse tjenesten på anbud er å sjekke markedet og finne ut om det er mulig å redusere kostnadene.

Ifølge Fagforbundets rådgiver, Bjørn Kristian Rudaa, er et anbud bindene. Kommunen hadde vært forpliktet til å godta et tilbud som lå innenfor anbudskriteriene i utlysningen selv om det ikke ville ha redusert kostnadene. Anbud er derfor ikke en metode som kan brukes til å undersøke et marked, ifølge Rudaa.

Kommunestyrets vedtak

1. Det kartlegges mulig effektivisering av VA-tjenester i kommunen ved intern effektivisering eller i samarbeid med andre kommuner i Lofoten.

2. Det kartlegges om deler av årsverk tilknyttet VA også utfører tjenesteområder i kommunen. En slik kartlegging kan legge grunnlag for at deler av årsverk ikke skal belastes VA, men andre sektorer i kommunen.

3. Flakstad kommune sjekker om det er et marked for eksterne VA-tjenester. En slik undersøkelse må få fram om det er reelle årsaker til at man eventuelt kan få kjøpt eksterne VA-tjenester som øker kvaliteten eller reduserer kostnader framfor å drive i egen regi.

4. Ved en eventuell utsetting av VA-tjenesten må det først utredes konsekvensene for de ansatte.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy