– GJORT MYE: Gunn Elin Høgli er leder av Fagforbundet i Trøndelag. Hun har ikke tatt stilling til saken om videoen med Giske, men sier generelt at han som politiker har gjort svært mye for både Trøndelag og fagbevegelsen.
Anne Siri Renå
oystein.windstad@fagbladet.no
Det har kommet mange reaksjoner etter at en av Fagforbundets tillitsvalgte sendte en bekymringsmelding til Ap.
Meldingen ble sendt etter at Trond Giske hadde danset med en ung kvinne på bar i Oslo.
Det var Fagforbundets nestleder i Sykehus og helse Oslo Knut Sandli som sendte bekymringsmeldingen til partisekretær i Ap Kjersti Stenseng.
Til Fagbladet forklarer Sandli bakgrunnen for at han sendte videoen til Ap.
– Jeg håpet jo å være lynavlederen. Da jeg så videoen, visste jeg at det kom til å sprekke i mediene uansett, sier han.
Giske-støtte fra Fagforbundet i Trøndelag
Saken har skapt stor debatt, også på Fagbladets Facebook-side. Mange lesere har reagert negativt på bekymringsmeldingen mot Trond Giske og mener han er utsatt for en heksejakt.
Lederen av Fagforbundet i Trøndelag Gunn Elin Høgli har merket mediedekning rundt Giske-videoen, men kjenner saken bare gjennom mediene.
– Jeg vil være varsom med å uttale meg om selve saken og innholdet i den. Det jeg vil si, er at Giske er en av de beste politikerne vi har i Trøndelag. Han har gjort veldig mye for oss i fagbevegelsen. Jeg kjenner ham som en dyktig Ap-politiker som bestandig har snakket Trøndelag sitt beste og har gjort svært mye for fagbevegelsens saker. Han er faglig dyktig, sier Høgli til Fagbladet.
• Fagforbundet-tillitsvalgt: – Derfor varslet jeg om Giske-videoen
Advokat: – Kollegaer har plikt til å varsle
Trond Giske er kjent for å ha stor støtte i flere deler av fagbevegelsen. Mange av Fagbladets lesere stiller spørsmål på Facebook om hvordan en person som ikke har snakket med kvinnen i videoen, som ikke er medlem av Ap, kan sende inn en bekymringsmelding til partiet.
Birthe Eriksen jobber som advokat, har skrevet doktorgrad om varsling og forsker på temaet.
– Om noen jobber sammen, står det i Arbeidsmiljøloven at alle kollegaer har en plikt til å varsle om en ser noe en tror kan være trakassering eller mobbing. Dette fordi den det gjelder, kan være i en for sårbar situasjon til å ivareta egne interesser og rettsvern, sier Eriksen.
Hun sier at det ikke er noe forbud for utenforstående om å melde ifra om mulige forhold.
– Må ta vare på rettsvernet
Birthe Eriksen presiserer at Trond Giske og den unge kvinnen på videoen ikke jobber sammen.
– Denne saken faller ikke inn under Arbeidsmiljølovens regler. Dette kommer ned til et spørsmål om tillit, og om Arbeiderpartiet har tillit til Trond Giske. Det er det spørsmålet medlemmene i Trøndelag Arbeiderparti skal ta stilling til, sier Eriksen som regelmessig underviser og holder foredrag om varsling.
Advokaten legger vekt på viktigheten av rutiner som sikrer rettsvern når det blir varslet.
– Jeg legger til grunn at Ap etter sine erfaringer nå har etablert en rutine for å håndtere denne typen saker som ivaretar rettsvernet til alle involverte.
Bjørn A. Grimstad
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
Brannfolk er blant gruppene som i dag omfattes av særalderspesnjon.
Lars Magne Hovtun/OBRE
SMART VAL: Monica Knapskaug er trainee i helsefag på Haukeland sjukehus. Med ny oppgåvedeling er helsefagarbeidarar i ferd med å bli langt meir ettertrakta på arbeidsmarknaden.
Kathrine Geard
Inntekten til over én million alderspensjonister, 364.000 uføre og flere andre som mottar ytelser fra Nav berøres av trygdeoppgjøret.
Anna Granqvist
Frøydis Falch Urbye