JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet undersøker omstridt årsmøte

 – Jeg har stor sans for at det er kamp om vervene. Jeg tåler også godt å tape en kampvotering, sier Stig Berntsen.

– Jeg har stor sans for at det er kamp om vervene. Jeg tåler også godt å tape en kampvotering, sier Stig Berntsen.

Øystein Windstad

– Folk fra klubben min ble fratatt stemmeretten, sier Stig Berntsen. Nå har han fortalt sin versjon til Fagforbundet sentralt, som skal se på om reglene ble fulgt.

2023050812120820230508121204

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Den 25. januar i år avholdt Fagforbundet helse, sosial og velferd Oslo sitt årlige årsmøte. Det var ikke bare under møtet det oppstod debatt. I etterkant har 17 personer klaget på gjennomføringen.

Møtet varte i over syv timer, til nær midnatt. Det sentrale punktet på dagsordenen var valg av nestleder. Det endte med at tidligere nestleder Stig Berntsen tapte for utfordrer Preben Torbjørnsen med bare to stemmer.

Fagbladet har sendt påstandene som kommer frem i denne artikkelen til leder i Fagforbundet helse, sosial og velferd Oslo, Stine Westrum. Hun viser til at Fagforbundet nasjonalt behandler saken, og at hun derfor ikke kan kommentere saken.

Møteleder var Roger Dehlin, leder av Fagforbundet Oslo. Han vil ikke uttale seg om saken da Fagforbundet behandler klagen. Og han viser til at Fagforbundet Oslo har behandlet klagene, som Fagbladet har omtalt tidligere.

Både Westrum og Dehlin har tidligere nektet å kommentere fordi saken er under behandling hos Fagforbundet.

Mange av klagerne mener spillereglene for den digitale delen av møtet var uklare, og at de derfor ble hindret fra å stemme.

– Jeg har stor sans for at det er kamp om vervene. Jeg tåler også godt å tape en kampvotering. Her mener jeg imidlertid nestledervalget ble avgjort av at folk fra klubben min ble fratatt stemmeretten sin. Det er totalt uakseptabelt, sier Stig Berntsen. 

Stig Berntsen er hovedtillitsvalgt i Helseetaten i Oslo kommune. Han og Janne Håkonsen, hovedtillitsvalgt i bydel Sagene, klaget i begynnelsen av mars inn årsmøtet til Fagforbundet sentralt.

Forklarte seg hos Fagforbundet

Den 27. april møtte de to hos Fagforbundet i Keysers gate for å fortelle sin versjon av hva som skjedde under det omdiskuterte årsmøtet.

– Vi hadde et times langt møte, hvor jeg kom med mine argumenter for at det bør gjennomføres et ekstraordinært årsmøte. Jeg mener at vedtektene har blitt brutt, sier Stig Berntsen.

Han forteller om en formell og hyggelig tone under møtet med organisasjonsavdelingen i Fagforbundet.

Møtet fant sted nær to måneder etter at de to sendte klagen til Fagforbundet, som bekrefter at de behandler klagen fra Berntsen og Håkonsen.

– Vi saksbehandler klagen. Hvis det er grunnlag for det, vil den bli lagt fram for forbundsstyret, bekrefter Karin Bøyum, leder for organisasjonsavdelingen i Fagforbundet.

Organisasjonsavdelingen skal behandle klagen, og eventuelt innstille den for forbundsstyret.

Til Fagbladet forklarer Berntsen hvorfor de to sendte klagen til Fagforbundet:  

– Man ender med et resultat som etter alle solemerker ville hatt et annet utfall om det hadde gått riktig for seg. Vi kan ikke leve med en fagforening som tråkker på egne medlemmer og opptrer udemokratisk, derfor er dette viktig helt uavhengig av hvem som stiller til valg, sier Berntsen.

Stemte i chatten

I brevet ramser Berntsen og Håkonsen opp en rekke utfordringer medlemmer møtte på underveis i møtet. Da de skulle stemme digitalt, kom det fram at flere ikke visste at de skulle registrere seg med fullt navn. Andre trodde de skulle stemme i chatte-funksjonen.

– Hybridmøter er krevende. Her ble det bare sendt ut en link dagen før årsmøtet, uten noen forklaring. Ikke alle har erfaring med dette. Det er helt tydelig fra chatteloggen at mange ikke forsto hvordan de skulle stemme, sier Berntsen.  

Berntsen viser til at det er mange i Helseetaten i Oslo kommune, hvor han er hovedtillitsvalgt, som har liten erfaring med digitale møter, da de i det daglige har manuelle arbeidsoppgaver.

– Det finnes regler for å sikre at alle kan delta på årsmøtet. På den fysiske delen hadde man det. Men det var ikke etablert noen spilleregler for digital deltakelse, sier han.  

Krever ekstraordinært årsmøte

Berntsen mener de manglende forberedelsene og det han beskriver som et svakt gjennomført hybridmøte, rammet skjevt. Hybridmøte er betegnelsen på et møte hvor noen deltar på et fysisk møte, mens andre deltar digitalt, ved bruk av kamera og mikrofon på pc, mobil eller nettbrett.   

Et av punktene Berntsen er opptatt av, er at det ble informert om muligheten for å delta digitalt altfor sent. Litt over et døgn før årsmøtet skulle finne sted, sendte fagforeningsleder Stine Westrum ut en påminnelse til alle medlemmene. I e-posten gjorde hun oppmerksom på at det er mulig å delta digitalt.

Det var det tidligere ikke opplyst om. Berntsen mener det strider mot Fagforbundets vedtekter å endre mulighetene for deltakelse kort tid før årsmøtet.   

– Medlemmer opplevde å bli overkjørt og at de ikke fikk avgi sin stemme. Flere truer med å melde seg ut. Vi kan miste folk på grunn av dette. Når de blir en brikke i et spill om posisjonering på toppen, da taper vi medlemmer, sier han.  

 

  

 

 

 

 

 

Dette er saken

17 personer har klaget på gjennomføringen av årsmøtet i Fagforbundet helse, sosial og pleie Oslo.

Fagforbundet Oslo har behandlet saken og tok ikke klagene til følge. Saken har blitt klaget videre inn til Fagforbundet sentralt. Saksbehandlere skal avgjøre om det blir lagt fram for forbundsstyret.

Møtet varte i over sju timer, blant annet fordi det var usikkert hvor mange som var til stede på møtet. Flere klagere mener dårlige forberedelser og gjennomføring hindret dem fra å stemme.

Valgkomiteen hadde innstilt på to personer til ett verv som nestleder: Stig Berntsen, og Preben Torbjørnsen,

Fagforbundet helse, sosial og velferd Oslo har 2781 medlemmer. De fleste av dem jobber i Oslo kommune.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy