Odd Haldgeir Larsen
Per Flakstad
per.flakstad@fagbladet.no
Etter at statlige institusjoner som for eksempel NRK og jernbanen ble skilt ut som egne offentlig finansierte virksomheter, forandret også tariffsystemet seg.
Der LO Stat tidligere hadde forhandlet med staten, ble først Navo – senere Spekter – etablert som arbeidsgiverforening og forhandlingsmotpart for en rekke tidligere statlige virksomheter.
Under LO-kongressen har Fagforbundet foreslått at LO Stats rolle som forhandlingskartell skal tydeliggjøres og at fagligpolitisk samarbeid skal drives ordinært i LO for øvrig og i forbundene.
Begrunnelsen er at LO stat i dag i for stor grad driver med fagligpolitisk arbeid.
• Medlemmene sa «ja» til hybridpensjon i kultursektoren
Motbør fra andre forbund
«Det fagligpolitiske arbeidet skal ivaretas av LO eller forbundene. Uten en klar arbeidsdeling og fullmakter, kan dette føre til uklare linjer og dårlig samordning i LO, og åpner for at organisasjonen snakker med flere stemmer.», skriver Fagforbundet.
Forslaget er foreslått avvist, men Odd Haldgeir Larsen gikk opp på talerstolen under debatten om LOs egen organisasjon og gjenreiste forslaget.
Han fikk motbør fra Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund: – Det er ikke så lang tid siden organiseringen i LO Stat ble utredet, og organisasjonen fungerer svært godt. Det er ingen grunn til å gjøre noe med dette nå, sa han.
Også Jane Brekkhus Sæthre fra Norsk Jernbaneforbund var skeptisk: – En organisasjon som LO Stat må alltid være åpen for å tilpasse seg. Men forutsetning er at det skal gjøre oss sterkere sammen. Vi må passe oss for at ikke de største forbundene skal bli for dominerende, sa hun.
• Fagforbundet støtter forslaget om å la deler av norsk olje bli liggende urørt
– Riktig å se på organiseringen for å ivareta medlemmene best mulig
– Hvis noen mener LO Stat fungerer godt, så trenger de jo ikke å engste seg for en utredning av organiseringen. Da vil den jo vise at dagens organisering fungerer, sier Odd Haldgeir Larsen.
– Vi i Fagforbundet er opptatt av hvordan vi best mulig skal være i stand til å ivareta medlemmenes lønns- og arbeidsforhold. Organiseringen av tidligere statsinstitusjoner som fortsatt er offentlig finansiert har gitt oss noen nye utfordringer, blant annet når det gjelder medlemmenes pensjon.
– De siste årene har våre medlemmer vært gjennom fire streiker som alle har dreid seg om pensjonen deres. Når viktige rettigheter som dette er under press, mener vi at det er riktig å se på organiseringen og om den er optimal for å ivareta medlemmenes interesser, seier han.
• Sykepleier Sissel (50) kan bli en av LOs aller mektigste
Vil jobbe med utvikling og ikke nye utredninger
LO Stats leder Egil André Aas sier i en kommentar til FriFagbevegelse at det Fagforbundet foreslår etter hans mening allerede er svart ut. Han viser til arbeidsgruppene som leverte rapporter om dette før LO Kongressen i 2017. Samtidig er han enig i at utviklingen av LO Stat hele tiden må diskuteres, slik at de til enhver tid kan ivareta forbundene og deres medlemmer på best mulig måte.
– Jeg tenker at det viktigste nå for LO Stat er at vi får anledning til å fokusere på organisasjonsutvikling, og ikke bruke tid på nye utredninger, sier han.
Torsdag skal arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) drøfte pensjon med de parlamentariske lederne.
Jan-Erik Østlie
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Anita Arntzen
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Illustrasjonsfoto.
colourbox.com
Menn tjener stort sett mer enn kvinner. Se hvor mye.
colourbox.com